hvu

Viikon ruoka: Leipä on yksinkertaisuudessaan monipuolinen ruoka

Viimeisen parin vuoden aikana kivijalkaliikkeiden tuotteiden arvostus on noussut. Halutaan lähellä leivottua ja valmistettua. Kotileipomo Laineen suosituimpia leipiä on hiivaleipä sekä piimälimppu, Ritva Lehtonen kertoo.

Mia Lagström

Leipä on ruokapöydän perusta ja yksi vanhimmista ruokalajeista.

– Leipä kuuluu pöytään, Toni Laine Kotileipomo Laineesta summaa.

Yksinkertaisuudessaan leipä on myös yllättävän monipuolinen ruokalaji, jota voidaan valmistaa monella tavalla. Leipää voidaan kohottaa tai olla kohottamatta, käyttää taikinajuurta tai valmistaa ilman.

– Viime vuosina on lisääntynyt raskileivonta, jossa leipä leivotaan taikinajuureen ja jätetään muhimaan yön yli jääkaappiin ennen paistamista. Näin leipään saadaan ilmava koostumus sekä tuhdimpi ja täyteläisempi maku. Aiemmin raskileivontaa käytettiin tumman leivän leivonnassa, mutta nykyään se on tullut myös vaalean leivän leivontaan, Laine kertoo.

 

Yksinkertaisimmillaan leipä ei vaadi kuin muutaman ainesosan. Kotileipomo Laineen ruislippu syntyy ruisjauhoista, vedestä, suolasta ja pienestä määrästä hiivaa.

– Ei siihen muuta tarvita. Leivän suhteen ihmiset arvostavat perusmakuja, ei turhaa kikkailua.

Ruisleipä on suomen kansallisruoka. Tästä huolimatta vaaleaa leipää menee enemmän. Kotileipomo Laineen tuotteista suosituin on vehnästä ja grahamjauhoista valmistettu hiivaleipä.

– Se on monelle se tuttu ja turvallinen valinta. Siitä pidän itsekin perinteisen ruislimpun ohessa, Laine kertoo.

Perustuotteita täydennetään erilaisilla sesonkituotteilla, joissa saatetaan kikkailla enemmän jauhosekoituksilla ja erilaisilla mauilla. Sesonkituotteita ovat muun muassa siirapilla maustettu juhlaleipä, jota menee juhlapyhinä, kuten pääsiäisenä ja jouluna.

 

Viime vuosien varsinainen trendituote on kaura, mikä näkyy myös leipärintamalla.

– Trendit tulevat ja menevät, mutta kauran suosio on kestänyt jo pitkään. Toinen, mitä tänä päivänä halutaan, on jyväleivät. Jyvät ja leseet tuovat leipiin tuhdimman maun. Ihmiset arvostavat myös niiden terveellisyyttä.

Aina trendit eivät ole olleet leivän puolella. Laineen mukaan karppausinto on onneksi mennyttä aikaa.

– Ei karppaus kauaa kestänyt. Toinen viime vuosien hitti oli proteiinileipä. Kun lehdet jotain kirjoittavat, näkyy se heti ihmisten ostokäyttäytymisessä.

Entäpä sirkkaleivät? Niille Laine ei lämpene.

– Sirkat sirkkoina ja leivät leipinä.

Perusvinkit leivän leivontaan

Tuore hiiva on parempi vaihtoehto kuin kuivahiiva. Kuivahiiva vaatii 42 asteen lämpötilan, tuoreelle riittää kädenlämpöinen.

Taikinan alustamisessa ei saa laiskotella, muuten taikinaan ei synny riittävää sitkoa, joka pitää leivän kasassa. Liian pitkään taikinaa ei saa vaivata, ettei siitä tule liian kovaa.

Kohota kunnolla. Oikein kohonnut taikina irtoaa kulhosta helposti.

Paista aluksi uunin alaosassa. Lopussa nosta ylemmäs, jotta pinta saa väriä. Kypsästä leivästä lähtee kumea ääni, kun sitä kopauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Ateria halutaan jakaa ystävien kesken – ravintola Tilassa nautitaan seurustelusta ajan kanssa11.9.2019 16.13
Viikon ruoka: Knehtilän Minna Sakki-Eerola antaa vinkit tattarin käyttöön4.9.2019 17.40
Viikon ruoka: Kitchen & Cafe Bliss Knehtilän vanhassa navetassa haluaa tarjota maistuvia kasvisruokaherkkuja – ei vain allergisille ja vegaaneille vaan kaikille21.8.2019 18.30
Viikon ruoka: Paras pulla syntyy maitojauheesta7.8.2019 15.13
Viikon ruoka: Omat maustesekoitukset ovat Kuninkaan Grilli-Pizzerian valtti31.7.2019 04.30
Viikon ruoka: Hyvinkää sai oman nimikkoteen, jossa yhdistyvät hyöryvetureiden savu, villatehtaan kamomilla ja rautatienomenapuu24.7.2019 04.15
Viikon ruoka: Riihimäen yllä nautitaan jäätelöä ja sangriaa – Torni on monelle tropiikki yläilmoissa10.7.2019 03.55
Viikon ruoka: Lounas-Rastista ei poistuta nälkäisenä – ”Saa santsata”3.7.2019 03.45
Viikon ruoka: Luonto on täynnä ravinteikasta syötävää26.6.2019 15.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat