Paikalliset

Metsässä tulee hyvä olo – Iltarastit keräävät väkeä vauvasta vaariin

Mia Lagström

Nopon metsissä oli torstaina vilskettä, kun paikan päällä järjestettiin Hyvinkään Rastin iltarastit.

– Suunnistus on aika suosittu harrastus. Parhaimmillaan mukana on ollut yli 200 suunnistajaa, Kenneth Reinikka Hyvinkään Rastista kertoo.

Iltarastit sopivat niin aloitteleville harrastajille kuin huippusuunnistajille, sillä ratavaihtoehtoja on useita ja matkaa saa tehdä omaan vauhtiin.

– Halutessaan voi vaikka kävellä. Radalle voi lähteä myös porukalla.

Ratojen pituudet ovat kaksi, kolme, viisi ja seitsemän kilometriä.

– Kolmen kilometrin matkalla löytyy helpompi ja vaikeampi rata. Muutoin lyhyet matkat ovat helppoja ja pidemmät matkat haastavia kokeneillekin suunnistajille.

Myös paikka vaikuttaa vaikeusasteeseen, sillä maastot vaihtelevat eri alueilla. Helpoimmat maastot löytyvät Reinikan mukaan lentokentän läheisyydestä, haastavimmat Kytäjältä.

– Korkeuserot sen tekevät. Mäet haittaavat näkyvyyttä, mikä vaikeuttaa suunnistamista. Kytäjällä ei ole myöskään niin paljon metsäteitä ja polkuja.

Reinikan mukaan helpointa suunnistus on aloittaa talven korttelirasteilla, joissa suunnistetaan kaupungissa.

– Kaupungissa ei ole juurikaan eksymisen vaaraa ja kaupunkikarttaa on helpompi lukea kuin maastokarttaa. Mutta mukaan uskaltaa tulla toki kesälläkin. Helpoilla radoilla kuljetaan metsäteillä ja poluilla, eikä kompassin käyttäminen ole välttämättömyys.

Tarvittaessa paikan päällä neuvotaan alkuun. Päälle kannattaa sujauttaa sään mukainen varustus. Lenkkareillakin pärjää alkuvaiheessa, mutta jos harrastus puraisee, kannattaa hankkia kengät, joissa on pitävä pohja. Etenkin sadekelillä kivet ja kannot voivat olla liukkaita. Hyttyset eivät Reinikan mukaan vauhdissa pääsee kiusaamaan.

Nuorimmat mukanaolijat ovat istuneet vanhempiensa rinkoissa, vanhimmat ovat 80 paremmalla puolella.

– Suunnistaminen on mukavaa liikuntaa. Ulkona luonnossa oleminen tekee hyvää. Suunnistuksessa joutuu myös keskittymään ja käyttämään aivojaan, joten se vie ajatukset hyvin arjen huolista.

Reinikan mukaan hyvää on myös se, että kun oppii suunnistamaan, uskaltaa rohkeammin lähteä tuntemattomaan maastoon.

Hyvinkään Rastin iltarastit to klo 16.30–19 (heinäkuussa taukoa). Aikuiset 8 e, alle 19-vuotiaat 4 e, perhe 16 e. Emit-kortin vuokra 2 e.

Seuraavat: 27.6. Koskelankulma (Uudenkyläntie 263), 25.7. Ridasjärvi (Kaidanpääntie 234). Lisää tietoa www.hyvinkaarasti.fi/iltarastit/.

Riihimäen Suunnistajien tiistairastit klo 16.30–18.30. Aikuiset 6 e, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi. Emit-vuokra 1 e. Tiistairastit jatkuvat 16.7. Malva (Kalamajantie, 54-tie noin 10 km Lopelta länteen). Lisää tietoa www.risu.fi. Kaikki kuntorastitapahtumat löytyvät www.rastilippu.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

RiiUA:n Toivoset voittivat kevään päätöskisan – Lopen UA:n kilpailijat ovat kiinni kahdessa autosuunnistuksen luokkamestaruudessa17.6.2019 17.30
Haluatko oppia suunnistamaan? – Sekä Hyvinkäällä että Riihimäellä järjestetään aikuisille suunnistuskoulu6.3.2019 17.00
Severi hämmästyttää kokenutta valmentajaa – "Normaalisti ei kukaan opi näin lyhyessä ajassa suunnistamaan noin hyvin. Se on hämmästyttävää."13.5.2019 04.00
Pyöräsuunnistaja ei aina etsi rasteja – Autio kolmas Sonninmäen maastossa23.8.2018 21.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat