Paikalliset

Lukijan juttu: Ketjunheitolla on pitkät perinteet senioritalossa Hyvinkäällä – nyt voittaja kuittasi 130 pistettä ja kakkonenkin 110

Ilmari (vas.) on perustajajäsen, Martti voitti päivän kisan, Teuvo on ketjunkerääjä, Tapio on kirjuri ja Seppo vierailija naapurista. Pelissä käytetään vain etunimiä.

Risto Nihtilä

Pelin nimi on ketjunheitto.

Hyvinkääläisessä senioritalossa Kankurinkadulla peli alkoi jo 13 vuotta sitten. Pelaajina olivat talon miehet. Ensin pelattiin talon jätekatoksessa kesät talvet.

Nyt on talviksi päästy siisteihin sisätiloihin talon kerhohuoneeseen.

Pelivälineenä on vajaan neliömetrin kovalevy, jossa keskellä on n. 15 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä reikä. Levyssä on lukuisia nauloja tai koukkuja.

Levy on n. 30 asteen kulmassa lattialla. Pelissä tarvitaan vielä 10 ketjun pätkää, joiden pituus on 12-20 cm.

 

Peli kulkee senioritalon pelaajien sääntöjen mukaan niin, että kukin pelaa ja heittää noin 3 metrin päästä kaikki 10 ketjua peräkkäin kohti pelilautaa.

Pisteitä tulee reikään kokonaan uponneesta ketjusta 10 ja koukkuun tarttuneesta ketjusta 15.

Jos käy niin onnellisesti, että ketju tarttuu naulaan lenkistään, tulee pisteitä 20. Jos ketju tarttuu kahteen naulaan, tulee vielä bonuspisteitä.

Kukin pelaaja heittää vuoronperään kahdeksan kierrosta. Ketjun heiton lisäksi peliin kuuluu olennaisesti huulenheitto, jolla pyritään vaikeuttamaan heittäjän keskittymistä suoritukseensa.

 

Tulokset kirjataan ja on kirjattu jo 13 vuotta.

Peli jatkuu kunnes joku saa heittovuorossaan 100 pistettä.

Välillä urakka valmistuu tunnissa. Välillä tarvitaan jatkoaikaa.

Pelaamassa voivat halukkaat käydä päivittäin, mutta varsinainen viikko-ottelu käydään sunnuntaisin kello 9-10.

Pelaajat ovat kaikki jo eläkeläisiä, mutta joskus paikalla poikkeaa jonkun lapsenlapsia. Nuorin heittäjä on ollut kolmivuotias.

Tällä kertaa ketjumiehiä oli viisi.

Peli antaa senioreille sopivasti liikuntaa ja kyykistelyä. Samalla järjestyy ainakin tunti viikossa omaa aikaa poissa kotoa ja tilaisuus kuulumisten vaihtoon.

 

Pelin voittaja sai parhaassa vuorossaan nyt kasaan 130 pistettä ja toinen 110 pistettä.

Jutun tekijäkin pääsi ensikertalaisena 60 pisteeseen. Peli jatkuu ja sen myötä elämä.

Peli aiheuttaa tiettyä jännitystä ja riippuvuutta. Siinä voi jäädä koukkuun pelaaja sekä peliväline. Kädentaidot ja tietty taktikointi kehittyvät harjoituksen myötä.

Juttu julkaistaan Aamupostissa Lukijan juttu -palstalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Senioritanssit vetävät talvellakin – Turtiainen tahdittaa Hyvinkään Kristallitansseissa, uusi levy työn alla24.12.2019 05.00
Hyvinkään Biljardikerhon seniorijoukkue oli täyttä rautaa kotisalin SM-kisassa – kultaa kaulaan tiukan finaalin jälkeen25.11.2019 19.30
Haasta itseäsi seniori, sanoo taitovalmentaja Ritva Enäkoski – "Ikä on myös elämysten ja oivallusten pankki"15.11.2019 06.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat