Paikalliset

Kaikkialla nuoria ei haluta kauppakeskuksiin, mutta Willassa "järkkäri" Ankara hioi jopa seisoma-asentoaan, jotta yhteiselo paranisi

Henri Männistö käy Nuortentila Spotissa pari kertaa vuoronsa aikana. Ville Sokura ja Henry Vuori tulevat Willaan joka päivä.

Ari Peltonen

Securitaksen järjestyksenvalvoja Henri Männistö tunnetaan Willassa pyörivien nuorten keskuudessa nimellä Ankara, mutta ei hän kyllä vaikuta yhtään nimensä veroiselta.

Kun asiasta kysyy, Männistöä naurattaa. Nimi syntyi aikoinaan, kun Männistöllä oli irokeesi ja mies kuulemma näytti ihan räppäri Nikke Ankaralta.

Vuodesta 2014 asti Willassa työskennellyt Männistö on yksi kauppakeskuksen ”järkkäreistä”, jotka käyvät työvuoronsa aikana piipahtamassa pariin otteeseen myös Prisman yläpuolen Nuortentila Spotissa. Ihan ilman asiaa.

– Kyselen nuorilta niitä näitä, Männistö sanoo.

– Joskus on tullut pelattua shakkiakin.

Tällä on tarkoituksensa – se, että nuoret ja järjestyksenvalvojat kohtaavat muutenkin kuin silloin, kun tulee ongelmia. Männistö kertoo myös hioneensa vuosien varrella lähestymistapaansa: kun hän Willan käytävilläkin jututtaa nuoria, kädet pysyvät yleensä housujen taskuissa, eivät työhaalarin vyöllä. Siinä on vissi ero.

Nykyään Männistö tietää ison osan Spotissa ja Willassa pyörivistä nuorista ainakin kasvoilta, harvemmat nimeltä.

– Mutta se on hyvä merkki: yleensä jos tietää jonkun nimen, se tarkoittaa, että on oltu tekemisissä jossain virallisemmassa yhteydessä.

Se voi tarkoittaa tahallista sotkemista tai paikkojen hajottamista, jota on sitten soviteltu. Spotissa käytetään katusovittelua, mikä tarkoittaa, että nuori voi korjata aiheuttamansa vahingon työllään – esimerkiksi pesemällä aiheuttamansa sotkut.

Mutta yhä harvemmin enää tarvitaan sovitteluakaan. Meno on viime vuosina rauhoittunut huomattavasti, Spotin nuoriso-ohjaaja Henna Hämäläinen sanoo.

Spotissa käy nykyään noin satakunta nuorta illassa, ja iso 300 neliön tila imee väen yleensä tehokkaasti pois esimerkiksi Prisman ala-aulasta.

Toisin oli vielä jokunen vuosi sitten. Männistö muistelee, että vielä 2016 Prisman käytävällä näki välillä jopa 60 nuoren porukoita.

– Niin, silloin oli talvi, eikä ollut muutakaan paikkaa, huomauttaa saman pöydän ääressä istuva Ville Sokura.

17-vuotias Sokura on käynyt Spotissa alusta asti. Vuonna 2014 perustettu Spotti oli aluksi pop-up-tila, nyttemmin toiminta on vakiintunut. Nämä yläkerroksen tilat saatiin kaksi vuotta sitten.

Sokura käy Willassa joka päivä. Spottiin hän tulee pelaamaan bilistä ja pleikkaria.

15-vuotias Henry Vuori sanoo käyvänsä täällä yleensä pikaisesti, "kavereita morottamassa".

Sokura ja Vuori ovat joskus myös istuneet mukana, kun kaupungin, kauppakeskuksen ja poliisin väki sekä järjestysmiehet ovat pitäneet kokoustaan. Kuukauden parin välein pidettävissä palavereissa käydään yhdessä läpi, miten yhteiselo nuorten ja kauppakeskuksen kesken on kulloinkin sujunut.

Spotissa taas päätetään yhdessä, mitä syötävää keittiön kaappeihin sadan euron kuukausirahalla hankitaan.

Tämä kaikki on osa kauppakeskusnuorisotyötä, jonka kehittämisessä Hyvinkää on edelläkävijöitä.

Viime syksynä täällä aiheesta pidettyyn seminaariin tultiin yli 20 kunnasta, Hyvinkään nuorisosihteeri Mika Joensuu kertoo.

Kaikkialla nuoria ei kauppakeskuksiin toivota, ja nuoria on yritetty häätää sisätiloista mielikuvituksellisinkin keinoin. Hyvinkäällä nuorten ja järkkäreiden kesken joudutaan pelaamaan kissa ja hiiri -leikkejä enää harvoin.

– Hyvä tilanne, "Ankara" tiivistää.

Pelisäännöt opitaan ajan myötä

Spotti menee kiinni arki-iltaisin kello 20.30 ja perjantaisin ja lauantaisin iltayhdeksältä. Prisma on sen jälkeen vielä pari tuntia auki, joten joskus nuoria pitää patistella aulasta kotiin nukkumaan. Yleensä lähtevät. Tänä kesänä kohtaamiset ovat olleet enemmän täysi-ikäisten kanssa, järjestyksenvalvoja Henri Männistö sanoo.

Männistö on pannut merkille, että Willassa pyörivät paljon myös hieman nuoremmat lapset. – Alkuvuonna oli sitä, että tultiin sisälle asti potkulaudoilla, skeiteillä ja pyörillä. Nämä olivat juuri niitä nuorimpia, 11–12-vuotiaita, hän sanoo.

Nuortentila Spotti on ikärajaton, mutta toiminta on suunnattu 13–17-vuotiaille. Kun tie Spottiin – yleensä seiskaluokkalaisena – löytyy, kerrataan myös tärkeitä pelisääntöjä. Spotissa perussääntöjä ovat päihteettömyys ja se, ettei mitään nikotiinituotteita sallita, nuoriso-ohjaaja Henna Hämäläinen sanoo.

Spotti kiinnostaa ala-asteikäisiäkin: joskus kuutosluokkalaiset eri kouluista tulevat Spottiin myös luokkaretkelle. Kun syksy alkaa, seiskaluokalle siirtyneitä ryhmäytetään nuorisotalo Sillassa. Sillassa järjestetään myös paljon erilaisia kerhoja.

Spotti taas on luonteeltaan enemmän hengailupaikka, jossa kuitenkin on paikalla aina ohjaajia, joiden kanssa voi jutella sekä arkisista että mieltä painavista asioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuoret kerääntyvät nyt Willan kolmanteen kerrokseen – nuorisotila auki viikonloppuisin iltakymmeneen3.4.2017 06.05
Nuoren tekemää ilkivaltaa ei enää makseta vanhempien pussista - katusovittelu alkaa Hyvinkäällä19.3.2017 19.00
Nuorten huumeiden käyttö usein osa isompaa ongelmavyyhtiä – huumausainerikokset kasvussa Hyvinkäällä13.8.2019 04.45
Päihdekupla pureutuu nuorten elämänvalintoihin – viikon kestävän tapahtuman aikana kohdataan kaikki Hyvinkään kuudesluokkalaiset27.3.2019 12.24
Spotti syttyi Willan käytävällä31.3.2014 21.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat