Paikalliset

Tanskalaiset tutustuivat Riihimäen terveyspalveluihin – omaishoito ja mielenterveystyö kiinnostivat

Tanskalaisdelegaatio vieraili Riihimäen terveyskeskuksessa. Vasemmalla Minna Mantila ja Janne Yrjölä.

Irina Björkman

Tanskalaisen Varden kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta vieraili maanantai-iltapäivässä tutustumassa Riihimäen terveyskeskukseen.

Ylilääkäri Minna Mantila ja kaupungin kotihoidon palvelupäällikkö Janne Yrjölä kertoivat delegaatiolle Riihimäen terveydenhuollon ja vanhustyön toimintaperiaatteista.

Mantila esitteli tanskalaisille ensin yleispiirteitä Riihimäen sairaanhoidon organisaatiosta ja mallista. Se poikkesi tanskalaisten mukaan jonkin verran heidän omastaan. Tanskassa muun muassa julkisella puolella työskentelevät lääkärit ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia, jotka laittavat laskun yhteiskunnan järjestämälle maksajalle. Se tekee merkittävän eron järjestelmään.

Mantila esitteli myös terveydenhuollon lukuja vähän vajaan 29 000 asukkaan kaupungissa.

– Riihimäen sosiaali- ja terveystoimen palveluntuottamisen kokonaiskustannus oli 93,6 miljoonaa euroa vuonna 2017 – tuntuuko se teistä suurelta summalta? Mantila kyseli tanskalaisilta.

Ei, ainakaan äkkiseltään tarkasteltuna.

 

Tanskalaiset kiinnittivät huomiota myös Mantilan esittelemään kouluterveydenhuoltoon sekä mielenterveystyöhön, kuten nuorten itsemurhien ennaltaehkäisyyn.

– Meillä Suomessa kouluterveydenhoitaja tapaa koululaiset kerran vuodessa ja koululääkärin tarkastukset tehdään peruskoulussa 1., 5. ja 8.-luokalla. Kouluterveydenhoitaja on myös muulloin tavattavissa, tuntee usein koulun oppilaat hyvin, ja tekee näin muun muassa mielenterveysasioissa paljon ennaltaehkäisevää työtä, Mantila kertoi.

Tanskalaisilla ei ole Suomen kaltaista kouluterveydenhoitaja-systeemiä ja myös mielenterveystyö, erityisesti itsemurhien ennaltaehkäisytyö herätti keskustelua.

– Ovatko itsemurhat todella Suomessa suuri ongelma? kyselivät tanskalaiset.

Vanhustyöstä Janne Yrjölän esittämä omaishoitajamalli kiinnosti.

Myös Tanskassa tavoitteena on, että ikäihmiset voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään.

– Me Riihimäellä pyrimme panostamaan omaishoitoon ja myös omaishoitajien jaksamiseen, Yrjölä kertoi.

Intervallijaksot, päivätoiminta, hoitajien tukipalvelut ja vapaaehtoistyön merkitys ovat Yrjölän mukaan tärkeitä arjen pyörittämisessä.

– Meillä on vuoden verran ollut myös muun muassa videopuhelukokeilu. Siinä kotihoidon asiakas voi olla yhteydessä meihin videopuhelun välityksellä. Koska lähihoitajilla on usein kotikierroksilla valitettavan vähän aikaan, tämä on ollut erinomainen kanava keskustella mieltä askarruttavista asioista, Yrjölä kertoi.

Tanskalaisten mielestä vanhustyön malli näytti kunnianhimoiselta.

– Mutta teknologian hyödyntämisessä vanhustyössä olemme teistä jäljessä, sitä voisimme tulla opiskelemaan Tanskaan, Yrjölä totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vähävaraisille voitaneen vastedes myöntää vapautuksia terveyskeskusmaksuista Riihimäellä – asia on selvityksessä27.5.2019 11.30
Hyvinkään sairaala sai täysin uniikit leikkaussalit – "Tällä tavalla toteutettuja leikkaussaleja ei löydy muualta Suomesta"8.8.2019 16.30
Puhelut Riihimäen terveyskeskukseen ruuhkautuneet – takaisinsoitto ei nyt pelaa16.8.2019 21.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat