Paikalliset

Hyvinkään ja Riihimäen seudulla on hyvät maastopyöräilyreitit: ”Vauhti ei ehkä päätä huimaa, mutta maasto voi huimata”

Jani Kääriäisen ja Jalo-Aatos Alastalon mukaan fatbike on sympaattinen ja helposti keskustelua herättävä laite, jolla voi ottaa ilon irti pyöräilystä ympäri vuoden monenlaisilla alustoilla suolta kantohankeen.

Mia Lagström

Fatbike-pyörä rullaa yllättävän kevyesti, kun teen matkaa hiekkaisella metsätiellä.

Luontoaktiviteetteja järjestävän Korpeen.fi-yrityksen toinen omistaja Jalo-Aatos Alastalo ja fatbike-pyöriä vuokraavan ja pyöräsafareita järjestävän Fatbikevuokraus.comin Jani Kääriäinen vakuuttavat, että ”läskipyörä” toimii erittäin hyvin myös poluilla.

– Leveä ja pehmeä rengas kulkee tasaisesti pienten kivien ja juurien yli. Läskipyörällä voi ajaa huoletta kaikenlaisilla poluilla ja alustoilla suolta kantohangille, Alastalo kertoo.

– Vauhti ei aina välttämättä päätä huimaa, mutta maasto voi huimata, Kääriäinen lisää.

Fatbike-pyörän talviajo-ominaisuudet miellyttävät myös Riihiladun maastopyöräilyn ohjaajaa Tero Nuoraa.

– Voi sanoa, että maastopyöräilystä on tullut uusi talvilaji hiihdon tilalle. Fatbike rullaa hyvin vielä 10-senttisessä hangessa. Sitä paksumpi lumikerros edellyttää jo tampattua uraa.

Fatbike-pyörällä voi tehdä lyhyitä pyrähdyksiä tai pidempiä retkiä. Kääriäinen kertoo ajaneensa jopa yli 100 kilometrin maastoajoja.

Kahtena vuonna hän on polkenut Teuvalle saunatapahtumaan retkeilyvarusteet tarakalla. Matkaan kului toisella kerralla kolme päivää ja toisella kerralla neljä.

 

Fatbike on omiaan retkeilyyn, sillä siinä on tavallista maastopyörää enemmän kiinnityspisteitä tavaroille.

– Mikä sen mukavampaa kuin pakata nokipannu ja eväät mukaan, pyöräillä jollekin nuotiopaikalle, keittää kahvit, ihailla maisemaa ja nautiskella olostaan, Alastalo sanoo.

Hyviä pyöräilypolkuja lähiseudulla riittää. Alastalon ja Kääriäsen mukaan parhaimmat pyöräilypolut löytyvät Hyvinkään lentokentän pohjoispuolelta. Alueella on paljon mukavia neulaspolkuja, joita on helppo polkea.

– Älyttömän hyvä flow, Kääriäinen kuvailee.

Kivoja polkuja on myös Sonninmäessä sekä tietenkin Kytäjä-Usmissa, joka on alue vailla vertaa.

 

Hyviä pyöräilypolkuja riittää rutkasti myös Riihimäellä. Hyvää ja tasaista neulaspolkua löytyy muun muassa Suonummelta ja Erkylästä, jonne voi lähteä Uhkolan kioskin takaa.

– Matkaa voi jatkaa aina Hausjärvelle Hikiälle ja Oitiin tai Hyvinkäälle lentokentän suuntaan, Nuora kertoo.

Erkylässä pyöräillessä kannattaa olla varovainen, sillä alueella liikkuu paljon hevosia.

– Pyörä on maastossa äänetön. Ratsukko tulee kohdata rauhallisesti pysähtyen, ottaa keskusteluyhteys ratsastajaan ja edetä hänen antamien ohjeiden mukaan, jotta hevonen ei säikähdä. Tätä olemme halunneet Riihiladun lenkeillä osallistujille korostaa, jolloin kaikkien on mukavampi liikkua poluilla, Nuora sanoo.

Riihimäen länsipuolelta löytyy polkuja vaativampaan pyöräilyyn.

– Riutan ja Ilvesreitin suunnalla on mäkisempää maastoa, kiviä ja juurakkoja, mikä vaatii enemmän ajotaitoa. Jos haluaa sykkeen nousemaan, löytyy komeaa harjuseutua Turengin suunnalla. Jos kyllästyttää ajaa tasaisella maalla, kannattaa mennä sinne.

 

Riihiladun pyöräilyaktiivit ylläpitivät viime talvena 17 kilometrin mittaista talvireittiä, joka kulki Uhkolan kioskilta Suonummen majalle ja sieltä Erkylänharjun, Selänojan ja Kekomäen kautta Metsäkulmaan ja Käräjäkoskelle.

Tarkoitus on tehdä vastaava reitti myös tänä vuonna, jos lunta tulee.

Riihilatu järjestää 1.2. kello 11–16 Tour de Riihimäki Winter 20 kilometrin maastopyörätapahtuman. Lähtöpaikkana on Suonummen maja. Tapahtumaan ilmoittaudutaan etukäteen. Lisää tietoja Facebook/Riihilatu.

Myös merkittyjä reittejä löytyy

Maastopyöräilyreittejä löytyy internet-osoitteesta www.jalki.fi.

Merkittyjä maastopyöräreittejä on Hyvinkäällä kolme: Hyyppärän P-alueelta lähtevä Karhujen pyörähdys (8,6 km), Jaanankallion P-aluelta lähtevä (Kytäjäntie 625) Kytömetsän pyörähdys (17,8 km) ja Hyyppärän P-alueelta lähtevä Hyvinkään pyörähdys (26,1 km).

Lisää tietoa Hyvinkään kaupungin nettisivuilta kohdasta Virkistys ja ulkoilu/Opastetut reitit.

Lopella merkittyjä reittejä on Riihisalosta (Rautakoskentie 421, Topeno) alkava 30 kilometrin Poronpolku sekä Tauluntien P-alueelta (Tauluntie 146) lähtevä 7,1 kilometrin Iso Melkuttimen kierto.

Jos ajaa merkittyjen reittien ulkopuolella, kannattaa muistaa asentaa puhelimeen 112-sovellus sekä varata mukaan ensiapulaukku ja pientä evästä sekä kertoa jollekin, minne on menossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kenestä Jussinmäen valtias?– Perjantaina maastopyöräilijät kisaavat SM-mitaleista aivan Hyvinkään ytimessä18.7.2019 04.00
Sähköpyörät ovat tulleet jo maastopyöräkisoihin – Teemu Selvenius uskoo uuden lajin lyövän läpi tänä vuonna12.5.2019 17.05
Hyvinkään nuorten pyöräilykausi alkaa – liikenneopetusta ja maastopyöräilyä luvassa4.5.2019 11.05
Riihiladun maastopyöräilijät järjestivät 58 tapahtumaa viime vuonna – osallistujia lähes 8003.1.2019 18.35
Riihilatu järjestää Fatbike dayn – ensi maanantainakin kaikille avoin maastopyörälenkki7.11.2017 16.30
Kuntien yhteistyöllä 51 kilometrin pyöräilyreitti – Mattila: "Jos jostain ei pääse, niin sitten pitää kiertää"24.10.2017 19.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat