Rakkaudesta ja työstä

Suuresti arvostamani professori, kirjailija Merete Mazzarella aloittaa kirjansa Ainoat todelliset asiat seuraavalla ajatuksella: ”Työ ja rakkaus ovat ainoat todelliset asiat elämässä, eikä ole hyvä jos toinen niistä puuttuu.”

Mazzarellan sitaatin nosti eduskunnan budjettikeskustelussa menneellä viikolla esille pirkanmaalainen kansanedustaja Pia Viitanen.

Ajatus taitaa olla alun perin peräisin Sigmund Freudilta, kuten Mazzarella kertoo, mutta loistava kiteytys se on joka tapauksessa. Oman elämäni kokemuksesta voin täysin yhtyä siihen. Kun jompikumpi puuttuu, herää asian ymmärtämään.

Rakkaudesta lainsäätäjä ei voi päättää kansan puolesta. Mutta työn mahdollisuuksiin julkinen valta jo voikin vaikuttaa. Kansalaispalkalla ja erilaisilla perustulomalleilla on niilläkin kannattajansa.

Työllä on merkityksensä ihmisen omakuvalle. Kaikki me haluamme olla tarpeellisia ja hyödyllisiä myös yhteisölle."

Työ on kuitenkin ainut hyvinvointimme lähde. Maailman ainoat poikkeukset taitavat löytyä öljymaista.

Työllä on merkityksensä ihmisen omakuvalle. Kaikki me haluamme olla tarpeellisia ja hyödyllisiä myös yhteisölle.

Taloutemme suurin haaste on saada ihmiset töihin. Jos sitä haastetta ei oteta tosissaan, ei ole mahdollisuuksia myöskään velkaantumisen lopettamiseen.

Velkaantumisen vaaroista on kyllästymiseen asti varoiteltu. Vähälle huomiolle on jäänyt, että viime vaalikaudella laskussa ollut velkaantumisen määrä kääntyy ensi vuonna nousuun. Hallitus ottaa ensi vuonna tällä tietoa ainakin sata miljoonaa enemmän velkaa kuin päättyvänä vuonna.

Syynä on se tosiasia, että paljosta puheesta huolimatta Sipilän hallitus ei tee todellisia työllisyystoimia vaan jättää työllisyyskehityksen markkinoiden varaan.

On paljon mitä voisimme tehdä tässä ja nyt. Puheenjohtaja Rinne on ehdottanut työttömyysturvan käyttämistä eräänlaisena työllisyyssetelinä. Vahvaa kannatusta on myös homekoulujen korjaamisella juuri nyt, kun vapaata rakennuskapasiteettia on.

Myös työeläkemaksujen väliaikainen alentaminen olisi nyt oikeaa toimintaa, millä voitaisiin alentaa työvoimakustannuksia ja lisätä ostovoimaa.

Ehkä Mazzarellaa kannattaisi lukea myös hallituksen johdossa.

Kommentit (7)

Kommentit

Milläs työllistät kun kukaan ei osta mitään.Narulla ei voi työntää ja hallituksen tekemä epävarmuus kaikessa ei innosta kuluttajia ei löydy minkäänlaista suunnitelmaa vaan vatulointia aamusta iltaan.Rekkadirektiivi mitä Berner on hyväksymässä voi tehdä jopa 70000 työtöntä lisää niin osta nyt jotain siinä ympäristössä.Eu tappaa kaiken toiminnan meillä Venäjäboikottista alkaen niin tee nyt sitten jotain tässä ympäristössä missä Eu kieltää kaiken järkevän liiketoiminnan.

Tatu

Järkevänhintaiset asunnot ja vuokra-asunnot annetaan pakolaisille.
Kultamunat ovat kunniakansalaisia ja heilä on etuoikeus asunnon saantiin.
Kantaväestö voi värjötellä ulkoruokinnassa.

Tenunymix

Asumisen hinta on aina se mitä on valmis maksamaan ja omistaja toivoo arvon nousua kun ostaja taas alennusta.Markkinatalous jyllää ja siinä ei mikään halpene vaan päinvastoin.

Tatu

Oppositiossa voisi ajan kuluksi pohtia, miten 60-luvulta asti voimassaolleita työllistymisen esteitä voisi alkaa vähitellen purkamaan. Jostain syystä yrityksille on sosialisoitu kustannuksia, jotka eivät niille kuulu. Yritykset ovat sosialisoineet ne takaisin yhteiskunnalle olemalla palkkaamatta henkilöitä, jotka voisivat aiheuttaa yrityksille näitä kustannuksia:
1. Työnantajan pitää maksaa työntekijän äitiysloman 3 kk:n palkka.
2. Työnantajan pitää maksaa työntekijän yli 300 päivää ylittävät sairauspäivärahat. Esim. Ruotsissa työnantajan ei tarvitse maksaa sairauspäivärahoja moneen vuoteen.
3. Työnantajien pitää yhteisvastuullisesti maksaa työntekijöiden työkyvyttömyyseläkkeet, jotka aiheutuvat lähes kokonaan yli 45-vuotiaista työntekijöistä. Ainoastaan Hollannissa on samantyyppinen yhteisvastuu.

Kaavoittaja rules

Suomi kuuluu Eu;hun missä pääomat ja työvoima on liikkuvaa ja kun Suomessa on vaan esteitä ja verotusta niin me selviämme huonosti tässä kilpailussa.Tosin nykyinen hallitus suosii veronkiertoa sääntelyn poistamista mikä johtaa valtavaan harmaaseen talouteen mutta loppupeleissä sekin luo työtä ja ostovoimaa mutta menetyksenä on vääjäämättömästi hyvinvointivaltion purku.Jos olisimme ulkopuolella euron niin mikään ei olisi ongelmana kun devalvaatiolla voisi aina nostaa kilpailukykyä mutta näin ei ole eikä tule olemaan ja demari Lipponen ajoi Suomen tähän suohon mistä ulospääsyä ei näy.

Tatu

Ehdottomasti palkat jäihin muutamaksi vuodeksi, herättää empivät työnantajat palkkaaman väkeä ylityöllistettyjen avuksi.
Eläkeiän nostohöpinät pois, jotta saadaan nuorille töitä, itse 66v eläkkeellä, ja olen menneinä työvuosikymmeninä katsellut jaloissa pyöriviä
huonokuntoisia vanhempia kolleegoita. Ovat ansainneet jo vapauden työelämästä ja jos ei tajua nauttia eläkkeestä on terapian tarpeessa.
Yhden syrjäytyneen nuoren kustannuksella yhteiskunnalle, saadaan hyvä eläke kymmenille varttuneille. Kun nuori saa oikean toimeentulon perustaa perheen yhteiskunta myös piristyy.

Tolkkua2016

Eero Heinäluoma

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd) ja eduskunnan puhemies. eero.heinaluoma (a) eduskunta.fi

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.