Paikallisurheilu

Golfille kaksi menetystä vuoden sisään Riihimäen alueella – "Yrittämisen kannalta toiminta ei ollut tuottavaa eikä kannattavaa"

Hätin golfhallissa koululaiset harjoittelivat vuonna 2012. Nyt Riihimäen-alueella ei ole enää golfkenttää eikä -hallia.

AP arkisto/Kaisa Estola-Haaranen

Viime kesä jäi Janakkalan Löyttymäessä sijainneen Peltola Golfin viimeiseksi toimintakesäksi. Vuonna 1992 auennut yhdeksänreikäinen kenttä meni konkurssiin.

Loppukeväästä Hausjärven puolella sijainnut Hätin talviharjoitteluhalli sulki myös lopullisesti ovensa golffareilta. Kymmenisen vuotta toiminut halli piti sisällään viime vaiheessa viisi lyöntipaikkaa, puttialueen ja golfsimulaattorin.

– Yrittämisen kannalta toiminta ei ollut tuottavaa eikä kannattavaa. Se oli muulta toiminnalta aikaa ja keskittymiskykyä vievä tekijä, hallin toiminnasta vastannut Jaakko Häti kertoo.

 

Hänen mukaansa golfin harrastajia on alueella paljon, mutta talvitreenaajia vähän. Hallin käyttöaste kasvoi parin viime vuoden aikana, mutta ei riittävästi. Vakiokävijöitä oli parikymmentä.

– Ei hallia kannata iloksi pitää. Meillä kulkee suvussa golfharrastus aika vahvana. Itsekin olen pelannut ainakin 15 vuotta jo, mutta talvella ei minunkaan tule pelattua kuin ehkä jossakin Espanjan-matkalla, Tawast Golfia kotikenttänään pitävä Häti sanoo.

Hallin irtaimistoa yritetään myydä eteenpäin.

– Olemme lähestyneet golfseuroja. Muutamia kyselyjä on ollut. Hallista on nyt purettu kaikki muu paitsi puttialue ja simulaattori.

Halli muuntuu nyt varastotilaksi, jota vuokrataan tarvitsijoille. Siellä on mahdollista säilyttää muun muassa ajoneuvoja ympäri vuoden.

 

Viime syksynä Peltola Golf löi pillit pussiin Löyttymäessä, noin 25 kilometrin päässä Riihimäeltä. Yrittäjä Sakari Eskelinen kertoo, että sekä hän että pitkäaikaiset asiakkaat alkoivat ikääntyä.

– Täytin 70 ja ajattelin, että silloin kannattaa siirtyä eläkkeelle, kun vielä on terve, Eskelinen sanoo.

Vajaassa 30 vuodessa myös vakioasiakkaat ikääntyivät, liikkuminen kävi monella vaikeaksi, eikä uutta väkeä tullut riittävästi. Parhaina kesinä kausikorttilaisia oli parisataa, nyt enää noin 130.

Helteinen viime kesä oli lopullinen niitti.

– Tänä päivänä on myös niin, että nuoret – alta viisikymppiset – eivät lähde pelaamaan huonolla säällä eli liian kylmällä tai liian kuumalla. Vaikka sitten samaan aikaan mennään Espanjaan pelaamaan ja sanotaan, että oi kuinka ihanaa kun on lämmintä, Eskelinen veistelee.

Hän toteaa, ettei Peltolaan oikeastaan haluttukaan jatkajaa. Yksi kyselijä oli, mutta asia kaatui siihen, että jatkajan olisi pitänyt ostaa klubitalo omakseen.

– Hän piti sitä liian kovana riskinä.

Tällä hetkellä golfkentän mailla kasvaa ohraa. Maita on vuokrattu lähialueen maanviljelijöille. Tarkoitus on myös istuttaa alueelle metsää.

Takavuosina Peltola Golfilla oli ajatus laajentua täysimittaiseksi 18-reikäiseksi kentäksi. Se kaatui osin tieongelmiin.

– Pääosa meille tulijoista tuli Turengin suunnalta ja tiellä he rikkoivat autonsa. Ely-keskuksen kanssa yritettiin neuvotella tien kunnostamisesta. Se sitten laitettiin, mutta liian myöhään.

– Uskon, että monille muillekin hiukan syrjässä oleville kentille tulee kovat ajat.

Eskelinen jatkaa omaa pelaamistaan Linna Golfissa. Nyt siihen on aikaa, kun ei enää tarvitse seistä Peltolassa tiskin takana viittä kuukautta vuodesta.

– Oikeasti se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti, mutta joskus seitsenkymppinenkin väsyy.

Alueen kentät

Riihimäkeä lähimmät kentät löytyvät nyt Hyvinkään Golfilta ja Kytäjä Golfilta.

Hämeenlinnan suunnalla on viisi kenttää (Vanajanlinnan Linna Golf, Tawast Golf, Aulanko Golf, Hattula Golf ja Lepaa Golf).

Mäntsälästä löytyy Hirvihaara Golf ja Nurmijärveltä oma Golfkeskus.

Kytäjää ja Linna Golfia pidetään Suomen parhaimpiin kuuluvina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Golfkierrokselle raju päätös Kirkkonummella – IS: Salama iski miehen sairaalakuntoon9.7.2019 11.42
Kari Petäjästä Concari-golfmestari – Rissanen menestyi jälleen3.7.2019 16.30
Viikon laji: Golfista on moneksi3.7.2019 04.00
Suomi golfin M70-senioreiden EM-kilpailuissa HCP-joukkuecupin voittoon – Hyvigolfin Martti Raunio mukana29.6.2019 21.45
Hyvinkääläiset ovat vahvoja speedgolfissa – tämän kesän uutuus on golfin sprint SM15.6.2019 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat