Jutta Gustafsberg: En suosittele karppausta

Tiukan kisadieetin jälkeen on pieni herkuttelu sallittua, Jutta Gustafsberg sanoo.

Heli Koivuniemi

– Läski tulee helposti ja lähtee hitaasti. Näin se on, eikä mitään poppakonsteja laihduttamiseen ole. Jos jokin pilleri tai härveli olisi keksitty, käyttäisin sitä, Jutta Gustafsberg sanoo.

Aurinkoisesti hymyilevä ja iloisesti pulputtava nainen kääntää ohikulkijoiden päät korkosaappaissaan. Moni hänet tavannut saattaa yllättyä.

– Mediassa julkaistuista kisakuvista saa vaikutelman, että olen valtava lihaskimppu, nainen naurahtaa.

Istahtaessaan kahvikupin ääreen nainen vakavoituu ja ryhtyy kertomaan ruokavaliostaan.

Gustafsbergin mukaan kilon tai kahden laihdutus viikossa on terveellistä. Nopeampi, hetkellinen painonpudotus viittaa yleensä nesteen poistumiseen kehosta.

Lihakset eivät kasva nopeasti. Kasvu vaatii sitkeää, pitkäjänteistä treeniä.

 

Läski tulee helposti ja lähtee hitaasti.”

Valmistautuessaan kisoihin Gustafsberg noudattaa äärimmäisen tiukkaa dieettiä, josta hän ei lipsu milliäkään.

 

– Dieetin noudattaminen on helppoa. Kun joku tekee sinulle ohjelman, noudatat sitä kellontarkasti. Kisakauden ulkopuolella painonhallinta onkin jo vaikeampaa.

Fitnesskuningatar pyrkii pitämään liiallisen painonnousun kisojen välissä kurissa. Paino vaihtelee neljästä kuuteen kiloon. Toisinaan pudotettavaa on kertynyt jopa 11 kiloa.

– Silloin kärsin dieetin aikana jo vilua ja nälkää, hän naurahtaa.

Gustafsberg nostaa esille julkisuudessa vellovan karppauskeskustelun. Lihakset tarvitsevat naisen mukaan hyviä hiilihydraatinlähteitä kasvaakseen. Salitreenin jälkeen tarvitsee riisiä, perunaa tai pastaa.

– Olen kokeillut karppaamista, mutta se vaikuttaa lihaksiini niin, etten saa treenatessa niihin lainkaan tuntumaa. En voi suositella karppaamista.

Proteiinia fitnessharrastajat metsästävät toden teolla. Työpaikkaruokaloista sen löytäminen on toisinaan vaikeaa.

– Jos tarjolla on vain hernekeittoa ja pannukakkua, proteiinit jäävät väkisin vähiin.

Gustafsberg suositteleekin tiukan dieetin aikana tekemään päivittäin eväät mukaan. Jos ruuanlaitto kyllästyttää, kannattaa ruoka-annoksia tehdä kahdeksikin päiväksi kerrallaan.

Kiireisinä päivinä dieetin vaatiman kolmen tunnin ruokailuvälin noudattaminen on haastavaa.

– Ruokailun voit silloin tällöin korvata proteiinipatukalla tai -juomalla.

On sääli, että moni pilaa jo nuorena oman vartalonsa.

 

On sääli, että moni pilaa jo nuorena oman vartalonsa.”

Kiinteää, lihaksikasta kroppaa hamuaville nainen antaa tiukan ruokavalion lisäksi toisen neuvon.

 

–  Pillereitä voit popsia ja dieettejä voit noudattaa, mutta se ei yksin riitä. Kyllä se on niin, että salitreenejä ei korvaa mikään.

Hän lupaa ronskiin tyyliinsä, että ”salilla pystytään muokkaamaan oikeastaan kaikkia kehonosia, paitsi rintoja”.

Keskustelu kääntyy perheeseen ja lapsiin. Gustafsberg muistuttaa olevansa äiti ja elävänsä kotonaan täysin normaalia arkea.

– En halua antaa pojalleni Maxille vääränlaista roolimallia. Kisakausina punnitsen ruokani grammalleen. Mutta kyllä meillä silloin tällöin herkutellaankin, perheenäiti myöntää.

Varsin tietoisesti hän on nostanut blogissaan esille lasten ruokailutottumukset ja yliäyräiden menevän herkuttelun: – On sääli, että moni pilaa jo nuorena oman vartalonsa.

Einesruokia ei Gustafsbergin ruokapöydässä juuri nähdä. Hän kertoo, että rehellinen paistijauheliha ja makaroni on suosikkiruoka, joka maistuu sekä äidille että pojalle.

Jutan rasvanpolttovinkit

Aloita aamusi juomalla vettä. Juo halutessasi kuppi kahvia.

Tee ennen aamiaista noin 45 minuutin reipas kävelylenkki. Matala syke polttaa tehokkaasti rasvaa.

Syö aamiaiseksi viljapuuroa, johon voit lisätä raejuustoa tai proteiinijauhetta ja marjoja.

Varmista, että saat riittävästi hyviä rasvoja: omega-3-rasvahappoja, oliiviöljyä, pähkinöitä ja siemeniä.

Suosi marjoja ja vältä hedelmiä. Hedelmissä on runsaasti hedelmäsokeria.

Varmista, että ruokailuvälisi ovat säännölliset ja että ne pysyvät kolmen tunnin mittaisina.

Luovu napostelusta, yksikin ylimääräinen patukka tai herkku romuttaa dieettisi.

Varmista, että syöt riittävästi proteiininlähteitä lihaa, kalaa, kanaa ja hyviä hiilihydraatteja.

Vältä valmiiksi marinoituja lihoja, kaloja ja kanoja. Mausta ne mieluiten itse. Suola ja cayennepippuri ovat hyviä mausteita.

Cayennepippurilla nostat ruumiisi lämpöä, mikä edistää rasvan palamista.

Juo päivässä kolme litraa vettä. Jos juominen tuntuu vaikealta, täytä aamulla kaksi puolentoista litran pulloa ja varmista, että saat juotua pullot päivän aikana.

Kokeile vihreää teetä. Jos teen maku ei miellytä, korvaa juoma vihreästä teestä tehdyillä kapseleilla.

Jutta Gustafsberg

Body Fitnessin Suomen mestari 2011

Yrittäjänä liikunta- ja vaatetusalalla.

Jutta nähdään Liv-kanavalla

tammikuussa 2012 alkavassa

Jutta ja superdieetit –ohjelmassa.

www.fitfarm.fi

Kommentit

Karppaus ei todellakaan ole mikään pelkkä laihdutusruokavalio, vaan monille tapa pärjätä verenpaineen, kakkosdiabeeteksen, niveltulehdusten, atooppisen ihon, varsavaivojen jne kanssa, ilman lääkkeitä. Fitnesurheilijan tarve laskea vartalon rasvaprosentti mahdollisimman alas, ei sovi läheskään kaikille, eikä ole terveydellisesti perusteltua. Karppaamisessa käytetään polttoaineena rasvaa, sekä kehon omaa, että syötyä. Tähän on monien vaikea tottua, kun on aina opetettu että rasva on vaarallista ja lihottavaa. Kannattaa lukea aluksi muutama aiheeseen liittyvä kirja, mieluiten lääkärin kirjoittama (Antti Heikkilä, Annika Dahlqvist), ja netistä löytyy vertaistukea karppaus.info sivustolta.

karppinen