Paikalliset

Kentän ääni: "Politiikka sotkee budjetointia" – Riihimäen alueen kansanedustajien tapaamiset jatkuvat

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.), kaupungin kehittämispäällikkö Merja Viitanen, Ulla Lindblom ja kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) tutustumiskierroksella RTV-yhtymän pääkonttorilla.

Ari Peltonen

RTV-yhtymän toimitusjohtaja Mikael Forss sanoo, että on ensimmäinen kerta hänen urallaan, kun hän ei pysty hahmottamaan yrityksen budjettia.

– Normaalisti meillä on jonkinlainen käsitys siitä, minkä verran Suomessa rakennetaan. Tulevalle vuodelle epävarmuustekijöitä on nyt niin paljon, että ennustaminen on vaikeaa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Lindblom mainitsee myös kotitalousvähennyksen leikkauksen, jonka hän arvioi johtavan harmaan talouden yleistymiseen.

Talouspolitiikan arvaamattomuus nousi puheenaiheeksi Riihimäen seudun kansanedustajien yrityskäynnillä maanantaina.

Vähennykseen voi nyt laittaa 50 prosenttia kotona tehdyn remontin tai siivous- tai hoivatyön arvosta. Vähennys voi olla enintään 2 400 euroa 100 euron omavastuun jälkeen.

Hallitus suunnittelee, että jatkossa vähennyskelpoista olisi vain 40 prosenttia työn arvosta.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) mainitsee, että yksin asuvalla tai yksin lasten kanssa asuvalla äidillä tai isällä vähennysoikeuden pitäisi olla kaksinkertainen.

– Silloin puhuttaisiin aidosti kotitaloudesta, kun vähennys nyt on henkilökohtainen. Yhden aikuisen taloudessa kulut ovat kuitenkin ihan yhtä isot.

Heinonen epäilee taustalla olevan ideologisia syitä.

– Ei kai nykyään kukaan kuitenkaan ajattele, että toisen luona siivoamassa käyminen olisi piikomista.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) toteaa vähennyksen leikkauksen kuulostavan omituiselta ja sotivan hallituksen työllisyystavoitteita vastaan.

Kolmikko Heinonen, Räsänen ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tapaavat säännöllisesti pari kertaa keväällä ja pari kertaa syksyllä jossakin alueen yrityksessä kuullakseen ajankohtaisista asioista niin sanottua kentän ääntä.

Sosiaali- ja terveysministerin pestiä kesästä lähtien hoitanut Pekonen lähetti tapaamiseen tällä kertaa vain terveisensä. Ajankohdasta sopiminen jäi nyt niin myöhäiseen, ettei se enää mahtunut hänen kalenteriinsa.

RTV ei varsinaisesti ole mukana rakennusbisneksessä, mutta se toimittaa pintakäsittelymateriaaleja rakentajille ja remontoijille. 1951 perustetun, pian 70 vuotta täyttävän perheyrityksen alkuperäinen nimi olikin Riihimäen Tapetti ja Väri.

– Eduskuntatalon remonttimaalien toimitus oli viime vuonna suurin yksittäinen kauppamme, Lindblom mainitsee.

– Tänä vuonna voitimme kilpailutuksen suurten risteilyalusten kylpyhuonelaattojen toimituksesta ohi italialaisten ja espanjalaisten valmistajien.

Lindblomin mukaan salaisuus oli siinä, että RTV osasi tarjota ohuempia laattoja kuin muut. Näin laivayhtiö säästää polttoainekustannuksissa ja samalla ympäristöä.

Yhtymällä on muun muassa omaa laattatuotantoa ja omia tapettimalleja.

Omavalmisteisten laastipumppujen ja hiekkapuhalluslaitteiden vientiä on Lindblomin mukaan tarkoitus jälleen elvyttää. Niitä on viety ainakin Venäjälle ja Saudi-Arabiaan.

RTV toimii 36 paikkakunnalla ja työllistää 600 henkeä Vaasan–Iisalmen -linjan eteläpuolella.

– Kaikki ovat kokopäiväisesti tai haluamansa ajan töissä. Eri ammattinimikkeitä on seitsemisenkymmentä. Emme käytä vuokratyövoimaa vaan kaikkiin tehtäviin on omat työntekijät, Lindblom sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mervi Laiholle tuli täyteen 50 vuotta RTV:llä – alkuvuosina konttorista saattoi kuulua Väri-Kallen manailua11.6.2019 20.04
Riihimäkeläinen RTV-yhtymä perusti uuden Värikkäät-ketjun: "Ylläpitää perinteistä yrittäjähenkeä"15.5.2019 06.00
RTV laajenee kahdella yritysostolla – kaupat tehtiin Karjaalla ja Valkeakoskella4.4.2019 10.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat