Paikalliset

Sotilasvalatilaisuus herkisti ja nosti muistoja pintaan: "Lapsenlapsemme ei osannut lainkaan suomea, kun hän aloitti armeijan."

Fride ja Ann-Britt Hedman seuravivat lapsenlapsensa valatilaisuutta Pihkalan kentällä.

Irina Björkman

Minulla on ainakin jotain vihreää päällä.

Niin oli todennut Ann-Britt ja Fride Hedmanin lapsenlapsi, kun häneltä oli kysytty, miten hänet oikein tunnistaa sotilasvalatilaisuudessa. Hedmanit ovat saapuneet Porvoosta Hyvinkäälle seuraamaan juhlallista seremoniaa.

– Täytyy myöntää, että onhan tämä aika tunteikas hetki, Fride Hedman toteaa, kun ensimmäiset rummun päristykset tärähtävät ilmoille.

Hyvinkään Pihkalan kenttä vihertää sotilaista, ja katsomot pullistelevat omaisista ja uteliaista kaupunkilaisista.

Fride Hedman on ollut viimeksi sotilasvalatilaisuudessa Tammisaaressa vuosikymmeniä sitten, omassaan.

– Mutta meidän lapsenlapsellemme tämä on ollut siinäkin mielessä erikoista, että kun hän pari kuukautta sitten astui palvelukseen, hän ei osannut lainkaan suomea, kertoo Fride Hedman.

Hedmanien lapsenlapsella on kaksoiskansalaisuus, hän on asunut suurimman osan elämästään Kanadassa, ja tullut vasta muutama vuosi sitten Suomeen opiskelemaan ruotsinkieliseen ammattikorkeakouluun.

– Muutenkin tunnelma armeijassa on selvästi nykyään kovin kansainvälistä. Meidänkin lapsenlapsemme huonekavereina on muun muassa yksi skotti ja yksi australialaispoika, Fride Hedman hymähtää.

Hedmaneiden mielestä on mahtavaa, että heidän lapsenlapsensa on tullut Suomeen ja päättänyt käydä armeijan, vaikkei se ole hänelle pakollinen.

– Kyllä nyt täytyy vähän pyyhkiä jo silmäkulmaakin, Fride Hedman toteaa.

Kansainvälisen tunnelman lisäksi vihreästä joukkiosta pistää silmään merkittävä naisten määrä.

– Juu, poikani on todennut, että naisia on melkoisesti, kertoo espoolainen Risto yleisön joukosta ja näyttää, missä kohtaa hänen poikansa seisoo. Poika on kertonut viihtyneensä armeijassa ensimmäiset pari kuukautta oikein hyvin.

– Hän juuri tuossa raportoi laihtuneensa jo kaksi ja puoli kiloa, joten kuntokuurista tämä on ainakin käynyt.

Ristokin myöntää, että muistoja tulvahtaa mieleen hänen omilta sotilasvala-ajoiltaan.

– Onhan tämä muistorikas perinne ja hieno hetki.

Alokasaikana pudotetut kilot on mahdollista kuroa jo melkein Hyvinkään valatilaisuuden aikaan takaisin, sillä Riihimäen Sotilaskotiyhdistys on varautunut tilaisuuteen runsain eväin.

– Nousin puoli kuudelta aamusta keittämään kahvia. Kaiken kaikkiaan sitä on keitetty tänne parisataa litraa ja munkkeja paistettu parisentuhatta, joten eiköhän niitä riitä, Seija Puhakka Riihimäen Sotilaskotiyhdistyksestä nauraa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sotilasvalatilaisuus Hyvinkäällä – liikenteeessä erityisjärjestelyjä10.8.2019 09.08
MTV: "Sotkun munkit" kuumensivat yrittäjän ja Sotilaskotiliiton välit –  yrittäjä rekisteröi tuotenimen aputoiminimekseen17.7.2019 21.45
Sotilaskoti muuttaa Lieden ääreen – Lyyli-auto jatkaa siviilien palvelemista tapahtumissa12.5.2019 10.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat