hvu

Viikon laji: Parasta on yhdessä tekeminen ja vauhti – muodostelmaluistelussa yhdistyy liikunta ja taiteellisuus

Riihimäen Jäätaitureiden aikuisten harrastejoukkue treenaa Riihimäen jäähallilla kerran viikossa. Mukaan pääsee ilman pääsykokeita, riittää että on perusterve ja lajista kiinnostunut.

Mia Lagström

Joukko naisia liittelee pitkin Riihimäen jäähallin jäätä. Meneillä on Riihimäen Jäätaitureiden muodostelmaluistelun aikuisten harrasteryhmän treenit.

– Muodostelmaluisten aikuisten harrasteryhmä on ihan kaikille avoin. Mukaan voi tulla ilman mitään näyttöjä ja pääsykokeita, Iida Korhonen, Piia Lintula ja Kirsi Viitaila Riihimäen Jäätaitureista kertovat.

 

Muodostelmaluistelu on Suomessa varsin suosittu laji. Joukkueita löytyy kaikenikäisille niin harrastelijoille kuin kilpaurasta kiinnostuneille.

– Laji on myös varsin tasa-arvoinen, sillä naiset ja miehet luistelevat samassa joukkueessa ja kilpailevat samoissa sarjoissa, Lintula kertoo.

 

Muodostelmaluistelussa tehdään erilaisia kuvioita, kuten piiri, mylly tai blokki. Tärkeintä on säilyttää kuvion muoto sekä tasainen välimatka muihin luistelijoihin.

Liikkeiden tekeminen porukassa musiikin tahtiin ei ole helppoa. Haastetta tuovat suunnan ja vauhdin muutokset.

Myös pään ja käsien liikkeet sekä ilmeet ovat tärkeitä visuaalisen ilmeen ja kokonaisuuden kannalta.

– Muodostelmaluistelu on haastava laji, joka vaatii ahkeraa harjoittelua, etenkin jos haluaa kehittyä ja mennä lajissa eteenpäin, Viitaila sanoo.

 

Luistelutaidon lisäksi muodostelmaluistelu vaatii rytmitajua ja hahmotuskykyä.

Teknisen osaamien lisäksi tarvitaan jaksamista ja voimaa, etenkin jos lajia harrastaa kilpailumielessä.

– Kilpailuohjelman esittäminen kestää vain kolme minuuttia, mutta töitä siinä saa tehdä tosissaan. Sykkeet ovat kovat. Intensiteetti ei saa hiipua, vaikka olisi kuinka väsynyt, myös Lahdessa aikuisten kilpajoukkueessa luisteleva Viitaila kertoo.

Harrasteryhmät treenaavat kerran viikossa, kilparyhmät useammin.

 

Luisteluharjoitusten lisäksi on erilaisia oheisharjoituksia. Moni saattaa harrastaa luistelun lisäksi voimistelua tai balettia.

– Muodostelmaluistelu on siitä kiva laji, että sitä voi harrastaa monella tasolla, myös kuntoilumielessä ja omaksi iloksi. Riihimäen Jäätaitureiden aikuisten joukkue on puhtaasti harrastusjoukkue, Lintula kertoo.

Korhosen mukaan muodostelmaluistelussa parasta on, ettei siihen kyllästy ikinä.

– Luistelu on monipuolinen laji, jossa ei ole ikinä valmis. Pidän myös lajin vauhdista.

Lintulan mukaan hienoa on myös lajin sosiaalinen puoli ja yhdessä tekeminen.

Muodostelmaluistelu

Riihimäen Jäätaitureilla on useita muodostelmaluistelujoukkueita lapsille, nuorille ja aikuisille. Joukossa on niin harrasteryhmiä kuin kilpailevia joukkueita. Seurassa toimii myös luistelukoulu.

Aikuisten harrasteryhmä kokoontuu Riihimäen jäähallilla (vanhalla puolella) torstaisin klo 18.30. Mukaan pääsee ilman pääsykoetta. Ensimmäinen kerta on maksuton kokeilukerta.

Kausimaksu on 170 euroa (erikseen syys- ja kevätkausi) sekä Taitoluisteluliiton Harrastepassi 25 euroa (ilman vakuutusta) ja 55 euroa (vakuutuksen kanssa).

Lisää tietoa https://rjt.sporttisaitti.com/.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

RTL ja RJT yhdessä järjestäjinä – Riihimäen molemmat jäähallit täyttyvät viikonloppuna, kun kisaamassa ovat sekä yksin- että muodostelmaluistelijat23.11.2018 04.05
Viikon laji: Raviurheilu on antoisaa, mutta vie aikaa: "Työtä riittää aamusta iltaan"24.7.2019 04.45
Viikon laji: Höntsäpesisjoukkueeseen mahtuvat kaikentasoiset pelaajat19.6.2019 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Aamuposti uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat