Mustien autojen matkassa

Vanhat puolueet järistyksen kourissa

”Puolueen uudistaminen on hankalaa kuin hautausmaan siirtäminen – sisäpuolelta ei juuri kannata odottaa apua.”

Näin tulitetaan SDP:n ja kokoomuksen entisten puoluesihteereiden Mikael Jungnerin ja Taru Tujusen sekä Eva:n johtajan Matti Apusen tuoreessa pamfletissa Pelastakaa puolueet! – Mitä politiikka voisi oppia Uberilta?

Kirjoittajat räjäyttäisivät puolueiden piirijärjestöt, romuttaisivat itsevaltaiset puoluetoimistot ja poistaisivat ryhmäkurin menneeseen aikaan kuuluvana. Vaalijärjestelmä pantaisiin remonttiin ja yhteiskunnalliset ongelmat tuotteistettaisiin.

Poliitikkojen olisi asemoitava itsensä uudelleen samalla tavalla kuin papit ovat joutuneet tekemään.

”Toiminta on kuin ideologinen sukkahousu, jossa yksi koko käy kaikille. Se jakaa maailman meihin ja muihin”, kirjoittajat opastavat.

Eduskuntaan takaisin viime vaalissa turhaan yrittänyt Petri Salo,58, (kok.) ei ole jäänyt laakereilla lepäämään. Kauhavan valtuustoa johtava Salo on suorittanut linja-autokortin, eikä rekkakorttikaan ole kuin insinööriajoa vailla valmis. Seuraavana vuorossa on lentolupakirjan hankkiminen, Salo sanoo pilke silmäkulmassa Ilkan haastattelussa.

Eikä tässä kaikki. Espanjan kielen opiskelut ovat aluillaan ja haaveissa on vielä kirjan kirjoittaminen. Sen rakennetta ja käsikirjoitusta Salo on jo tehnyt pitkälle päässään. Toiveena on, ettei se päädy omakustanteeksi. Ei näköjään käy aika pitkäksi.

Päinvastoin kuin kansallislaulun vaihtaminen, Suomen muuttaminen monarkiaksi ei saa tukea kokoomuksen puoluejohdolta.”

Paitsi Maamme-laulun korvaamisen Finlandia-hymnillä kokoomuksen puoluekokous saa viikon kuluttua Lappeenrannassa ruodittavakseen lähes 250 muuta aloitetta. Päinvastoin kuin kansallislaulun vaihtaminen, Suomen muuttaminen monarkiaksi ei saa tukea puoluejohdolta.

Sen sijaan puolue avaa presidenttitien maahanmuuttajillekin. Valtionpäämiehen ei jatkossa tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen.

Lemmikkieläinten päästövero ei ota tulta, vaikka aloitteen mukaan koirien aiheuttamat kasvihuonepäästöt ovat kaksinkertaiset suurikokoiseen katumaasturiin verrattuna.

Remontissa oleva vanha eduskuntatalo on tunnetutusti helteillä kuuma paikka ja samaa voi sanoa etenkin Sibelius-Akatemian väistötilojen valiokuntahuoneista. Viileäkin paikka sentään myös tilapäistiloista löytyy. Se on kamarimusiikkisaliin siirretty lehtien lukusali.

Sen vintillä olevien kompressorien ei uskottu enää edes toimivan. Toisin on kuitenkin asioiden laita. Toivottavasti hellesäät opettavat lainsäätäjiä niin, että he oppivat käymään siellä välillä edes viilentymässä. Lukemassa heitä ei ole siellä juuri nähtykään.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet