Timo Laaninen

Vaihtoehdot ovat keskusta tai SDP

Helsingin Sanomat julkaisi joulun alla gallupin, jonka mukaan SDP oli noussut suurimmaksi puolueeksi niukasti ohi keskustan. Kummankin kannatus oli 21 prosentin pinnassa.

Vuodesta 2009 lähtien perussuomalaisten suosion muutokset selittävät suurten puolueiden rajuja kannatusvaihteluita."

Yleisradion joulukuun mittauksessa keskusta oli vielä ykkösenä. Kannatuksemme on samalla tasolla kuin huhtikuun eduskuntavaaleissa. Luottamus pääministeripuolueeseen on säilynyt vahvana huolimatta siitä, että hallituksen säästöpäätökset koskettavat kipeästi eri väestöryhmien etuja.

Joulukuun gallupien toinen uutinen on perussuomalaisten alamäen loiveneminen. Puolue on kuitenkin menettänyt vaalikannatuksestaan reilun kolmanneksen, Ylen mittauksessa jopa lähes puolet.

Mittauksia kannattaa katsoa vähän pidemmältäkin ajalta. Silloin selviää, että noin vuodesta 2009 lähtien perussuomalaisten suosion muutokset selittävät suurten puolueiden rajuja kannatusvaihteluita.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleihin saakka ja vielä niiden jälkeenkin keskustan kannatus laski ja perussuomalaisten kannatus nousi. Osat vaihtuivat syksyllä 2012, keskusta nousi ja perussuomalaiset alkoivat pudota. Olimme ikään kuin gallup-kiikkulaudalla perussuomalaisten kanssa.

Ennen viime kevään eduskuntavaaleja SDP otti keskustan paikan kiikkulaudalla. Perussuomalaiset uudistivat hyvän vaalituloksensa ennen muuta SDP:n kustannuksella. Syksyn mittaan SDP on taas noussut ja perussuomalaiset romahtaneet.

Toisaalta gallupit kertovat myös paluusta vanhaan. Kansalaisten silmissä politiikan päävaihtoehdot ovat keskusta tai SDP, niin kuin ne ovat olleet jo 1920-luvulta alkaen. Nyt luotetaan joko Juha Sipilän keskustaan tai Antti Rinteen SDP:hen. Vaihtoehdot ovat pääministeripuolue tai johtava oppositiopuolue.

Ennustan, että tulemme käymään tasaista kilpaa SDP:n kanssa ykköspaikasta koko vaalikauden ajan. Kisan tulos ratkeaa vasta kolmen ja vuoden päästä eduskuntavaaleissa.

Jos kykenemme toteuttamaan Juha Sipilän hallituksen uudistusohjelman ja saamaan Suomen uuteen nousuun, keskustalla on hyvät mahdollisuudet toiseen peräkkäiseen ykköstilaan.

Timo Laaninen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet