Paikalliset

Kaupunginosat: Uudellakylällä koulussa ideoidaan perjantaipiirissä ja Nastakiekossa valmistetaan miljoonittain savikiekkoja

Rehtori Elina Mäenpään (edessä vasemmalla) kanssa kuvaan ennätti osa Uudenkylän koulun henkilökunnasta ja oppilaista.

Kari-Veli Lehtonen

Sulkemisuhan alle joutuneella Uudenkylän koululla Hyvinkään kaakkoiskulmalla aloitetaan koulupäivät perjantaisin kello 8.30 perjantaipiirillä. Ajankohtaisia asioita tulee tiedoksi ja sana on vapaa niin oppilailla kuin opettajilla.

Rehtori Elina Mäenpään johtamalla koululla yhteisöllisyys eri luokka-asteiden välillä korostuu. Ympäristöstä löytyvät kaikki kotimaiset puulajit, naapuripelloilta viljalajit ja talvisin ladut.

Koulun pihapiirissä Kellokoskentie 975:ssä on neljä rakennusta. Sisäilmaongelmia ei ole, ja liikuntasali saneerattiin muutama vuosi sitten.

Anni Pielan johtama vanhempainyhdistys tukee koulua. Halloweenjuhla on tulossa. Joulujuhla järjestetään Kaukasten kyläyhdistyksen kylätalolla, jossa vieraillaan muulloinkin.

Uudenkylän kansakoulu oli aloittanut 4.4.1898 yksityisenä yläkouluna maanviljelijä Mellinin talossa. Joulukuussa 1899 Harakan talon isäntä Henrik Johan Lindfors luovutti Hausjärven kunnalle tontin markan suuruista vuosivuokraa vastaan. Vuonna 1900 koulu muuttui yksityiseksi ja toimi tilapäisesti Harakan talossa. Valtionapukin alkoi ja kirjautui viralliseksi perustamisvuodeksi.

Oma koulutalo valmistui 1900–1901. Ensimmäinen opettaja oli Kaarlo Wartia. Nyt 1.–4.-luokka opettaa Mäenpää ja 5.–6.-luokkia Ulla Aunula.

Sodan aikana koulutalo oli sotilasmajoituksessa. Vuonna 1969 omistajaksi tuli Hyvinkään kaupunki. Tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, sillä oppilaita on vain 27.

Tilanteen selvittäminen alkaa kaupunginvaltuuston päätöksellä Tuula Vanhatalon johtamassa opetuslautakunnassa 29.10. Asiasta tiedotettiin huoltajille 8.10. ja on ollut esillä kaupungin nettisivuilla ja Aamupostissa. Lautakunnan kokouksen jälkeen kuullaan huoltajia.

Lakkautuspäätös etenee selvityksen jälkeen valtuuston päätöksentekoon. Asiaa ei ole huomioitu ensi vuoden talousarviosuunnitelmissa.

 

Peräti 30 miljoonaa savikiekkoa eri ammuntalajeihin valmistuu Kalervo Poltinojan 1963 perustamassa Nastakiekossa Uudenkyläntiellä. Poikansa Jari Poltinoja johtaa nyt kymmenkuntaa työntekijää.

Suomen ainoan valmistajan kiekkoja viedään moniin maihin pohjoismaista aina Japaniin saakka. Yrityksen kiekoista ja kiekonheittimistä kotimaassa seurat ostavat merkittävän osan.

Sopivan rapeat kiekot kestävät ilmaan sinkauttamiset, mutta hajoavat saatuaan osuman haulikoista. Kiekkojen salaisuus on kivihiilitervapien ja kalkkikiven juuri oikea sekoitus. Painoa kiekolla on 105 grammaa.

Kasvussa ovat ympäristöystävälliset ekokiekot, joita olympialaisten säännöt vaativat.

 

Vuonna 1947 perustetulla Jokelan Retkeilijöillä on Nykiöntiellä vuonna 1963–1965 rakennettu Nykiön retkeilymaja. Vuonna 1974 oli ensimmäinen Hyvinkään Sanomien tukema patikointitempaus Nykiön Nykäys. Kuntoilijoita oli parhaimmillaan tuhansia. Yleiset patikat ovat nykyään loppuneet.

Oulusta 1988 Uudenkyläntielle entiseen K-kauppaan muuttanut Osmo Nieminen valmisti ja myi yrityksessään kautta maan alumiinisia aurinkosuojia ja muita vastaavia tuotteita. Jokelassa tehtiin paljeovia.

Nyt Niemisen ja Maarit Iloniemen asuinrakennuksen kellarista vuokrataan 250 neliön tilaa auto- ja moottoripyöriä varten harraste- ja varastotilaksi. Mukana on Keski-Uudenmaan Ajoneuvoharrastajat ry:n väkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudenkylän koulu taas lakkautusuhan alle? Lautakunta päättää selvityksen aloittamisesta9.10.2019 11.51
Metsäkorven kaupunginosa tunnetaan Lempivaarasta6.10.2019 04.00
Kaupunginosat: Myllykylän mäkiauton myynnillä hyväntekeväisyyttä – ensiavun työntekijöille karkkia ja leffalippuja22.9.2019 03.40
Kaupunginosat: Suurten yritysten Kaunola ja Kuuloja8.9.2019 08.20
Urheiluperhe, muuta Hyvinkään Marttiin! – kaupunginosan oma urheiluseura liikuttaa lapsia jo kymmenettä vuotta23.8.2019 04.00
Kaupunginosat: Vantaanjoki erottaa toisistaan Riihimäen Koivurannan ja Pohjankorven – yksi kauneimpia asuinalueita28.7.2019 04.00
Kaupunginosat: Harri Sorvoja suunnitteli ja toteutti vesierottimen Ylentolan kylässä14.7.2019 03.10
Kaupunginosat: Korttionmäki on Parooninmäkeä tunnetumpi28.4.2019 09.45
Kirjauksen kaupunginosassa on kymmenien pelastajien työpaikka ja Heikki-veturin odotuspaikka 24.3.2019 04.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat