Paikalliset

Alakoululaisten joukkueelle ei esitetä matkaa robotiikan MM-kisoihin – syynä alaikärajan pudotus 11:een – "liian raskas matka noin pienille"

Robotit ”Strikebot”, ”Bluebot” ja ”Battery” olivat mukana VEX IQ -robotiikkasarjassa SM-kisassa.

Mia Lagström

Sponsorirahaa kaivataan kuluvanakin vuonna kansainväliseen robotiikkakisaan lähteville nuorille Riihimäellä.

Siitä, ketkä ja millä ehdoilla lopulta matkalle pääsevät päättää sivistys- ja hyvinvointilautakunta maaliskuussa.

Esityksen lähtijöistä lautakunnalle tekee sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio, joka näillä näkymin esittää kolmen joukkueen, yläkoululaisista ja lukiolaisista koostuvan joukon lähettämistä MM-kisoihin Yhdysvaltoihin huhtikuussa.

 

Alakoululaisten joukkueen lähtöä hän ei pidä mahdollisena heidän ikänsä vuoksi. Viimevuotiseen tilanteeseen nähden säännöt ovat muuttuneet, sillä kansainvälinen Robotics Education and Competionn Foundation (REC) laski kisojen alaikärajan 12:sta 11:een.

– Puhuin tästä jo viime kesänä robotiikan opettajille. MM-kisojen tahti on kova. Päivät ovat raskaita noin pienille, joiden kanssa matkustamisessa on muutenkin liian paljon riskejä.

Riihimäellä on ehditty tätä paheksua, sillä palkintomatkaa ehdittiin jo pitää selvänä.

– Matkan järjestyminen ei ole automaatio. REC jakaa maille osallistumisoikeuksia, joita Suomella on kahdeksan. Se ei tarkoita sitä, että koulutuksen järjestäjä lähettää automaattisesti osallistumisoikeuden saaneen joukkueen MM-kisaan, hän jatkaa.

Riihimäen menestys kisoissa on ollut aina huippuluokkaa, joten helmikuun SM-kisan menestyksen pohjalta osallistumisoikeuden saaneita olisi ollut enemmänkin.

 

Matkalle olisivat lähdössä VEX EDR -robotiikan kärkikaksikko Harjunrinteen Team Orange ja lukion Team 4 Robotics sekä VEX IQ -sarjan voittaja Harjunrinteen Team Energy.

Santakallion esityksenä on edellisvuosien tapaan, että peruskoululaisille matka olisi leirikoulunomaisesti maksuton.

– Lukiolaisille annettaisiin osallistumisoikeus niin, että kaupunki tukisi jokaista lähtijää 1 000 eurolla. Loppu pitäisi kattaa sponsorirahoituksella tai oppilaiden omasta pussista.

Yhden osallistujan kustannukset ovat arviolta 2 500 euroa, joten tukirahoitusta lukiolaisille tarvittaisiin yhteensä 4 500 euroa. Tukea haetaan myös muiden matkaan.

Vastikään varmistui lisäksi, että joukkueet voivat lähteä matkalle halutessaan myös omatoimisesti eli hoitaa järjestelyt ja maksut itse.

– Alkuun oli käsitys, ettei se olisi mahdollista, Santakallio mainitsee.

 

Kaiken voi vielä muuttaa koronavirus, jonka leviämistä Riihimäelläkin seurataan tarkasti.

– Ennakkotieto on, että virus olisi huipussaan huhti-toukokuussa. Terveydellä ei leikitä. Voihan olla, että jos alkaa näyttää oikein pahalta, sinne ei lähde kukaan, hän pohtii.

VEX-EDR kisa on 22.-25.4. ja VEX-IQ 26.-28.4 Louisvillessä USA:n Kentuckyssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Riihimäen robotiikan opetus palkittiin kunniamaininnalla – "Riihimäki on tällä hetkellä Euroopan ainoa kaupunki, jossa robotiikkaa voi opiskella systemaattisesti varhaiskasvatuksesta alkaen"24.1.2020 18.50
Robotiikkakisat poikivat MM-paikkoja – Riihimäeltä neljä joukkuetta Yhdysvaltoihin, mikäli rahoitus järjestyy14.1.2019 10.54
Robottien rakentelu koukutti riihimäkeläisnuoret – "Olemme valmiit SM-kisoihin"31.1.2020 22.05
Lääkerobotti ja pesevä wc-pönttö testissä Riihikodissa – teknologia ja robotiikka tekevät tuloaan myös vanhusten hoitoon15.1.2020 21.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat