Paikalliset

Lopen Uupuneeksi valittu latumestari Erkki Ranta tuntee talven metkut läpikotaisin: "Joskus tarvitaan lapiota, joskus moottorisahaa"

Arvonimen luovutustilaisuudessa keskellä Erkki Ranta, oikealla puolella Loppi-Seuran Eeva Sahari ja Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela. Vasemmalla Lopen lukion rehtori Vilho Ylönen ja Aamupostin uutispäällikkö Marko Kekki.

Kare Asp

Talvet eivät ole toistensa veljiä. Tämän on huomannut tällä viikollakin, kun välillä sataa vettä, välillä räntää ja lunta.

Vaihtelevat olosuhteet vaikeuttavat hiihtolatujen rakentajien ja kunnossa pitäjien työtä.

– Pahimpana talvena Samolatuja kunnostettiin 37 kertaa. Ja yhden tosi pahan talven aikana ladut rakennettiin kolmeen kertaan täysin uusiksi. Joskus riittää moottorikelkalla ja höylällä ajo, joskus tarvitaan lapiota. Ja joskus moottorisahaa, kertoo Lopen Samoojien latuvastaava Erkki Ranta.

 

Hän on 25. Lopen Uupunut. Valinta tapahtui yleisöäänestyksellä, jonka perinteiseen tyyliin toteuttivat kotiseutuyhdistys Loppi-Seura, Lopen lukio sekä Aamuposti- ja Aamuposti Viikko-lehdet.

Äänestyksen tulos julkistettiin keskiviikkona.

Äänestyksessä annettiin kaikkiaan reilut 260 ääntä. Viime vuosien trendi jatkui, eli yhä suurempi osa äänistä tulee sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Äänestää saavat Lopella asuvat, vapaa-aikaansa Lopella viettävät sekä ne joilla on juuret Lopella. Nytkin ääniä tuli niin Ranskasta, Saksasta kuin Sveitsistä.

Erkki Rannan ääniosuus oli noin neljännes. Kakkoseksi, selvästi Rannan taakse, sijoittui pitokokki Mervi Korpela ja kolmanneksi yrittäjäaktiivi, monessa mukana oleva Jarmo Laukkanen.

Kaikkiaan ääniä sai 14 henkilöä, joista kymmenen oli valintatoimikunnan ennakolta nimeämiä ehdokkaita.

 

Lopen Samoojien latuverkolla on paljon käyttäjiä. Osasyynä tähän on latujen jatkuva huolto ja hyvä kunto.

Osansa tietenkin saavat hienot maisemat.

– Täällä käy hiihtäjiä isolta alueelta, jopa pääkaupunkiseudulta. Ja palaute on ollut ihan mukavaa, pyrimme tarttumaan epäkohtiin heti kun mahdollista.

Samoojien Kalamajalla on talviaikaan viikonloppuisin kahvio, kunnon kelien vallitessa riittää sielläkin kävijöitä. He tulevat tietenkin hiihtäen, toteaa vuodesta 2008 latuja ylläpitänyt Ranta.

– Silloin jäin eläkkeelle veturinkuljettajan työstä. Latujen kunnostus alkoi ensin vanhalla moottorikelkalla, sitten uudemmilla. Kunnon latu-uran tekemiseen tarvitaan noin 15 senttimetriä lunta, kertoo omia latujaan myös itse hiihtelevä Ranta.

Latujen lisäksi Erkki Ranta tunnetaan myös kesäisten polkujen ylläpidosta. Ne ovat koetuksella esimerkiksi Poronpolun ja Loppi Trail-tapahtumien aikaan.

 

Lopen Uupunut on aikaansaava henkilö, joka on vuoden tai vuosien aikana uupumatta uurastanut kanssaihmistensä eteen, ollut heille ystävällinen sekä pitänyt hyvää huolta Lopen maineesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uutta Lopen Uupunutta kehutaan iloiseksi ja palvelualttiiksi – "Nyt olen suunnannut kaihoisan katseen isännän autotallitiloihin"19.12.2018 21.14
Lumetus alkoi Perttulan kentällä –  Pakkasjakso vielä liian lyhyt latujen saamiseksi kuntoon2.12.2019 16.00
Metsästäjätutkintoa toivotaan opetukseen – Lopen nuorille halutaan opettaa luonnossa liikkumista ja eräharrastuksia15.11.2019 11.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat