hvu

Viikon ruoka: Täytteet päälle ja rullalle – blineillä voi herkutella aamulla, päivällä ja illalla

Galina Saskon ja Marina Zinkevitsin mukaan blinit ovat venäläisille kansallisruoka, aivan kuten karjalanpaisti on suomalaisille.

Mia Lagström

Blinejä on totuttu nautiskelemaan Suomessa smetanan, mädin ja silputun punasipulin kera. Kulttuurikahvila Arkikullassa viime viikolla blinejä valmistaneiden Galina Saskon ja Marina Zinkevitsin mukaan Venäjällä yleisemmät blinitäytteet ovat liha ja kala.

– Etenkin naudan jauheliha on suosittu täyte. Usein käytetään myös silputtua kirjolohta, tonnikalaa tai mitä tahansa savukalaa, naiset kertovat.

Blineihin sopii vallan hyvin myös kasvistäyte, kuten aurinkokuivattu tomaatti basilikan ja creme fraichea kera, suolakurkku smetanalla ja hunajalla tai vaikka sienisalaatti. Kostukkeeksi käyvät myös kermaviili tai voisula.

Saskon ja Zinkevitsin mukaan blinit ovatkin vähän kuin suomalainen pyttipannu. Täytteeksi voi laittaa sitä, mitä jääkaapista sillä hetkellä löytyy.

 

Itse blinien valmistus on helppoa. Yksinkertaisimmillaan blinitaikinaan tulee ainoastaan vehnäjauhoja, maitoa ja munia. Suomalaisesta ohukaistaikinasta blinitaikinan erottaa ainoastaan se, että blinitaikinaan ei tule sokeria. Zinkevitsin mukaan vehnäjauhojen tilalla voidaan käyttää tattarijauhoja, mutta vehnäjauhot ovat yleisemmin käytössä.

– Halutessaan taikinaan voi laittaa myös piimää tai hapatettua hiivaleipätaikinaa. Tällöin blineistä tulee täysin eri makuisia ja paksumpia. Venäjällä jokaisella kokilla on vähän oma tapansa valmistaa blinejä.

 

Sasko ja Zinkevits paistavat blinit voissa tavallisella paistinpannulla. Täytteet laitetaan blinin päälle, jonka jälkeen blini kääritään rullalle.

Suolaisten blinien lisäksi voi tehdä makeita blinejä. Myös niihin sopii täytteeksi lähestulkoon mikä vain: vadelmahillo ja kermavaahto, hedelmänpaloja ja suklaakastiketta. Zinkevitsin oma suosikkitäyte on sokerilla maustettu rahka ja rusinat.

– Koostumus on juuri sopivan kostea ja herkullinen.

Sasko tykkää yksinkertaisista makumaailmoista.

– Pelkkää sulatettua voita, ei muuta. Silloin blini on parhaimmillaan.

Venäjällä blinejä nautitaan usein. Ne ovat täydellistä viikonloppuruokaa, kun perhe viettää aikaa yhdessä. Blinit sopivat myös aamupalaksi tai iltapalaksi ja jopa juhlaruoaksi. Blinejä syödään etenkin laskiaisena.

Blinin seuraksi sopii parhaiten tee.

– Joko musta tai vihreä tee sitruunalla maustettuna, Sasko vinkkaa.

Rohkeasti kokeilemaan

Blineihin käy lähes mikä vain

Blinejä on valmistettu Venäjällä tiettävästi 500-luvulta lähtien.

Blinejä on syöty etenkin laskiaisena ennen suuren paaston alkamista.

Jokaisella kokilla on oma blinireseptinsä.

Blineistä saa rapeita, kun käyttää paistamisessa paljon voita.

Täytteeksi sopii oikeastaan mikä vain: jauheliha, kinkku, kala, kana, juusto sekä erilaiset kasvikset smetanan, kermaviilin tai majoneesin kera.

Kokeile pippurilla ja sitruunamehulla maustettua lohitartaria.

Savukalan kaveriksi sopii majoneesi ja herneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Bar Paroonin Viki Singh rakastaa rokkia ja ruoanlaittoa15.1.2020 03.40
Viikon ruoka: Tiedätkö mitä on matbuha tai taboulle? – Itämaiset maut hurmaavat20.11.2019 10.30
Olut kelpaa blinien kyytipojaksi – tässä pienpanimoiden ammattilaisten omat suosikit7.3.2019 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat