Puheenaihe

Posti-kiista jatkui kesästä talveen – katso hallituskriisin vaiheet

Keskusta antoi epäluottamuspäätöksensä eilen maanantaina pääministeri Antti Rinteelle.

Tiina Mutila

Hallituskriisiin huipentunut Posti-kiista sai alkunsa jo ennen Antti Rinteen (sd.) hallituksen muodostamista. Uutissuomalainen kertaa kohun käänteet.

 

1. Postilla oli jo kesäkuun alussa suunnitelma työntekijöiden siirtämisestä halvempien työehtosopimusten piiriin.

Rinteen hallitus aloitti 6. kesäkuuta. Hallitusohjelmassa ei ole mainintaa valtioyhtiöiden työehtosopimusten vaihtamisesta tai muustakaan muuttamisesta.

Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan mukaan Posti esitteli suunnitelmaansa työntekijöiden siirtämisestä halvempien työehtosopimusten piiriin omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle jo seuraavana päivänä eli 7. kesäkuuta.

 

2. Postin johtoryhmä ja hallitus matkustivat elokuun puolivälissä Yhdysvaltoihin, vain kaksi viikkoa ennen kuin yhtiö ilmoitti noin 700 työntekijää koskevista työehtojen heikennyksistä.

Iltapäivälehdet nimesivät reissun San Franciscoon ökymatkaksi. Lehtien mukaan siellä päätettiin postilaisten työehtojen heikennyksistä. Postin hallitus kokoontui matkan aikana.

Matkan jälkeen, 21. elokuuta, Posti kertoi työehtojen heikennyksestä Paaterolle. Hän sai siis tietää päätöksestä vasta jälkikäteen. Samalla Paaterolle kerrottiin konsernin sisäisestä liikkeenluovutuksesta eli työnantajan vaihtumisesta osalle työntekijöistä 1. syyskuuta lähtien. Tämä tieto oli ilmeisesti jäänyt omistajaohjausministeriltä noteeraamatta.

Rinteellä oli viime viikkoon asti käsitys, että Paatero olisi vastustanut työehtosopimuksen siirtoa 21. elokuuta.

 

3. 3. syyskuuta Paatero vaati, että työehtojen heikennys jäädytettäisiin, kunnes asia olisi ratkaistu työntekijöiden kannalta kestävällä tavalla.

Vasta tässä vaiheessa, syyskuun alussa, Paaterolle valkeni liikkeenluovutuksen jo tapahtuneen.

Ministeri selosti kirjallisessa vastauksessaan vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänniselle 24. syyskuuta, kuinka henkilöstön siirto toiseen sopimukseen on tapahtumassa. Paatero ei vaatinut siirron perumista.

Näin ei tapahtunut myöskään 26. syyskuuta, jolloin Paatero vastasi perussuomalaisten kansanedustajan Sami Savion kysymykseen.

 

4. 22. lokakuuta Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti laajoista lakkotoimista. Lakko kesti 27. marraskuuta asti.

Postilakko alkoi 11.11.

26.11. valtakunnansovittelija jätti sovintoehdotuksen. Paatero myönsi, että tieto liikkeenluovutuksesta oli tarjolla jo 21. elokuuta, mutta hän keskittyi marraskuun alun päivämäärään. 27.11. osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Pakettilajittelijat palasivat PAU:n tes:n piiriin. Oppositio ilmoitti välikysymyksestä ilman perussuomalaisia.

 

5. 28.11. Rinne sanoi eduskunnassa, että Postin hallitus toimi liikkeenluovutuksessa vastoin Paateron selkeää tahtotilaa.

Epäluottamus Rinteeseen perustuu paljolti siihen, uskotaanko hänen olleen vain Paateron puheiden varassa.

Seuraavana päivänä Posti kiisti pääministerin puheet ja tiedotti, että liikkeenluovutuksella on ollut omistajan tuki. Pohjola ilmoitti, ettei valtio-omistajan vastustusta tuotu ilmi omistajaohjauksen ja yhtiön välillä käydyn dialogin aikana.

Paatero ilmoitti sairauslomastaan Rinteen tiedotustilaisuuden kynnyksellä 29.11. Rinne kertoi, että Paatero on jättänyt eronpyyntönsä.

Myöhään sunnuntaina 1. joulukuuta hallituspuolueet kävivät salaperäisen keskustelun Valtioneuvoston linnassa.

 

6. Maanantaina 2.12. keskusta antoi epäluottamuspäätöksensä Rinteelle ensin eduskuntaryhmän ja sen jälkeen puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

– Tämä maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi moneen kertaan. Hän ei suostunut mainitsemaan Antti Rinteen nimeä. Pallo siirtyi demareille.

Illalla asiaa käsitteli vielä SDP:n puoluehallitus.

 

7. Jos Rinne jättää eropyyntönsä tiistaina, keskiviikon välikysymysäänestys peruuntunee.

SDP:n puoluehallitus kysyy mielipidettä mahdollisesta uudesta pääministeriehdokkaasta eduskuntaryhmältä, joka kokoontuu jo tiistaina kello 10.

Tämän jälkeen puoluehallitus esittelisi uuden ehdokkaan puoluevaltuustolle, joka kokoontuu keskiviikkona kello 19. Samalla valittaneen myös uusi omistajaohjausministeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sirpa Paatero eroaa – pääministeri Rinteeltä suora syytös Postille harhaanjohtamisesta29.11.2019 12.50
Uutisanalyysi: Antti Rinne uhrasi Sirpa Paateron29.11.2019 13.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat