
Aino Salminen, Iida Pasanen, Nelli Sumuvirta ja Silja Taskinen toivovat, että enemmistön paine saisi kiusaamisen loppumaan.
Huutelua, pilkkaa, neekeriksi tai homoksi nimittelyä, naureskelua, puhevian matkimista. Tavallista menoa monella yläasteella.
Häkävehmaan koulun tukioppilaiden mielestä niin ei pitäisi kuitenkaan olla. Niinpä he pitivät aiheesta keskiviikkona aamunavauksen.
– Tulkaa meidän puolelle, kiusaajia vastaan, ryhmän viesti kuului.
Idea aamunavauksesta syntyi pari viikkoa sitten.
– Puhuimme asiasta tukioppilaskokouksessa. Olimme kaikki todella ärsyyntyneitä siitä, miten paljon koulussa kuulee rasistisia ja syrjiviä kommentteja, Iida Pasanen kertoo.
Yhdeksäsluokkalaisten tukioppilaiden tehtävä on ryhmäyttää ja leikittää seitsemäsluokkalaisia sekä toimia kiusaamista vastaan.
Pasasen kirjoittamaa aamunavausta olivat ideoimassa hänen lisäkseen Aino Salminen, Nelli Sumuvirta, Henna Koskinen, Silja Taskinen ja Eero Metsävainio.
Tekstiin sisältyi paljon esimerkkejä huutelusta, jota yläasteen oppilaat kuulevat joka päivä. Sellaisia kuin "tapa ittes" tai "vitun autisti".
Tukioppilaiden mukaan huutelu ja rasismi ryöpsähtivät esille yläasteelle tultaessa. Ala-asteella sellaista ei vielä näkynyt, vaikka sielläkin oli jonkin verran kiusaamista.
Eikö nuorten pitäisi nimenomaan olla suvaitsevaisia?
– Ei ainakaan meidän koulussa, ryhmä hymähtää.
– Ehkä vähän vanhempana sitten.
Tukioppilaat eivät usko, että monikaan uskaltaa kertoa kiusatuksi tulemisesta opettajille.
– Varmaan moni ajattelee, ettei se auta mitään tai että sitten kiusataan vielä lisää. Mekin varmasti saamme kuulla tästä aamunavauksesta. Näkihän sen jo esityksen aikana, että jotkut vain naureskelivat yleisössä. Mutta ei se haittaa, Nelli Sumuvirta toteaa.
Esityksellään tukioppilaat yrittivät saada kiusaajat ajattelemaan tekojensa ja sanojensa vaikutusta.
– Jos jollain on jo valmiiksi mielenterveysongelmia, kiusaaminen voi olla se, mikä sysää reunan yli, Silja Taskinen muistuttaa.
Aamunavausta kuuntelemassa ollut 9.-luokkalainen Emma Kolari kertoi tunnistavansa ilmiön.
– Hyvä, että tästä puhutaan.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.