Paikalliset

Maauimaloiden vesien laatua tarkkaillaan päivittäin – allasvedet pysyneet raja-arvoissa

Hyvinkäällä Mikko Ahokkaan mielestä eniten päänvaivaa vesien puhtautueen tuovat puiden siitepölyt.

Irina Björkman

Tervakosken allasvedet saivat viime viikolla Riihimäen seudun terveystarkastuksessa huomautuksia. Muun muassa allasvesien mikrobimäärän oli tarkastuksissa todettu kasvaneen turhan isoksi. Syynä tähän katsottiin olevan allasvesien liian alhaisen klooripitoisuuden, jonka takia myös mikrobit ovat päässeet lisääntymään.

Puuhamaan puistonjohtaja Ilkka Vaskio kertoi, että huomautukset on otettu huvipuistossa vakavasti huomioon, mutta että terveyshaittoja ei hänen mukaansa ole kuitenkaan ilmaantunut. Vaskio myös totesi Aamupostin haastattelussa, että ulkoaltaiden puhtaudesta huolehtiminen terveystarkastajien määrittelemien raja-arvojen puitteissa olevan haasteellista, sillä raja-arvot on määritelty samoiksi kuin uimahallien sisäaltaissa.

Mutta kuinka hyvin Hyvinkään ja Riihimäen maauimaloissa vesi pysyy raja-arvoissa?

– Meillä on tarkat rutiinit vedenlaadun tarkkailuun, joten voisin sanoa, että meillä vedet pysyvät ihan hyvin raja-arvoissa, kertoo Riihimäen uimalan laitosmies Pirjo Leppänen.

Riihimäen maauimalassa allasvesistä otetaan näytteet päivittäin, aamuin illoin, ja niistä tarkkaillaan erityisesti veden ph-arvoa ja klooripitoisuutta.

– Suodattimiin tietysti tarttuu roskia, joten ne pestään aina tarvittaessa, Leppänen kertoo.

Pohjan roskien keräämisessä ja levän harjaamisessa uimalaa auttavat paikalliset urheilusukeltajat. He imuroivat aika ajoin altaiden pohjia.

Riihimäellä neljä laitosmiestä tarkkailee kukin vuorollaan altaiden ja niiden vesien kuntoa. Leppänen ei muista, että lähivuosina terveystarkastuksissa olisi löydetty vesistä huomautettavaa.

– Tarkkailemme tietysti, että asiakkaat tulevat uimaan suihkujen kautta, mutta en osaa sanoa, kuinka paljon vesien puhdistamiseen luvattomat yöuimarit vaikuttavat, luultavasti jonkin verran.

Hyvinkään maauimalan hallimestari Mikko Ahokas on samoilla linjoilla Pirjo Leppäsen kanssa.

– Hyvinkään altaiden vesien tilanne on hyvällä mallilla, samoin rutiinit sen tarkkailuun. Siitepölykaudella veden pinnalta painuu pölyä enemmän suodattimiin, joten se tuottaa hieman enemmän työtä.

Suodattimien puhdistus on Ahokkaan mielestä kuitenkin osa rutiinia.

– Tällä hetkellä ainoastaan veden sameutta on pitänyt jonkin verran viime aikoina tarkkailla.

Allasveden sameus ei Ahokkaan mukaan ole dramaattista, ei edes asiakkaiden silmämääräisesti nähtävää.

– Se johtuu lähinnä hyppyaltaan vanhasta maalipinnasta, joka on alkanut liituuntua, Ahokas kertoo.

Asiakkaat ovat nykyään Mikko Ahokkaan mielestä hyvin valveutuneita, eivätkä tahallisesti likaa uimavesiä.

– Todella harvoin joudutaan enää puuttumaan siihen, että ihmiset tulisivat uimaan ilman suihkussa käyntiä, hiukset suojaamattomina tai märkinä. Se oppi tuntuu menneen hyvin perille, Ahokas toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat