Paikalliset

Helsingin huumepoliisin rikosylikonstaapeli Riihimäeltä tarinoi urastaan Juoppohullun kanssa – "True crime tuntuu kiinnostavan"

Juha Vuorinen jututtaa podcast-sarjassaan rikosylikonstaapeli Kalevi Puontia.

Toni Härkönen

Pitkän uran Helsingin huumepoliisissa tehnyt riihimäkeläinen Kalevi Puonti on äänessä Juha Vuorisen uudessa podcast-sarjassa. Rikosylikonstaapeli on Juoppohullun päiväkirjoillaan kuuluisaksi tulleen Vuorisen haastateltavana kymmenen puolituntisen jakson verran.

Sarja nousi pian ilmestymisensä jälkeen Storytel-palvelun kuunnelluimmaksi teokseksi tipauttaen Kimi Räikkösen elämäkerran kakkostilalle.

– Tuntuu ihmisiä kiinnostavan tällainen true crime, Puonti toteaa.

 

Puonti on työskennellyt huumerikollisuuden parissa yli 30 vuotta. Sarjassa hän velmuilee hakeneensa poliisikouluun, koska sillä tavalla sai armeijasta päivän vapaata.

Puontille oli jo alusta selvää, että hän haluaa rikostutkijaksi. Hän käytti virkapukua vain puoli vuotta palvellen Hollolan nimismiespiirissä.

Puonti sai siirron Vantaalle, jossa hän pääsi tutkimaan "hillo- ja mehuvarkauksia" eli kellarimurtojen tapaisia rikoksia.

 

Huumepoliisiksi Helsinkiin Puonti onnistui livahtamaan puolihuomaamatta, vaikka virkojen täyttökielto oli sillä hetkellä voimassa säästösyistä. Hänhän oli tuolloin jo virassa naapurilaitoksella.

Puonti on työskennellyt legendaarisen komisarion Torsti Koskisen ja myöhemmin myös Jari Aarnion alaisuudessa. Podcastin perusteella Puontin ja Aarnion työsuhde ei ollut läheinen eikä Puonti ole joutunut tuomiolle esimiehensä tavoin.

 

Eläkepäivien viettoon valmistautuva Puonti suunnittelee ryhtyvänsä kirjoittajaksi. Ensimmäisen dekkarin on määrä tulla painosta ensi syksynä.

Puonti kertoo pallotelleensa Vuorisen kanssa erilaisia käsikirjoitusideoita. Nyt Vuorisen vieraana -sarja tarjosi sopivan väylän yhteistyölle.

– Olen kertonut Juhalle rikostapauksista elävässä elämässä. Juhan mielestä jutut ovat olleet välillä niin uskomattomia, että fiktiiviseen romaaniin kirjoitettuina ne tuntuisivat liian övereiltä, Puonti kuvailee.

 

Osa sarjan tapauksista on ollut julkisuudessa aiemmin, mutta nyt Puonti ja Vuorinen paneutuvat niihin pintaraapaisua syvemmältä.

Käsittelyssä ovat muun muassa Romanian romanien pillerikauppa ja poliisin jengirikollisille suuntaama Exit-toiminta.

– Hienoa, että Juha luotti taitoihini tarinankertojana ja saimme tallennettua ainakin omasta mielestäni mielenkiintoiset jaksot suomalaista rikosmaailmaa, Puonti sanoo.

 

Kirjailijana tunnettu Vuorinen hyppää sarjassa toimittajan rooliin, jossa hän aloitteli julkista uraansa.

– Oli palkitsevaa löytää itsestään taas tutkiva journalisti ja kaivella pitkän linjan rikosylikonstaapelin mieleen painuneita rikoksia, Vuorinen sanoo.

– Samalla tulimme piirtäneeksi läpileikkauksen siitä, miten huumepoliisin työ ja suomalaisten huumeidenkäyttö ovat muuttuneet noin 30 vuoden aikana.

 

Virka-aseen käyttö oli Puontin kertoman perusteella hänen uransa alkupäässä vapaampaa kuin nykyisin. Laukauksia vaihdettiin joskus "lähinnä tunnelman luomiseksi".

Kerran pakeneva neuvostoliittolainen rikollinen heittäytyi rähmälleen kuultuaan Puontin virkaveljen ampuman varoituslaukauksen. Kotimaansa kokemusten perusteella hän oletti, että seuraava luoti tulee selkään.

Tästä on kysymys

Kirjoja voi lukea ja ladata kuin musiikkia

Storytel on mobiililaitteelle ladattava digitaalinen kirjapalvelu, jonka kautta voi kuunnella ja lukea kymmeniä tuhansia ääni- ja e-kirjoja sekä Storytel Original -äänikirjasarjoja ilman rajoituksia.

Storytel-sovelluksen voi ladata iPhone- tai Android-laitteelle App Storesta tai Google Playsta.

Storytel-kirjapalvelu toimii kuten Spotify ja monet muut digitaaliset streamingpalvelut. Rekisteröitynyt käyttäjä voi kuunnella ja lukea kirjoja niin paljon kuin haluaa 16,99 euron kuukausimaksulla. Kirjat voi striimata sovelluksessa tai ladata ne offline-tilaan, jolloin kuuntelemista tai lukemista voi jatkaa myös ilman internet-yhteyttä.

Storytelin valikoimasta löytyy yli 150 000 kirjaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, espanjaksi ja italiaksi.

Ruotsissa 2005 perustettu Storytel on Pohjoismaiden suurin äänikirjapalvelu. Se toimii 16 maassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa 2016.

Kirjailija, juontaja, toimittaja Juha Vuorinen julkaisee töitään 1995 perustetun Diktaattori Oy:n kautta. Toistaiseksi Diktaattori on kustantanut vain Vuorisen teoksia. Yhtiö on myynyt verkossa yli 100 000 kirjaa suomalaisten koteihin ympäri maailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Romanialaismiehelle 5,5 vuotta vankeutta ihmiskaupasta ja parituksesta – prostituoidun tili 600 asiakkaasta vain kymppitonni1.3.2019 16.56
K-kauppias saa soittaa 112:een joka päivä, häirikkö tuuppi kesken lehtihaastattelun – ”Huumeet tulevat raiteita pitkin”30.9.2019 10.18
Viranomaiselta vakava varoitus netin laittomista pillerikauppiaista – "Lääkeväärennöksiä melkein mahdoton tunnistaa"15.10.2018 12.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat