Puheenaihe

Kasvisruokaa joka päivä tarjolle lukioihin ja ammattikouluihin – ruokasuosituksessa kiinnitetään huomiota myös ruokahävikkiin

Vaikka lautashävikki ei ole suuren mittaluokan ongelma Imatran kouluissa, se on asia, johon juuri koululaiset itse voivat vaikuttaa. Kuvituskuva.

arkisto / Outi Paappanen

Ensimmäistä kertaa toisen asteen koulutus sai ruokasuosituksen. Uudessa ruokasuosituksessa otetaan huomioon kestävä kehitys muun muassa niin, että toisena ateriana on tarjottava aina kasvisruokaa.

Lisäksi raaka-ainevalinnoissa tulee huomioida ruoan terveys-, ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Suositus kehottaa kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin.

– Nyt tehdyillä ratkaisuilla on vaikutusta tulevaisuuteen. Syömiseen liittyvät valinnat ovat keskeisiä kestävän elämäntavan ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta, opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta kertoo tiedotteessa

Kestävät valinnat halutaan tehdä yksilölle helpoiksi ja mahdollisiksi. Ruokasuosituksen periaatteena on edistää kestävää elämäntapaa, osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja terveyden tasa-arvoa.

 

Suomessa on oikeus maksuttomaan ateriaan kaikilla, jotka opiskelevat lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa sekä valmentavassa koulutuksessa.

Oppimisympäristöjen monipuolisuus tuo erityisiä vaatimuksia myös itse ruoalle: jos opinnot vaativat esimerkiksi sitä, että opiskelija viettää koko päivän ulkona, tämä pitää huomioida.

Lukioiden opetussuunnitelma ja ammatillisten tutkintojen perusteet nostavat esille sen, että ruokailu on merkittävä hyvinvoinnin edistäjä ja osa oppilaitosten toimintakulttuuria.

– Kyse ei ole vain siitä, että opiskelijat syövät, vaan että he voivat hyvin ja saavat viettää aikaa yhdessä keskellä koulupäivää, opetusneuvos Jouni Järvinen Opetushallituksesta kertoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Vegaaniruokana" mannapuuro, muille lapsille tillilihaa – tällaista kouluruokaa Suomi söi vuonna 196917.5.2019 20.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat