Muokkaa

Lisää miesenergiaa Janan valmennukseen

Päävastuun Janakkalan Janan keihäsvalmennuksesta on ottanut entinen 10-ottelija Mikko Halvari (vas.). Halvarin ennätys keihäänheitossa on 63,70. Jukka Peltonen on aloittanut Janassa nuorisopäällikkönä tammikuun alussa.

Pirjo Rättyä

Päävastuun Janakkalan Janan keihäsvalmennuksesta on ottanut entinen 10-ottelija Mikko Halvari (vas.). Halvarin ennätys keihäänheitossa on 63,70. Jukka Peltonen on aloittanut Janassa nuorisopäällikkönä tammikuun alussa.

Pirjo Rättyä

Janakkalan Janan valmennustoiminta jatkaa hyväksi havaitulla konseptillaan, jossa on huomioitu koko urheilijan polku 3-vuotiaista aina aikuisikään saakka.

Vuoden alusta nuorisopäällikön äitiysloman sijaisena aloittanut Jukka Peltonen tietää, miten tärkeästä asiasta on kysymys.

– Janan toiminnassa on selkeä ketju 3-vuotiaista aina 19-vuotiaisiin eli toisen asteen koulutukseen asti. Tämänkin jälkeen pystyy treenaamaan vanhimpien ryhmän mukana, jos jää paikkakunnalle. On tärkeää, että urheilija pääsee harjoittelemaan ryhmässä, Peltonen kertoo.

Muualle opiskelemaan lähteville urheilijoille etsitään valmentaja opiskelupaikkakunnalta.

– Nykyaikaisessa valmennusjärjestelmässä ei tekniikkalajeja vedetä eteenpäin toiselta paikkakunnalta käsin. Valmentajan paikka on urheilijan mukana treeneissä. Siksi seuran tehtävä on hankkia valmentaja paikkakunnalta, jonne urheilija muuttaa opiskelemaan, valmennuspäällikkö Jari Kataja huomauttaa.

Mikko Halvarilta keihäsoppia

Kahden päätoimisen eli nuoriso- ja valmennuspäälliköiden lisäksi Janalla on listoillaan kahdeksan valmentajaa, viisi etävalmentajaa sekä useita koulutettuja ohjaajia. Uusin vahvistus valmennusportaassa on Janankin riveissä kymmenisen vuotta sitten urheillut 10-ottelija Mikko Halvari. Halvarin vastuualueena on keihään tekniikkavalmennus.

– Toivottavasti pystyn entisenä urheilijana tuomaan oman kokemuksen ja tietotaidon mahdollisimman laajasti nykyisten urheilijoiden käytettäväksi. Pystyn esimerkiksi antamaan konkreettisia vinkkejä, mitä kannattaa ajatella tai miltä sen suorituksen pitäisi tuntua, jotta liikeradat loksahtaisivat kohdalleen, Halvari kertoo.

Halvari on urallaan edustanut Suomea mm. vuonna 2008 nuorten Olympialaisissa Kiinassa sekä 2010 EM-kilpailuissa Espanjassa. Hänellä on edelleen hallussaan myös lukuisia Janan ennätyksiä.

– Janassa kannustetaan urheilijoita junioreina monipuoliseen harjoitteluun. Se on loistava asia. En tiedä ainuttakaan menestynyttä urheilijaa, joka ei olisi juniorina harjoitellut monipuolisesti, Halvari kertoo.

Entinen urheilija tietää, että urheilutoiminnankin taustoilla tarvitaan monenlaista tekijää.

– Aina olen arvostanut kaikkia, jotka ovat jaksaneet seuroissa toimintaa pyörittää. Täytyy antaa kaikki kunnia heille. Janan valmennuksesta ja muusta toiminnasta olen saanut erittäin positiivisen kuvan. Sovitut asiat ovat järjestyneet ja treeneissä on ollut hauskaakin. Harjoituksia on ollut kiva pitää, kun on nähnyt, että urheilijat todella haluavat kehittyä, Halvari summaa.

Valmennusta myös heitto- ja juoksuryhmissä

Janassa urheilutoiminnan vastuualueet on selkeästi jaettu. Yli 14-vuotiaiden valmennusasiat ja aikuisten kuntoliikunta kuuluvat valmennuspäällikön työnkuvaan ja nuorisopäällikkö vastaa alle 14-vuotiaiden liikuttamisesta.

Iisalmesta Hämeeseen muuttanut Peltonen on kotiutunut seudulle ja seuraan hyvin.

– Työn kohokohtia on ryhmien ohjaaminen ja se, että näkee urheilijoiden kehittymisen. Oma tavoitteeni ohjaajana on kehittyä vielä monipuolisemmaksi. Pitkäpinnaisena kaverina myös kovemman kurin pitämisessä on itsellä kehitettävää, Peltonen hymyilee.

Liikuntaleikki-, urheilu- ja yleisurheilukoulut toimivat sekä Turengissa että Tervakoskella. Valmennusryhmät ovat keskittyneet Turenkiin, sillä liikuntahalli mahdollistaa liki täysipainoisen harjoittelun myös talvella. Perinteisten valmennusryhmien rinnalla toimivat myös heittoryhmä sekä nuorten juoksuryhmä.

– Halvari ja Peltonen tuovat merkittävän lisän Janan valmennukseen. On tärkeää, että meillä on valmentajina myös kovan luokan urheilijoita kuten Ringa Ropo ja Halvari. Heidän kokemuslisänsä tuovat urheilijoille jotain sellaista, mitä ei valmennusoppaista opita. Janassa jo vuosia tehty työ alkaa pikkuhiljaa muotoutua oikeanlaiseksi toiminnaksi. Toki aina on kehitettävää, jottei päästäisi sammaloitumaan, Jari Kataja lisää.

Teksti Pirjo Rättyä

Ylempi kuva: Päävastuun Janakkalan Janan keihäsvalmennuksesta on ottanut entinen 10-ottelija Mikko Halvari (vas.). Halvarin ennätys keihäänheitossa on 63,70. Jukka Peltonen on aloittanut Janassa nuorisopäällikkönä tammikuun alussa.

Kuva alla: Mikko Halvari toivoo voivansa siirtää omaa urheilijakokemustaan valmennettavilleen. Kuvassa heittoryhmän Sanni Kuparinen ja Anu Puisti (selin).

Janakkalan Jana

Janakkalan Jana ry on vuonna 1929 perustettu yleisseura. Yleisurheilu on pitkään ollut seuran menestynein laji. Tällä hetkellä Jana yleisurheilu on harrastajamäärällä mitattuna yksi Suomen suurimpia ja menestyneimpiä yleisurheiluseuroja. Suomen Urheiluliiton valtakunnallisessa seuraluokittelussa Jana yleisurheilu on vuonna 2011 sijalla 27. Janakkalan Jana yleisurheilu tarjoaa monipuolista liikettä niin lapsille kuin aikuisillekin Janakkalassa ja lähikunnissa. Lisätietoja: nuorisopäällikkö Noora Jakobsson, puh. 045 273 5828 valmennuspäällikkö Jari Kataja, puh. 041 513 6799 www.janakkalanjana.info