Paikalliset

Televisiot tukkivat mobiililaajakaistoja pientaloalueilla – nettikatselun volyymi yllätti teleoperaattorit

Mobiiliverkkojen käyttöaste on lisääntynyt viime aikoina jatkuvasti.

Ari Peltonen

Liikenteen määrä langattomissa dataverkoissa kasvaa koko ajan.

Esimerkiksi operaattori Elisan kokoamista tiedoista käy ilmi, että mobiililiikenne on lisääntynyt viime aikoina viikko toisensa jälkeen.

Elisan laajakaistaliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha Laukkanen arvioi syynä olevan asiakkaiden toimintatapojen muutos.

– Tavanomaisen matkapuhelinkäytön lisäksi mobiiliverkon kautta katsotaan nykyisin televisiota ja pelataan erilaisia videopelejä. Se haukkaa merkittävän osan käytettävissä olevasta kaistasta.

 

Samanlainen ilmiö on huomattu myös DNA:lla.

– 4G-mobiiliverkon kanssa törmätään haasteisiin varsinkin pientaloalueilla, joissa käyttö on suurta mutta mobiililaajakaista talouksien ainoa yhteys verkkoon, sanoo DNA:n mobiiliradioverkkojen vastaava johtaja Jarkko Laari.

Operaattoreiden perustuotteita mobiilimarkkinoilla ovat tätä nykyä 50–100 megabitin liittymät, jotka periaatteessa riittävät melko raskaaseenkin datan käyttöön.

Ruuhkaisina aikoina yksittäisten tukiasemien vaikutuspiirissä käytettävissä saattaa kuitenkin olla vain murto-osa liittymäsopimuksessa mainitusta kaistasta.

Asia on kiinnittänyt huomiota muun muassa Hyvinkäällä Martin ja Tanssikallion alueilla. Taannoin mobiiliverkon käyttäjät keskustelivat aiheesta vilkkaasti sosiaalisessa mediassa.

Samassa yhteydessä epäiltiin, että Elisa olisi lopettamassa kiinteät datayhteydet kokonaan esimerkiksi Tanssikalliossa.

Juha Laukkanen kiistää huhun.

– Kyseisellä alueella on siirretty yksittäisiä asiakkaita mobiiliverkon piiriin, mutta ketään ei pakoteta vaihtamaan. Halutessaan asiakas voi ottaa sekä kiinteän että langattoman yhteyden.

 

Hyvinkäällä kiinteän dataverkon omistaa Telia ja muut operaattorit vuokraavat siltä kaapeliyhteyksiä tarpeidensa mukaan. DNA tosin markkinoi kiinteitä yhteyksiä ainoastaan yrityksille.

Mobiiliyhteyksien tukiasemapaikkoja kullakin operaattorilla on Hyvinkään alueella kymmeniä.

Jokaiselle asemalle ei ole omaa mastoa tai sijoituspaikkaa rakennusten katoilla, vaan operaattorit tekevät tässä yhteistyötä.

Juha Laukkasen mukaan tukiasemien käyttöasteita seurataan säännöllisesti ja kapasiteettia pyritään lisäämään tarpeen mukaan.

Seuraava askel on 5G-verkon rakentaminen. Valmistuttuaan sen arvioidaan mahdollistavan 10–20-kertaisen kapasiteetin nykyiseen 4G-verkkoon verrattuna.

Elisa ja DNA valmistelevat jo 5G-verkkoa, mutta Hyvinkään seudun osalta aikataulut ovat vielä avoinna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Telialta uusi laajakaistainnovaatio miljoonaan suomalaiskotiin – nettiyhteyteen "tuplavarmistus"17.8.2018 09.26
DNA:n, Elisan ja Telian laskettava hintojaan laajakaistabisneksessä – "Hinnanlasku 28–80 prosenttia"15.3.2018 12.49
Lopen kunta selvittää kiinteiden laajakaistayhteyksien saatavuutta alueelleen8.3.2018 09.55
Asukkaat rakensivat nopean valokuituverkon – "Monnissa on nyt mahdollista tehdä etätöitä ja pyörittää yritystoimintaa"22.11.2018 11.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat