Vaihtoehdot ovat keskusta tai SDP

Helsingin Sanomat julkaisi joulun alla gallupin, jonka mukaan SDP oli noussut suurimmaksi puolueeksi niukasti ohi keskustan. Kummankin kannatus oli 21 prosentin pinnassa.

Vuodesta 2009 lähtien perussuomalaisten suosion muutokset selittävät suurten puolueiden rajuja kannatusvaihteluita."

Yleisradion joulukuun mittauksessa keskusta oli vielä ykkösenä. Kannatuksemme on samalla tasolla kuin huhtikuun eduskuntavaaleissa. Luottamus pääministeripuolueeseen on säilynyt vahvana huolimatta siitä, että hallituksen säästöpäätökset koskettavat kipeästi eri väestöryhmien etuja.

Joulukuun gallupien toinen uutinen on perussuomalaisten alamäen loiveneminen. Puolue on kuitenkin menettänyt vaalikannatuksestaan reilun kolmanneksen, Ylen mittauksessa jopa lähes puolet.

Mittauksia kannattaa katsoa vähän pidemmältäkin ajalta. Silloin selviää, että noin vuodesta 2009 lähtien perussuomalaisten suosion muutokset selittävät suurten puolueiden rajuja kannatusvaihteluita.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleihin saakka ja vielä niiden jälkeenkin keskustan kannatus laski ja perussuomalaisten kannatus nousi. Osat vaihtuivat syksyllä 2012, keskusta nousi ja perussuomalaiset alkoivat pudota. Olimme ikään kuin gallup-kiikkulaudalla perussuomalaisten kanssa.

Ennen viime kevään eduskuntavaaleja SDP otti keskustan paikan kiikkulaudalla. Perussuomalaiset uudistivat hyvän vaalituloksensa ennen muuta SDP:n kustannuksella. Syksyn mittaan SDP on taas noussut ja perussuomalaiset romahtaneet.

Toisaalta gallupit kertovat myös paluusta vanhaan. Kansalaisten silmissä politiikan päävaihtoehdot ovat keskusta tai SDP, niin kuin ne ovat olleet jo 1920-luvulta alkaen. Nyt luotetaan joko Juha Sipilän keskustaan tai Antti Rinteen SDP:hen. Vaihtoehdot ovat pääministeripuolue tai johtava oppositiopuolue.

Ennustan, että tulemme käymään tasaista kilpaa SDP:n kanssa ykköspaikasta koko vaalikauden ajan. Kisan tulos ratkeaa vasta kolmen ja vuoden päästä eduskuntavaaleissa.

Jos kykenemme toteuttamaan Juha Sipilän hallituksen uudistusohjelman ja saamaan Suomen uuteen nousuun, keskustalla on hyvät mahdollisuudet toiseen peräkkäiseen ykköstilaan.

Kommentit (15)

Kommentit

Ylen sivuilta voi käydä tarkistamassa miten ne vaalirahatuomiot Keskustan ja SDP:n kesken jaettiin. Googleen: vaalirahatuomiot

Tepeteus

Kaikissa puolueissa pääsee syntymään virheitä, väärinkäytöksiä ja rikoksia. Kun vantaalaisena katselen kunnallispolitiikan puolelta löytyneitä pikku korruptiokämmejä, niin huomaamme että Keskusta on täysin putipuhdas. Mutta jostain syystä SDP on mainittu pirun monta kertaa?

Valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Siksi - julkisen sektorin pitää olla mahdollisimman avointa. Ja vaatia sitä myös kumppaneilta. Julkiseen rahaan ryhtyneiden yritysten liikesalaisuudet voidaan ja pitääkin paljastaa, jos haluamme korruptiovapaata toimintaa. Eräs suomalais-ranskalainen liikemies totesi, että euromääräisesti Suomen korruptio on vähäistä - mikä rakennusfirmoille hyvin sopii. Pieniä palveluita on erittäin edullista ostaa Suomessa, kun Ranskassa joka vaiheessa poliitikot epäilevät että tämäkin voi olla ansa ja eivät käy kiinni pikkulahjuksiin.

Ville Hurmalainen

Missä SDP, siellä kähmintä ja korruptio, sekä tietysti taustakuoro peittelemässä touhua veisaamalla "Kepu pettää aina". Ja koska SDP on vahvimmillaan suurilla työläispaikkakunnilla kuten Vantaalla, korruptio on niillä itsestäänselvyys.

Julkinen sektori, SDP:n ja muun vasemmiston tyyssija, on julkinen vain nimeltään. Se on todellisuudessa suljettu ja vailla avoimuutta ja dynamiikkaa, joissa yksityinen eli avoin sektori toimii. Sen käytössä on valtavia varoja, joista muiden hyödyksi jää se, mitä julkinen sektori ei tarvitse olemassaolonsa ylläpitämiseen. Virkamies, yleensä sosiaalidemokraatti, vihreä tai muu vasemmistolainen, näkee määrärahassa aina ensimmäisenä palkkansa ja virkaetunsa, ja vasta niiden jälkeen tulee viranhoito. Julkisen sektorin ei tarvitse ansaita olemassaoloaan eikä siltä saatavan tulon tarvitse välttämättä olla missään suhteessa työn tulokseen. Kun virkavastuuta ei ole ja työaikaa on mahdollisuus käyttää paljon muuhunkin kuin työntekoon, ovat korruptio, laiskuus ja haluttomuus muutoksiin väistämättömiä.

Avoin sektori ei ole moraaliltaan varsinaisesti yhtään parempi kuin suljettu, mutta se ei voi toimia suljetun sektorin tavoin. Jos se tekee niin, on tuloksena konkurssi. Myös suljettu sektori ymmärtää tämän, ja valvoo tiukasti, että avoin sektori toimii mahdollisimman laillisesti. Siinä ei toki ole kyse siitä, että laillisuus sinänsä olisi suljetun sektorin ihanne, vaan suljetun sektorin olemassaolosta, jonka ehdoton edellytys on avoimen sektorin sille antama rahoitus. Niinpä Suomessa on tehty mahdottomaksi toimia avoimella sektorilla elättämättä suljettua sektoria.

Trimo

Hyvä kommentti,täysin samaa mieltä !
Nyt on jo ongelma kun demarit eivät ole Hallituksessa mutta olivat kun Avian johdannaiskaupat todettiin,eivät puuttuneet mitenkään !!!
Ay liikkeet lopetettava ja samalla Ek,ovat talouden jarruja !

manjuu

Ongelma on se että mikä puolue tahansa on hallituksessa niin mitään järkevää ei synny ja taas sellainen hallitus kokoonpano menossa.Seuraavissa vaaleissa voittaa SDP ylivoimaisesti mutta meno ei muuttuu miksikään.

Tatu

”Ennustan, että tulemme käymään tasaista kilpaa SDP:n kanssa ykköspaikasta koko vaalikauden ajan. Kisan tulos ratkeaa vasta kolmen ja vuoden päästä eduskuntavaaleissa.”
*
SDP – Kreikan tie

SDP hallituksessa takaa, että syömävelan ottaminen jatkuu, kunnes olemme velan antajien (m.m. Saksan pankkien) armoilla.

Adamia

Rohkenen epäillä Laanisen ajtusta , että nyk. hallitus pysyisi koossa koko vaalikauden ! Ennustan ,että viimeistään syksyllä 2016 on ennenaikaiset eduskuntavaalit .

KARU 58

Jos SDP pääsee valtaan, se tarkoittaa Suomen nopeaa konkurssia jos kerran politiikka on sitä mitä Rinne nykyään telkkarissa puhuu. SDPeellä olisi kuulemma keino heti työllistää 35000 henkilöä, mutta eivät sitten viitsineet sitä vuosi sitten paljastaa kun olivat hallituksessa. Nyt niillä on muitakin keinoja lähes jokaiseen ongelmaan, mutta kun olivat hallituksessa niistä ei puhuttu mitään, ja mitään ei myöskään tehty. Jos Suomen äänestäjät ei tätä tajua, niin ei sitten.

lahela5

Jos Sipilä ei eroa ennen kevättä niin ihme on.Hän on itse sanonut että jos tulosta ei tule niin ukko vaihtoon ja senhän näkee jo sokea Reetta että tulosta ei tule.

Tatu

Laanisen kirjoitus kuvastaa vain sitä iän ikuista kaipuuta punamulta-hallitukseen. Ja se hallitus vie Suomen lopulliseen turmioon.

Helena Hartikainen

Niin, nyt ovat keulilla Maalaisliito sekä Vuoristoneuvokset, puuttuu työtätekevien palkansaajien edustus. Aika hurmio on vielä edessä.- Muuten, yksisilmäistä elävää sanottiin ennen kykloopiksi.

Jopas ny

Uskokaa pois että kansa ihkasen varmaan äänestää demareita . No miksi , siksi että suurin osa kansasta ei muistele menneitä ei ajattele mitään vaan uskoo sen mitä kulloinkin oppositiossa olevat puolueet lupaa . Tämä on nähty niin monta kertaa ettei muuksi enää muutu . Suomalainen on hyväuskoinen hölmö tässäkin asiassa . Kaikki oppositiossa lupaa aina köyhälle ja vanhukselle , opiskelijalle ja lapselle hyvän parasta . Kun vain annatte äänenne niin nyt me kyllä korjataan kaikki . Ai miksi emme tehneet sitä kun olimme monen monta kautta hallituksessa . No ans kun mä mietin (kehittelee hyväksyttävää selitystä) joo tais olla se iso lama ja eikös me oltukin samassa veneessä ihan kaikki , silloin piti kaikkien luopua jostain . Nyt vaan iso äänipotti meille niin seuraavan kerran kun valtaan päästän kyllä sinua muistetaan ja autetaan heh heh (ainakin rahasi me taas tarvitaan ) . Kokoomus hoitaa kyllä kiitettävästi varakkaalle kansanosalle antamansa lupaukset , samoin kepu maajussille tuet ja helpotukset , me muut saadaan aina kokea sopeutusta ja olla samassa veneessä soutamassa ,ts. maksamassa eniten suhteessa tuloihimme. Mikään ei tule tuossa kuvassa muuttumaan , vai uskotteko muka että muuttuu ?

CALWX9

Hallituksessa demarit eivät uskalla tehdä kertakaikkiaan mitään, jos poliittisia virkanimityksiä ja suhmurointia kulisseissa ei lasketa. Ovat niin lumoutuneita 60-luvun byrokratialuomuksestaan.

realistinen

Timo Laaninen

Timo Laaninen on keskustan puoluesihteeri.


Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.