Paikalliset

86-vuotias riihimäkeläismies sai oudon pysäköintisakon Turusta – ei ole käynyt paikkakunnalla 40 vuoteen

Irina Björkman

Riihimäkeläinen Unto Aholan, 86, postiluukusta tipahti kesäkuussa kummallinen kirje, parkkisakko Turusta.

– Ja minä kun en ole edes Turussa käynyt neljäänkymmeneen vuoteen, Ahola naurahtaa.

Aholan punainen Fiat seisoo viikot aika lailla tiiviisti parkissa kotipihassa.

– Kaksi kertaa viikossa käymme sillä vaimon kanssa tuossa ihan lähistöllä kaupassa, ei paljon muuta, kun liikkuminen on minulle jo hankalaa. Rollaattorilla hissukseen kuljen, Ahola kertoo.

Aholalle maksuvaatimus tuli siis täysin yllätyksenä, eikä hän oikein tiedä, miten sen kanssa pitäisi menetellä.

 

Q-Park-yrityksen sakkolapussa kuitenkin tiedetään, että Ahola olisi pysäköinyt ilman pysäköintikiekkoa Lemminkäisenkadulle Turkuun kesäkuun alussa.

Kohtuullisen puhelinjonotuksen jälkeen Q-Parkista vastataan. Heti ensimmäisenä tarkistetaan väitetty kesäkuinen pysäköinti valvontakameratallenteesta.

– Kyseessä ei tosiaan ole Unto Aholan auto, vaan ruotsalainen auto, jolla sattuu olemaan sama rekisteritunnus. Pysäköinninvalvoja on unohtanut maatunnuksen ilmoituksestaan, reklamaatiokäsittelijä Heikki Laaksonen Q-Parkista pahoittelee.

 

Mutta miten virheellisen ilmoituksen kanssa pitäisi sitten toimia?

Heikki Laaksonen neuvoo tekemään juuri näin, soittamaan pysäköinninvalvonnan asiakasnumeroon.

Ainoa ongelma soittamisessa on kuitenkin se, että puhelun alkuun nauhoitetussa tiedotteessa nimenomaan kerrotaan, että reklamaatiot pitää tehdä kirjallisina. Niitä ei puhelimitse käsitellä.

– Tässähän ei kuitenkaan ole kyse reklamaatiosta, vaan virheestä, Laaksonen toteaa.

Yrityksen internet-sivuilla ei kuitenkaan asiakkaalle selviä, mikä ero on reklamaatiolla ja mahdollisella virheellisellä pysäköintimaksun oikaisulla.

 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Päivi Seppälä on törmännyt silloin tällöin vastaavanlaisiin tapauksiin. Ne on hänestä valitettavia, etenkin jos jonotus asiakaspalvelunumeroon on vielä maksullinen.

– Kuitenkaan minkäänlaista piikkiä pysäköintivalvontaan liittyvissä kyselyissä ei viime aikoina ole ollut, niitä tulee tasaisesti silloin tällöin, Seppälä selventää.

Vaikka Unto Aholan parkkisakossa onkin kyse inhimillisestä virheestä, Seppälän mukaan sen korjaamisen hienoinen vaikeus on osa yritysten asiakaspalvelun laajempaa ongelmaa.

– Yritykset puhuvat paljon asiakaslähtöisyydestä ja usein erilaisten tilausten ja ostojen tekeminen onkin tehty helpoksi. Kun sitten ongelmia ilmaantuu, niiden setviminen samaisen yrityksen kanssa saattaa olla todella työlästä, elävän ihmisen saaminen langanpäähän voi kestää turhauttavan pitkään, Seppälä toteaa.

 

Kirjallista reklamaatiota Päivi Seppälä ei kuitenkaan tyrmää.

– Se on yleensä asiakkaan etu, sillä siitä jää jonkinlainen dokumentti. Mutta sähköpostitse tai nettisivujen kautta tehtävä reklamaatio ei saa olla ainoa vaihtoehto, on vielä paljon ihmisiä, joilta tämänkaltainen viestintä ei onnistu, Seppälä toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Perhepysäköintipaikkojen väärinkäyttö puhuttaa Riihimäellä – Prismassa pohditaan keinoja ongelman ratkaisemiseksi10.7.2019 13.25
Riihimäellä toivotaan lisää pysäköintiaikaa – valvontaa ei haluta lisätä3.7.2019 05.05
Riihimäki selvittää laajasti, miten paljon ja missä pysäköintipaikkoja tarvitaan2.5.2019 21.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat