Puheenaihe

Lääkärit eivät tunne lakia – valtaosa ammattitaudeista jää ilmoittamatta ja parannustoimet tekemättä

Verohallinto muistuttaa palkansaajia tarkistamaan oman veroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin Omaverossa vielä loppuvuodelle. Kuvituskuva.

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Työperäinen sairastuminen ilmenee jopa neljänneksellä vasta eläkeiässä. Yli 65-vuotiailla yleisimmät ammattitaudit olivat asbestiplakkitauti ja meluvamma.

Työikäisillä yleisin ammattitauti on meluvamma ja toiseksi eniten on ammatti-ihotauteja.

Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen Työperäisten sairauksien vuosijulkaisusta, jossa ensimmäisen kerran eriteltiin työikäisten ja eläkeläisten ammattitaudit.

– Asbestin haitat näkyvät jopa 40 vuoden viiveellä. Yleisin asbestin aiheuttama tauti on asbestiplakkitauti eli keuhkopussin kalkkeumat, apulaisylilääkäri Kirsi Koskela Työterveyslaitoksesta kertoo.

Lääkäreillä on lain määräämä velvollisuus ilmoittaa ammattitaudista ja ammattitautiepäilystä AVIn työsuojelun vastuualueelle. Työterveyslaitoksen mukaan lääkärit eivät tiedä ilmoitusvelvollisuudestaan, jonka seurauksena 75 prosenttia tapauksista jää ilmoittamatta.

Ammattitauti-ilmoitusten tarkoitus on ohjata työsuojelua kohdentamaan parannustoimet altistumisen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

– Ilmoitusvelvollisuus ei ole riittävästi lääkärien tiedossa, Koskela harmittelee.

Työterveyslaitoksen julkaisemat tilastot ovat vuodelta 2015, koska tilastointi tapahtuu viiveellä. Vuonna 2015 työikäisille (15-64 -vuotiaat) kirjattiin 1 189 ammattitautia. Tapauksista 70 prosenttia kirjattiin miehille ja 30 prosenttia naisille.

Eniten ammattitauteja todetaan 50-64-vuotiailla miehillä, naisilla ikäjakauma on tasaisempi.

Työikäisillä miehillä meluvamma, asbestiplakkitauti ja allerginen kosketusihottuma ovat yleisimmät ammattitaudit. Riskialoja ovat esimerkiksi rakennus- ja metalliala. Jopa puolet miesten allergisista kosketusihottumista johtuu epoksiyhdisteistä.

Melulle altistutaan esimerkiksi suuria koneita käyttävässä valmistavassa teollisuudessa sekä rakentamisessa. Puolustusvoimissa altistutaan useasti äkillisille meluvammoille.

Naisilla puolestaan ärsytyskosketusihottuma, allerginen kosketusihottuma ja ammattiastma ovat yleisiä. Ihottumia esiintyy terveyspalveluissa sekä kampaamo- ja kauneudenhoitoalalla.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat