Paikalliset

Hyvinkääläistytöt ovat keränneet kaduilta pussikaupalla roskia – järjestävät nyt tapahtuman, jonka tuotolla hankitaan uusia roskiksia

Kuudesluokkalaiset Emine Keles (vas.), Siiri Vehmas, Peppi Tarkka ja Milena Järvinen.

Ari Peltonen

– Jos jokainen ihminen ajattelee, että en pysty vaikuttamaan tähän maailmaan, niin mitä silloin tapahtuu? Ei mitään, Milena Järvinen sanoo.

Jos havaitsee ongelman, kannattaa asialle tehdä jotain. Sen osoittavat Aseman koulun 6C-luokan tytöt Milena Järvinen, Emine Keles, Peppi Tarkka ja Siiri Vehmas.

He ovat viime keväästä asti kiinnittäneet huomiota siihen, kuinka roskaista kotikaupungissa on.

– Vaikka Hyvinkää ei ole mikään Helsingin kaltainen iso kaupunki, niin täällä on silti paljon roskia kaduilla, Keles sanoo.

Tytöt ovat ryhtyneet toimeen ja keränneet roskia vapaa-ajallaan. Saalista on tullut pussikaupalla. Ja kun asiaan alkaa kiinnittää huomiota, maassa lojuvia roskia ei Järvisen mukaan enää osaa ohittaa.

– Tuntuu pahalta mennä ohi, kun maassa on roska. Pysähdyn pyörälläkin niitä keräämään, hän sanoo.

Tyttöjen mielestä aikuisten pitäisi ymmärtää lasten ja nuorten huoli ympäristön tilasta.

Heidän havaintonsa on, että yleensä näin ei tapahdu.

– Aikuiset ajattelevat, että kyse on jostakin hetken mielijohteesta, Keles sanoo.

– Aikuiset tavoittelevat muita asioita ja haluavat laittaa rahaa ihan muihin asioihin kuin tähän. Meidän pitäisi kuitenkin tehdä asioita nyt, Järvinen lisää.

Tytöt kertovat osallistuneensa ilmastomarssille ja kannustaneensa kotonakin vanhempia kierrättämään. Ja muistuttavat, että pienikin askel on askel oikeaan suuntaan.

– Kun menen äidin kanssa lenkille, niin kerään aina vähintään yhden roskan, Vehmas kertoo.

Sanoma tämän jutun lukijoille on selvä:

– Ei ole hyvä, että aikuiset roskaavat. Toivotaan, että he ymmärtäisivät sen, Tarkka sanoo.

Tyttöjen huoli roskista ja ympäristön tilasta on kantautunut eteenpäin Hyvinkään Ympäristöfoorumiin, jonka kokoukseen he pääsivät osallistumaan. Tytöt kertoivat haluavansa järjestää myyjäiset, joiden tuotolla ostettaisiin kaupunkiin lisää roskiksia.

Sitten idea laajeni: lauantaina Aseman koululla järjestetään tapahtumapäivä, jonka aikana pääsee myös roskakävelylle eli siivoamaan lähitienoota. Ympäristöfoorumi tarjoaa osallistujille välineet.

Ohessa voi käydä kivikoulun ala-aulassa, jossa tytöt pitävät kahviota ja myyvät tekemiään käsitöitä. Tarjolla on myös ohjelmaa, kuten keppihevosrata ja ongintaa. Keles kertoo myös osaavansa vatsastapuhumista, ja Tarkka on tehnyt roskisräpin.

Tyttöjä jännittää, tuleeko paikalle ketään. Toive on, että moni tulee.

Lähde mukaan lauantaina

Lauantai 21.9. on maailmanlaajuinen World Clean Up Day. Hyvinkäällä tapahtumapäivää vietetään kello 13–15 Aseman koululla.

Kivikoulun ala-aulassa on kahvio, ongintaa, keppihevosrata, kasvomaalausta ja esityksiä. Myynnissä tapahtuman ideoineiden tyttöjen tekemiä käsitöitä, kuten ystävä- ja helmirannekoruja ja hiusdonitseja. Tuotto uusien roskisten ostamiseen Hyvinkäälle.

Samalla voi siistiä lähiympäristöä roskakävelyllä. Hyvinkään Ympäristöfoorumi tarjoaa osallistujille roskapusseja, pihtejä ja hanskoja ja muistoksi Ympäristöfoorumin heijastimen. 50 ensimmäiselle yllätyslahja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Roskasakki laittaa "iltatyönä" myös liikennemerkit kiiltämään – hyvinkääläispariskunnan mukaan varsinaiset työt eivät kuitenkaan ole käymässä vähiin17.7.2019 14.30
Älä työnnä kättäsi katuroskikseen – huumeneula voi mennä hanskankin läpi25.6.2019 21.05
Siirin, 11, partioretkellä kirjoittama kirje toi kutsun ministeriöön – "Toivoisin kaikkien vievän roskansa ja kierrättävän muovia"23.5.2019 08.17
Roskasakille tuli Hyvinkään osalta merkkipaalu täyteen – "Ei me nyt vielä olla lähtötelineissä, mutta onhan se mahdollista"22.3.2019 16.04
Roskasakki kehottaa kaikkia keräämään – Hyvinkäältä kertyi 81 400 tupakantumppia kahdeksassa kuukaudessa10.4.2018 21.26
Hyvinkää perustaa kaupunkilaisten ympäristötietoisuuden lisäämiseksi oman ympäristöfoorumin5.4.2018 10.46
Puoli miljoonaa tupakantumppia kerännyt Roskasakki siivoaa nyt Hyvinkäällä26.6.2017 03.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat