Paikalliset

Ampumaurheilu ei ole hätäisen ihmisen laji

Hyvinkäällä ampumaurheilua järjestää useampi seura. Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuralla on myös sisärata, jossa ammutaan ilma-aseilla.

Mia Lagström

Ampumaurheilu on yksi niistä urheilulajeista, joissa suomalaiset ovat pärjänneet hyvin olympia- ja MM-tasolla. Menestyneitä urheilijoita on mahtunut myös Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuran (HyMAS Ry) riveihin. Tällä hetkellä jäsenistö on varsin miesvoittoista, joskin naisiakin harrastajien joukossa löytyy.

– Lajin pariin pääsee ottamalla yhteyttä seuraan ja tulemalla mukaan kokeilemaan, Seppo Aalto ja Torsti Heikkinen Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseurasta kertovat.

Lajin ensiaskeleet voi ottaa seuran aseella. Ensimmäiseksi omaksi aseeksi Aalto ja Heikkinen suosittelevat ilma-asetta, jonka hankkiminen on ruutiasetta helpompaa. Ruutiaseluvan saaminen edellyttää kahden vuoden aktiivisen harrastuksen. Laji eroaakin monesta muusta urheilulajista siinä, että se on tarkasti viranomaisten säätelemä. Toisaalta se tekee lajista moneen muuhun lajiin verrattuna turvallisen.

Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseurassa harjoitellaan monipuolisesti Suomen Ampumaurheiluliiton alaisia lajeja.

– Ampumaurheilu jakaantuu ilma-aseammuntaan ja ruutiaseammuntaan. Ilma-aseissa käytössä ovat ilmakiväärit ja ilmapistoolit. Ruutiaseet jakaantuvat puolestaan hauli- ja luotiaseisiin. Meidän seurassamme käytössä ovat luotiaseista pienoiskiväärit ja pienoispistoolit sekä korkeapaineaseista kiväärit ja pistoolit.

Heikkisen mukaan harva harrastaa kaikkia lajeja.

– Jos haluaa menestyä kisoissa, pitää keskittyä siihen, minkä kokee mielenkiintoisena.

Ammunta vaatii keskittymiskykyä, huolellisuutta ja hyvää yleiskuntoa.

– Pistooli- ja kiväärikisoissa saatetaan ampua 60 laukausta, ja jokaiseen laukaukseen on keskityttävä. Se ei ole helppoa. Tämä ei ole hätäisen ihmisen laji, Aalto kertoo.

Perinteisissä lajeissa ammutaan paikoillaan olevaa taulua. Kiväärillä asentoja on kolme: makuu, polvi ja pysty. Pistoolilla ammutaan paikoillaan olevaan tai kääntyvään tauluun. Voi valita joko hidas- tai nopeatempoisen lajin. Viime vuosina mukaan on tullut myös toiminnallinen harjoittelu, jossa rakennetaan useasta eri tavalla sijoitetusta taulusta koostuva rata.

Ampumaurheilussa hyviä tuloksia syntyy vain ahkeralla harjoittelulla.

– Ammattilaiset ja puoliammattilaiset ampuvat kymmeniä tuhansia laukauksia vuodessa, Aalto kertoo.

Hyvinkäällä on kaksi ampumaurheiluseuraa: Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseura sekä Hyvinkään Metsästysampujat Molemmat seuroista ovat Suomen ampumaurheiluliiton jäseniä. Lisäksi ammuntaa harrastetaan riistanhoitoyhdistyksissä ja reserviläisyhdistyksissä.

Hyvinkäällä on kaksi ulkorataa: Hyvinkään Metsästysampujien ja riistanhoitoyhdistyksen Kaidanpään ampumaurheilukeskus sekä Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuran sekä kahden reserviläisyhdistyksen Hyvinkään ampumarata. Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuralla on myös sisärata ilma-aseammuntaan.

Riihimäellä toimii Riihimäen Ampumaseura.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Urheilu ja ammunta vetävät nuoria reserviupseereihin – Riihimäen yhdistyksen keski-ikä on laskusuunnassa22.9.2019 21.05
Lyijynkäyttöön ammuksissa ja kalastuksessa tulossa totaalikielto – Metsästäjäliitto: Kustannukset nousevat, ampumaharrastus vaarassa2.9.2019 18.58
HyMan Keith Torttila paukutti ikämiesten SM-kultaa – lisää nuoria tulossa ampumaradoille11.8.2019 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat