hvu

Viikon ruoka: Makea ja tulinen maistuvat Kantonin-keittiössä

Kiinalainen ruokakulttuuri jaetaan usein neljään eri keittiöön: pohjoiseen Pekingin-keittiöön, itäiseen Shanghain-keittiöön, läntiseen Sichuanin-keittiöön ja eteläiseen Kantonin-keittiöön. Hyvinkääläinen ravintola Luova keittiö edustaa maailmalla tunnetuinta Kantonin-keittiötä, omistajat Miaoxian Cai ja Yongming Zhu kertovat.

Mia Lagström

Kiinalainen ruokakulttuuri jakautuu useisiin eri traditioihin. Hyvinkääläinen ravintola Luova keittiö edustaa kaakkoiskiinalaista Kantonin-keittiötä, joka on tullut tunnetuksi herkullisuudestaan.

Kantonilaiset suhtautuvat ruokaan syvällä vakavuudella ja rakkaudella. Terveellisyys ja hyvinvointi ovat yhtä tärkeitä kuin ruoan maku.

– Lihoista kantonilaiset suosivat ankkaa ja naudanlihaa sekä katkarapuja. Niitä syödään eniten. Ravintolamme listalta löytyy myös kanaa, possunlihaa, kalaa ja muita äyriäisiä, Luovan keittiön omistaja ja keittiömestari Yongming Zhu kertoo.

 

Liha tarjoillaan pieniksi suupaloiksi leikeltyinä. Se saatetaan kääräistä myös taikinanyytin sisään ja friteerata.

Lihan ja kalan lisäksi ruoan perustan muodostavat erilaiset kasvikset ja kastikkeet.

Kasviksista käytetyimpiä ovat sipuli, porkkana, kesäkurpitsa, kiinankaali ja bambun versot. Kasviksia ei syödä raakana, vaan ne kypsennetään aina.

 

Kastikevaihtoehdoista ravintolan suosituimpia on hapanimeläkastike. Yongming Zhun mukaan makea ruoka maistuu suomalaisille.

– Hapanimeläkastikkeen lisäksi makeutta saadaan ananaksella, joka sopii hyvin niin kanan, ankan, possun kuin naudanlihan kanssa.

 

Tulisempia kastikkeita edustavat Pekingin-kastike, Tom Yum ja Kung Po.

– Pekingin-kastike on makea ja tulinen tumma kastike. Tom Yum on hieman tulinen ja siinä maistuu inkivääri ja sitruuna. Kung Po on pähkinäinen ja myös hieman tulinen kastike, Yongming Zhu kertoo.

Hänen mukaansa kovin tulista kantonilainen ruoka ei ole, vaan pikemminkin keskivahvaa.

– Tulisempaa tai miedompaa ruokaa saa erikseen pyytämällä.

Käytetyimmät mausteet Kantonin-keittiössä ovat soija, valkosipuli ja inkivääri.

 

Yleisin tapa valmistaa ruokaa kantonilaisessa keittiössä on paistaminen. Myös lisukkeena tarjottavat riisi ja nuudelit saatetaan paistaa. Muita valmistustapoja on höyryttäminen ja uppopaistaminen.

Kantonin-keittiöön kuuluvat olennaisena osana myös keitot. Erona suomalaiseen perinteeseen on, etteivät keitot ole koskaan pääruoka, vaan aina alkuruoka.

Luovan keittiön suosituimpia keittoja on vihanneksia ja kanaa sisältävä Pekingin keitto, joka on maultaan hapanta ja tulista. Miedomman ruoan ystäville Yongming Zhu suosittelee kana-maissikeittoa.

Kiinalaisen keittiön herkkuparatiisi

Kantonilaisessa keittiössä ruoka valmistetaan usein paistamalla, mutta perinteisiin kuuluvat myös höyrystäminen ja uppopaistaminen.

Raaka-aineet leikataan valmiiksi suupaloiksi ja marinoidaan.

Kaikki kasvikset kypsennetään, myös kiinankaali, kurkku ja tomaatti.

Kasvikset jätetään kuitenkin puolikoviksi ja rapeiksi.

Kovin vahvoja mausteita Kantonin-keittiössä ei yleensä käytetä, vaan ruoka on maultaan keskivahvaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Pirunsaarella paljon vakioasiakkaita – "kun auto kaartaa pihaan, voi melkein laittaa suosikkiannoksen tulemaan"8.5.2019 14.51
Viikon ruoka: Tutut makumuistot houkuttelevat leivostiskillä3.4.2019 03.30
Viikon ruoka: Premium-lagerit johdattelevat usein erikoisoluiden maailmaan13.3.2019 11.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat