Paikalliset

Kaupunginmuseo siirtymässä taidemuseoon – kutomolle etsitään ratkaisua – Puukoulu ja Monari tyhjentyvät – säästölista tietää päättäjille päänvaivaa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri ja kaupunginjohtaja Sami Sulkko selvittivät saatuja säästöjä.

Ari Peltonen

– Varmasti säästöissä on kipeitä kohtia, joista tullaan keskustelemaan päättäjien kanssa, uumoili kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd) tiistaina, jolloin kaupunki avasi yt-neuvottelujen tuloksena saatuja 4,4 miljoonan säästöjä.

Paljon keskustelua päättäjissä ja kaupunkilaisissa ovat herättäneet esimerkiksi kutomo ja kaupunginmuseo, jota nyt ollaan yhdistämässä taidemuseoon vuoden lopussa. Kutomolle etsitään korvaavia tiloja kaupungin omista kiinteistöistä ja selvityksessä on myös toiminnan siirto jollekin muulle toimijalle. Jos näissä ei päästä eteenpäin, toiminta lakkaa kesäkuussa.

 

Patastenmäen puukoulusta luovutaan elokuussa. Sieltä Montessoriopetus siirtyy Lasitehtaan koululle, varhaiskasvatus ja esiopetus Kalevantaloon.

Nuorisopalvelujen toimintaa ollaan uudistamassa, minkä tuloksena Monari suljetaan. Toimintoja sijoitetaan muualle. Kiinteistöjä koskevista muutoksista saadaan lisävalaistusta keskiviikkoisessa infotilaisuudessa, jolloin julkistetaan palveluverkkosuunnitelma.

Jäädytettävien luistelukenttien määrä vähenee nykyisestä 15:stä neljällä. Niin sanottuja puistokenttiä ei enää vastedes jäädytetä. Kuluvana vuonna ei tehdä tykkilumilatuja.

 

Luvassa on myös maksukorotuksia ja uusia maksuja. Kaikilta kiinteistöiltä aletaan periä hulevesimaksua, minkä yksityiskohdat selviävät keväällä.

Liikuntapaikkamaksuihin tulee indeksikorotukset, joiden kohdentamisesta neuvotellaan kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan myös yhdistysten kanssa.

Sulkko näkee, että esimerkiksi kahdessa jäähallissa kiinteistösubventio on niiden käyttäjämääriin nähden iso, jos sitä vertaa uimahalliin, jonka käyttäjäjoukko on huomattavasti kattavampi.

– Jäähallien subventio pitäisi kohdistaa enemmän toimintaan, jolloin se olisi reilumpaa ja vaikuttavuus myös suurempi kuin suora kiinteistösubventio, hän sanoo.

Suurin säästö tälle vuodelle, 600 000 euroa, saadaan siirtämällä Peltosaaren koulun purkua.

Pienimmät säästöesitykset olivat muutamia tuhansia.

Kaikkinensa säästöt vastaavat noin kuntaveroprosentin tuottoa.

 

Säästöillä ja palveluverkkosuunnitelmalla tähdätään talouden tasapainottamiseen tulevien vuosien investointeja varten. Niitä ovat muun muassa uimalan remontti sekä kaupungin kärkihankkeet kuten asemanseutu ja robotiikkakampus.

Kiinteistöissä ja myös tiestössä väijyy yhteensä noin 60 miljoonan korjausvelkataakka, minkä vuoksi tarpeettomista kiinteistöistä halutaan päästä eroon.

Yhtälailla tiedossa oleva väestömuutos eli ikääntyneiden lisääntyminen ja lasten väheneminen vaikuttavat tila- ja palvelutarpeisiin.

 

Kaupunginhallitus käsittelee neuvottelutulosta maanantaina kaupungin budjetin käyttösuunnitelman yhteydessä. Valtuustolle suunnitelma tulee tiedoksi helmikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Riihimäen yt-neuvottelut päätökseen – Kaupunki ei irtisano eikä lomauta, mutta säästää yli 4 miljoonaa euroa7.1.2020 18.55
Kunnilla korjausvelkaa infrassaan - Hyvinkäällä pieni, Riihimäki tuskailee katu- ja vesihuoltoremonttien kanssa3.4.2018 04.00
"Muutos vaatii sulattelua" – Rautatienpuiston päivätoiminta siirtyy Riihikotiin – päivätoiminta keskittyy ja uudistuu20.1.2020 14.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat