hvu

Viikon laji: Kansantanssissa kunto nousee hauskalla tavalla: ”Jos osaa kävellä, osaa tanssia”

Hyvinkään Kansantanssijoiden kuntotanssiryhmässä on kaikenikäisiä harrastajia. Tanssijoiden mukaan kansantanssi on hauska tapa nostaa kuntoa ja kehittää kehon hallintaa. – Kansantanssissa viehättää yhteisöllisyys sekä musiikin ja liikunnan yhdistyminen, 35 vuotta lajia harrastanut Taina Nuojua kertoo.

Mia Lagström

Hyvinkään Kansantanssijoiden Kuntoilijat-ryhmässä pistetään vauhtia töppösiin ja veri kiertämään.

– Ensin lämmitellään ja tehdään pieniä lihaskuntoharjoituksia, sitten tanssitaan. Tavoitteena on, että vähän hengästytään ja että tulee hiki, ryhmän ohjaaja Pia Pyykkinen kertoo.

Hauskaakin tuntuu porukalla olevan.

– Meillä on vaatimuksena, että on naurettava treenien aikana ainakin kertaalleen.

Pyykkisen mukaan tanssi on mitä parhain tapa nostaa kuntoa.

– Minusta ei olisi kiertämään yksinään pururataa. Kivan porukan kanssa tanssien kunto kohoaa hauskalla ja tehokkaalla tavalla. Tanssi kehittää kokonaisvaltaisesti kehon hallintaa, rytmiikkaa, lihaskuntoa, tasapainoa.

 

Monen tanssijan mukaan hauskaa kansantanssissa on myös tanssin sosiaalinen puoli.

– Parasta on porukassa tekeminen. Kansantanssia harrastetaan yhdessä muiden kanssa. Eikä tässä kilpailla, kukaan ei ole parempi kuin toinen. Jokainen tyyli on tärkeä, 35 vuotta lajia harrastanut Taina Nuojua sanoo.

Kansantanssijoiden joukossa on kaikenikäisiä. Kuntoilijat-ryhmän nuorin on 11 ja vanhin 72. Kansantanssi sopii varsin monelle, sillä jokainen voi ja saa tanssia omalla tavallaan.

– Jos osaa kävellä, osaa tanssia. Tietenkin, jos haluaa päästä tanssimisessa mahdollisimman pitkälle, vaikeutuu homma ajan ja taitojen kehittymisen myötä, Pyykkinen sanoo.

 

Suomi on kansantansseiltaan rikas maa. Ryhmässä tanssittavien katrillien lisäksi on paljon kansanomaisia paritansseja, kuten jenkka, polkka, sottiisi, masurkka, hambo.

– Kansa on tanssinut sitä, mitä säätyläiset ja ylhäisö. Olemme olleet sopivasti kahden hovin – Ruotsin hovin ja Venäjän hovin – välissä, joten meillä on tanssikulttuurissamme sekä läntisiä tansseja että itäisiä tansseja.

Erilaisten tanssien oppiminen onkin varsin tehokasta aivojumppaa. Kuntoilijat-ryhmässä keskitytään kunnon kohentamiseen tanssin avulla. Erilaisten kansantanssien saloihin pääsee uppoutumaan varsinaisilla tanssitunneilla, joita Hyvinkään Kansantanssijat järjestävät niin lapsille kuin aikuisille.

Kevään aikana seura tulee järjestämään kaikille avoimia paritanssityöpajoja. Niistä ilmoitetaan Hyvinkään Kansantanssijoiden Facebook-sivuilla.

Kuntotanssi sopii kaikille

Hyvinkään Kansantanssijoilla on tanssiryhmiä lapsille ja aikuisille. Kaikille avoin Kuntoilijat-ryhmä harjoittelee sunnuntaisin Hakalan monitoimitalossa klo 18–19. Päälle mukavat sisäliikuntavarusteet.

Jos lajista innostuu enemmän, kannattaa hankkia tanssikengät.

Lisää tietoa www.hyvinkaankansantanssijat.fi tai Facebook/Hyvinkään Kansantanssijat.

Riihimäellä kansantanssia järjestää Riihimäen Kansantanssijat www.kansantanssijatriihimaki.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon laji: Kehon ja mielen hyvinvointia vannetanssista8.1.2020 12.10
Viikon laji: Katarina Norrena Hyvinkään liikuntapalveluista vinkkaa lajin, joka sopii kaikille – "Tämä kasvattaa lihaskestävyyttä"18.12.2019 10.25
Viikon laji: Sirkus on älyttömän kivaa ja sen voi aloittaa aikuisenakin11.12.2019 04.30
Viikon laji: Taijin hidas liike on lähes meditatiivista – ”Vähän kuin kehdossa olisi”4.12.2019 08.25
Viikon laji: Sisäpyöräily vie helposti mukanaan ja saa hymyn huulille27.11.2019 04.10
Viikon laji: FlowGymnastics on aikuisille suunnattu esteettisen kaunis voimistelulaji – "spagaattiin ei tarvitse taipua"20.11.2019 10.38
Viikon laji: Karatesta kehittyy helposti elämäntapa – "Lajiin pitää keskittyä joka solulla"13.11.2019 04.30
Viikon laji: Shakki pistää aivot liikkeelle ja kasvattaa myös luonnetta30.10.2019 04.00
Viikon laji: Vesijuoksu on tehokasta kuntoilua – näin teet sen oikein23.10.2019 11.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat