hvu

Viikon laji: Vapaaottelu kehittää kehoa monipuolisesti – "Alkaa vahingossa näyttää urheilijalta”

RNC Sport Clubilla treenaa useita vapaaottelun arvokisamitalisteja. – Lajia voi harrastaa myös kuntoilu- ja harrastusmielessä. Mukaan lajin pariin pääsee ilmoittautumalla peruskurssille. Kurssin ikäraja on 15 vuotta, Joel Arolainen ja Tatu Verta kertovat.

Mia Lagström

Kun kaksi miestä tai naista ottaa mittaa toisistaan metallihäkin sisällä, näyttää touhu hurjalta.

– Mielikuvat vapaaottelusta liittyvät yleensä ammattilaisotteluihin, jotka ovat ihan eri asia kuin vapaaottelu harrastuksena ja kuntoilumuotona. Treeneissä ihmisten pitää pysyä ehjinä ja terveinä. Käytämme kunnollisia suojia ja voiman käytön sijaan keskitymme tekniikoihin, RNC Sport Club -kamppailu-urheiluseuran puheenjohtaja Tatu Verta ja vapaaotteluvalmentaja, ammattilaisottelija Joel Arolainen kertovat.

Harrastuksena vapaaottelu on monipuolinen laji, joka kehittää monia kehon osa-alueita: aerobista kuntoa, voimaa, koordinaatiokykyä.

– Vapaaottelussa fysiikka kehittyy lähes huomaamatta, sillä treeneissä on niin kivaa. Alkaa vahingossa näyttää urheilijalta, Arolainen sanoo.

 

Vapaaottelu on saanut alkunsa jo antiikin aikoina. Moderniksi urheilulajiksi se on jalostunut viimeisen 25 vuoden aikana. Vapaaottelu yhdistelee eri kamppailulajien tekniikoita. Verran mukaan harrastajan tyypillinen viikko saattaa olla, että hän käy pari kertaa viikossa lukkopainitreeneissä, kerran thainyrkkeilytreeneissä ja pari kertaa viikossa varsinaisissa vapaaottelutreeneissä, joissa yhdistetään kaikki opittu.

– Kilpaluissa käyvät tekevät paljon muutakin. Harva vapaaottelusali järjestää pelkästään vapaaottelutreenejä. Ohjemassa on myös muita vapaaottelussa hyödynnettäviä lajeja, Verta sanoo.

Harrastusmielessä laji sopii monelle. RNC Sport Clubin vapaaottelutreeneissä on käynyt 15-vuotiaista viisikymppisiin.

– Isät ja pojat ovat tulleet samalle kurssille, Arolainen selittää.

Menestyminen kilpailuissa vaatii pitkäjänteisyyttä ja nöyryyttä, sillä hyväksi ei tulla nopeasti.

Se vaatii vuosien työn. RNC Sport Clubin jäseniä on ollut mukana myös maajoukkuetoiminnassa ja joukossa on useita arvokisamitalisteja. Arolainen on voittanut vapaaottelussa MM-hopeaa.

– Kultaa en seuraavana vuonna lähtenyt edes tavoittelemaan, vaan siirryin suoraan hopeaottelusta ammattilaiseksi.

Arolaisen mukaan lajissa parasta on yhteisöllisyys ja hyvä henki. Jokainen keskittyy omaan tekemiseensä. Kivaa on myös se, että juniorit ja aikuiset treenaavat yhdessä.

– Lajia harrastavat hyvin monenlaiset ihmiset: papit, lääkärit, opiskelijat, työttömät, ja kaikki ovat samalla viivalla.

Monipuolinen kamppailulaji

Vapaaottelu sopii yllättävän monelle

Hyvinkään ja Riihimäen seudulla vapaaottelua pääsee harrastamaan RNC Sport Clubilla.

RNC on vuonna 2011 perustettu hyvinkääläinen kamppailu-urheiluseura, jonka lajivalikoimiin kuuluvat vapaaottelun lisäksi thainyrkkeily, lady-thai, brasilialainen jujutsu ja lukkopaini.

Seuraavat peruskurssit kaikissa lajeissa alkavat huhtikuussa.

Lisätiedot www.rnc.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon laji: Kehon ja mielen hyvinvointia vannetanssista8.1.2020 12.10
Viikon laji: Sisäpyöräily vie helposti mukanaan ja saa hymyn huulille27.11.2019 04.10
RNC:n Kurhela ja Hulkko hävisivät vapaaotteluavauksensa MM-kisoissa – draamalta ei vältytty: "Jalat saatiin lopulta liikkumaan piikin ansiosta12.11.2019 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat