hvu

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka palasivat 20 vuotta vanhaan Mateli-levyyn – ”Kappaleet olivat täysin elossa”

Duo Liisa Matveinen ja Tellu Turkka juhlivat tänä vuonna ensimmäisen Mateli-albuminsa 20-vuotisjuhlavuotta. Valokuva on otettu Matelin mökin edustalta Ilomantsin Parppeinpirtillä.

Roosa Juvonen

Kun muusikot Liisa Matveinen ja Tellu Turkka tapasivat viime vuonna, oli edellisestä tapaamisesta ehtinyt kulua jo vuosia.

– Kun aloimme laulaa yhdessä, purkaantuivat 20 vuotta sitten julkaistut Mateli-levyn kappaleet kuin mattorullat. Kappaleet olivat täysin elossa. Tuntui, että ne olivat saaneet vain lisää syvyyttä, kun elämänkokemusta on tullut lisää kahdenkymmenen vuoden verran, Turkka kertoo.

 

Turkan mukaan ei ole kovinkaan montaa muusikkoystävää, joihin on vastaava selkärankayhteys kuin hänellä on Matveiseen.

– Meidän ei tarvitse juuri edes puhua, että ymmärtää toista. Äänet soivat ja sointuvat yhteen ja yhdessä tekeminen on valtavan nautinnollista.

Ensimmäisen kerran Matveinen ja Turkka tapasivat toisensa Sibelius Akatemiassa.

Kun Turkka lähti opiskelijavaihtoon Tukholmaan, asui siellä myös Matveinen.

– Tukholmassa syntyivät ensimmäiset Suden aika -yhtyeen kappaleet.

 

Suden aika -produktion innoittamana Matveinen ja Turkka halusivat jatkaa yhteistyöstä. Syntyi duon ensimmäinen albumi ”Mateli”, joka pohjautui ilomantsilaisen 1771–1846 eläneen runonlaulaja Mateli Kuivalattaren runoihin.

– Liisa asui silloin Ilomantsissa, joten se oli aika luonnollinen valinta. Poimimme meitä kumpaakin kiinnostavia runoja ja aloimme tehdä niihin sävellyksiä. 1990-luvun loppupuolella digitaalitekniikkaa ei ollut vielä ihan kaikkien rivimuusikkojen saatavilla. Koska Liisa asui Ilomantsissa ja minä Kaustisella, lähettelimme toisillemme materiaalia postitse C-kasetilla, Turkka muistelee nauraen.

Mateli Kuivalattaren runoudessa Tellu Turkkaa kiehtoo runojen rikas ja kaunis kieli.

– Hän käytti paljon symboleja ja synonyymejä, kuinka monella eri tavalla asiat voidaankaan sanoa. Kuivalattaren tekstit toimivat ja vaikuttavat edelleen. Vaikka aika on muuttunut, tunteet eivät. Matveinen lauloi ilosta, surusta, murheesta, alkoholismista. Samoja tunteita puretaan tänäkin päivänä laulamalla.

Turkan mukaan ainutlaatuinen kalevalainen runomitta on tehty laulettavaksi.

– Jotain oleellista uupuu, kun laulu on tipahtanut vuosien saatossa pois ja kalevalaisia runoja luetaan vain runoina. Kun runoihin lisätään rytmi, on tuloksena käsittämättömän elävää kudosta. Se on toki minimalistista eikä lainkaan helppoa, mutta mahdottoman hienoa.

Mateli-albumin juhlavuosi

Suomalaiset kansanlaulun ”grand old ladyt” ovat yhdistäneet jälleen voimansa. Duo Liisa Matveinen ja Tellu Turkka viettävät tänä vuonna ensimmäisen yhteisen albuminsa 20-vuotisjuhlavuotta. Ilomantsilaisen vanhan runonlaulajan Mateli Kuivalattaren runoihin perustuvat albumi julkaistiin 1999.

Duo Liisa Matveinen ja Tellu Turkka esiintyvät Vihreässä Talossa (Pohjoinen Asemakatu 1, Riihimäki) torstaina 10.10. klo 19. Ovet avataan klo 18.30. Liput ovat 15/10 euroa käteisellä ovelta. Ennakkovaraukset sähköpostitse [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mieskuorot hilpeinä sunnuntaina Hyvinkäällä – syyskonsertissa kansanlauluja ja kevyen musiikin helmiä17.10.2017 18.30
EloFolk tulee entistä vahvempana – kansanmusiikin huippunimet Kaukasissa lauantaina15.8.2018 11.48
Quartam De Victor kolmas Kaustisella – johdossa loppusuoran puoliväliin asti12.4.2019 17.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Aamuposti uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat