Paikalliset

Seurapomon arki on unettomia öitä ja tunteella eläviä vanhempia – HyPS:in Petri Harainen hyppää isompiin ympyröihin

Petri Haraisen ensimmäiset muistot jalkapallosta ovat Mauri Keinänen ja Hyvinkään alapallokenttä eli nykyinen Kankurin urheilupuisto. Keinänen oli vastassa, kun 7-vuotias Petri pyöräili kotoaan Hakalasta ensimmäisiin jalkapalloharjoituksiinsa alapallokentälle.

Terhi Collin

Nelikymppinen, pitkä, hoikka mies pyöräilykypärä kuuliaisesti päässä ja alla vanha mummopyörä polkee usein Seittemänmiehenkadun vartta. Mies on Petri Harainen ja hän on vain menossa työpaikalleen Hyvinkään Palloseuran toimistolle Kankurin Urheilupuiston katsomo- ja huoltorakennuksen yläkertaan.

– Perheessämme on sellainen ideologia, että kaikkialle minne pystyy pyöräillä tai kävellä, niin pyöräilemme tai kävelemme, Harainen kertoo.

 

Harainen aloitti HyPSin toiminnanjohtajana syksyllä 2017. Marraskuun alussa hän siirtyy isompiin ympyröihin aloittaessaan espoolaisen FC Hongan toiminnanjohtajana. Tehtävään oli kaksikymmentä hakijaa, joista Hongan johtokunta valitsi Haraisen yksimielisesti.

– Olen äärettömän innoissani. Honka on yksi Suomen isoimpia jalkapalloseuroja, jonka tehtävissä on todella näkyvällä paikalla jalkapalloskenessä.

FC Hongan Hornankattilan ja Metro Areenan kupeessa sijaitsevalle toimistolle Harainen ajelee päivittäin autolla.

– Ainakin alkuun. Minulla on etätyömahdollisuus, mutta aika vaikea on tutustua ihmisiin, jos olet etänä, Harainen toteaa.

Hongan toiminnanjohtajan pestin Harainen toivoo olevan yksi askel matkalla kohti suomalaisen urheiluelämän huippua. Päämäärätietoinen mies ei epäröi sanoa tavoitteitaan ääneen.

–  Näen itseni kymmenen vuoden päästä vielä vaikuttavammassa positiossa ja haluan tehdä töitä sen eteen.

 

HyPSin toiminnanjohtajaksi perushyvinkääläinen hyppäsi poliisin hommista. Poliisin työ oli pitkään Haraisen unelma-ammatti.

– Ysiluokalla kävimme tutustumassa poliisikouluun, ja sen jälkeen tiesin haluavani poliisiksi.

Lukion jälkeen Harainen oli kaksi vuotta töissä Jokelan vankilassa ennen kuin lähti opiskelemaan toiveammattiinsa.

– Tykkäsin olla poliisi, mutta vuorotyö oli lopulta yksi niistä asioista, joka rupesi kääntämään ajatuksiani, että voisinko tehdä jotain muutakin.

Intohimo urheiluun ohjasi ajatuksia ja HyPSin hakiessa toiminnanjohtajaa palaset loksahtivat paikoilleen. Harainen irtisanoutui Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen palveluksesta ja laittoi kaikkensa likoon HyPSin peräsimessä.

 

Poliisina Petri Harainen joutui moniin tiukkoihin tilanteisiin. On henkisesti kova paikka etsiä pimeässä metsässä koiran kanssa henkirikoksesta epäiltyä.

– Kaikki aistit täytyy olla valppaana.

Harainen toteaa poliisin työn olleen äärimmäisen hyvä koulu hänen nykyiseen ammattiinsa.

– Siitä sai hyvät mittasuhteet koko elämään. Poliisina näkee aika paljon elämän varjopuolta – menetyksiä ja surua – asioita, joita normi-ihminen ei välttämättä koskaan näe.

Poliisina oppii myös tekemään todella nopeasti isoja päätöksiä, joissa puututaan jopa ihmisen perusoikeuksiin. Kyvystä tehdä kovia päätöksiä on ollut paljon hyötyä myös seurapomona.

– Ja tässä ei edes pelata kenenkään ihmishengellä, vaan enemmänkin tunteella.

 

Kysyttäessä tiukinta paikkaa HyPSin toiminnanjohtajana Haraisen vastaus on lyhyt.

– Ihmiset.

– Vanhemmat helposti unohtavat seuratoiminnassa kaikki käyttäytymissäännöt. Eletään täysin tunteella, mikä tuo seurajohtajalle ison haasteen.

Harainen kertoo, että poliisin työssä hän ei stressannut mistään.

– Mutta nykyisessä työssäni olen viettänyt monta unetonta yötä. Silti olen nauttinut jokaisesta päivästä. Tämä työ on antanut enemmän kuin se on ottanut.

Kuka?

Petri Harainen

39-vuotias HyPS-kasvatti, joka pelasi nuorena myös jääkiekkoa.

Kolmen liikkuvan lapsen isä.

Harrastaa kaikenlaista liikuntaa, "crossfit-tyyppistä jumppaa".

Pelasi aikuisiällä jalkapalloa Hyvinkään lähikunnissa, muun muassa RiPSissä.

Kasvoi euroliigavalmentajaisästä ikäkausivalmentajaksi, kun HyPS perusti kaudelle 2015 P08-ikäkausijoukkueen. Jättäytyi tämän kauden päätteeksi kokonaan pois P08-joukkueen valmennuksesta.

Toiminut yli kymmenen vuotta myös jalkapalloerotuomarina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HyPSille löytyi uusi toiminnanjohtaja – "Hänellä on vankka ammattitaito isojen asioiden organisoinnista"11.10.2019 16.30
HyPS ja PKKU yhteistyöhön – "Tavoitteenamme on, että jokaisella pelaajalla seurassamme on koulutettu valmentaja"9.10.2019 20.30
Petri Harainen FC Hongan uudeksi toiminnanjohtajaksi – "Aloitan työni kuuntelemalla"27.8.2019 16.30
Petri Harainen jättää HyPSin – seura aloittaa uuden toiminnanjohtajan rekrytoinnin tällä viikolla22.8.2019 19.30
Petri Harainen HyPSin toiminnanjohtajaksi – taustalla peliura, tuomarointia ja valmennusta27.10.2017 18.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat