Paikalliset

Keskustelusta maakunnasta odotetaan vilkasta maanantain valtuustossa – tiistaina tilannetta hämmensi myös maan poliittinen kriisi – kaupunginhallitus esittää, ettei maakuntaa vaihdeta

Menoa ja meininkiä riittänee valtuustossa myös maanantaina, kun maakunta on puheenaiheena. Arkistokuva Pia Herme

– Voi olla, että valtuustossa tulee vielä toisenlaisia esityksiä; ryhmät käyvät varmaan paljon keskusteluja viikon aikana, pohtii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd).

Hän oli viettänyt unettoman yön maan poliittisen kriisin vuoksi. Tiistaina haastattelun aikana viestejä ropisi tiuhaan Nahkurin puhelimeen.

Riihimäen kaupunginhallitus esitti maanantaina valtuustolle odotetusti, ettei Riihimäki hae maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa. Valtuusto päättää asiasta ensi maanantaina.

 

Kaupunginhallituksen päätösesitykseen vaikutti kaupungille välittynyt viesti, ettei valtiovalta tässä vaiheessa sote-uudistuksenkin ollessa kesken olisi valmis muokkaamaan nykyistä maakuntajakoa.

Jos näin ei olisi ollut, kaupunginjohtaja Sami Sulkko olisi esittänyt hallitukselle maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa. Hän on myös todennut, että vaihtoon voitaisiin palata seuraavalla vaalikaudella (AP 30.11.)

 

Nahkuri pohti tiistaina, että Riihimäen osalta tilanne voisi olla toinen maan hallituksen kaatuessa.

Päivän kuluessa pääministeri Antti Rinteen eron jälkeen hallitus näyttäisi jatkavan toimitusministeriönä ja välikysymystäkään ei tiistaina puitu eduskunnassa.

 

Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen (kok) arvioi samaten, että valtuustossa maakunta-asia herättää joka tapauksessa varmasti paljon keskustelua.

– Mutta valtuutettuna toivon, ettei vaihtoa nostettaisi uudelleen esille. Mikään ei kuitenkaan ole olennaisesti muuttunut. Uskoisin, että valtuustossa vähemmistö on maakunnan vaihdon kannalla, arvelee Snellman-Tenhunen, joka on sekä kaupunginhallituksen jäsen että valtuustoryhmänsä puheenjohtaja.

 

Sulkon mukaan Riihimäen kannan avaaminen valtuustossa riippuu täysin siitä, mitä valtuusto päättää. Virkamiehenä Sulkko muistuttaa puolustavansa hallituksen ehdotusta, johon hän ei jättänyt eriävää mielipidettä.

Siinä tilanteessa, että tulisi kokonaan uusi hallitus ja hallitusohjelma, joka ei perustuisi nykyisiin maakuntiin, joutuisivat kunnat todennäköisesti Sulkon mukaan ottamaan siihen kantaa jossain vaiheessa.

 

Pitkään terveydenhoitoalalla työskennelleen Snellman-Tenhusen mielestä etenkään sairaanhoitopiirin vaihto ei olisi Riihimäelle hyväksi. Hänen korviinsa kantautuneet tiedot HUS:sta eivät ole pelkästään hyviä. Esimerkiksi Lahdelle sairaanhoitopiirin vaihto on tietänyt ylimääräisiä kuluja.

Hän näkee kuitenkin, että tulevaisuudessa Kanta-Hämeen maakunta voi hajota, jolloin Riihimäen asema voidaan arvioida uudelleen.

– Riihimäki on hankalassa tilanteessa, koska tulevaisuus on niin hämärä, hän pohtii.

 

Hallitus kuitenkin äänesti esityksen muotoiluista, kuten liitetäänkö päätösesitykseen sana "toistaiseksi" vai ei. Esityksenä oli, ettei Riihimäki hakisi maakunnan vaihtoa toistaiseksi.

Sanan poistamista esitti Nahkuri, jonka esitys voitti äänin 6-5.

–  Maakunnan muissa päättäjissä sana oli aiheuttanut hämmennystä, mitä sillä tarkoitetaan. Halusimme näin selkiyttää tahtotilaamme. Sinänsä meille ei itse sanalla ollut suurta merkitystä, kertoo Nahkuri.

Myöskään Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen ei nähnyt sanan poistossa tai sen säilyttämisessä tekstissä suurta dramatiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen: Riihimäen maakunnan vaihto tuskin onnistuisi – valtioneuvoston lupaa ei heruisi ministerin mukaan25.11.2019 16.05
Näkemykset maakunnasta pitkälti auki Riihimäellä – "Tuntuma, ettei suuri enemmistö ole hakemassa siirtoa Uudellemaalle"21.11.2019 10.50
Kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää Riihimäen pysymistä Kanta-Hämeessä – kaupunginhallitus kokoontuu maanantaina29.11.2019 09.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat