Paikalliset

Näin asuu "järjestysguru" – Riihimäelle kotiutunut Mira Ahjoniemi elää kuten opettaa ja antaa nyt parhaat vinkkinsä kodin tavarakaaoksen taltuttamiseen

Mira Ahjoniemi sanoo huomanneensa, että yhä useampi kaipaa levollisuutta, joka tavaran vähentämisestä seuraa.

Ari Peltonen

– Tämän kodin haluan pitää aina, Mira Ahjoniemi sanoo.

Olemme kylässä Ahjoniemen uudessa kodissa Riihimäen keskustassa. Tuore riihimäkeläinen muutti taloon helmikuussa heti sen valmistuttua.

Riihimäelle Ahjoniemi muutti jo vuosi sitten Karkkilasta ja oli odottanut hartaasti unelmiensa kodin valmistumista.

43-neliöinen läpitalon kaksio vaikuttaa neliöitään suuremmalta. Isolta parvekkeelta on näkymät Hämeenkadulle. Keskustasijainti olikin naisen toivelistan kärjessä.

– Kun muutetaan maalta kaupunkiin, niin sitten muutetaan keskustaan, Ahjoniemi nauraa.

Riihimäki on 44-vuotiaalle Ahjoniemelle uuden alku lasten kotoa muuton ja eron jälkeen. Lohjalla kasvanut ja pitkään Karkkilassa asunut nainen halusi muuttaa lähemmäs Hikiässä asuvaa äitiään.

– Paluu lapsuuden mummolakaupunkiin tuntuu hyvältä, hän sanoo.

Eteisessä odottaa ripustamista kaksi Ahjoniemen isän maalaamaa taulua. Muuten vähät tavarat ovat jo löytäneet paikkansa.

Ja nyt paljastus ainakin osalle lukijoista: tämä koti kuuluu eräänlaiselle kodinjärjestysgurulle.

Ahjoniemi saattaa olla suurelle yleisölle tuntematon, mutta on erittäin tuttu nimi niille, joita tavaroiden karsiminen ja konmari-metodi kiinnostavat. Metodissa säilytetään vain ne tavarat, jotka tuottavat iloa.

Vuonna 2016 Ahjoniemeltä ilmestyi kirja Loistava järjestys, ja hänen perustamissaan Konmari Suomi- ja Loistava järjestys -Facebook-ryhmissä on yhteensä yli 90 000 jäsentä.

Ahjoniemi perehtyi konmariin nelisen vuotta sitten raivatessaan omakotitaloaan. Vaikka hän sanoo pitäneensä järjestyksestä aina, oli urakka suuri – siitä piti huolen muun muassa isoksi kasvaneiden lasten tavaroiden läpikäynti.

Raivaaminen oli terapeuttista.

– Raivaaminen oli terapeuttista: käydä lasten huoneet läpi, järjestellä legoja ja vähän itkeä, kun olivat muuttaneet pois. Lapsille sanoin, että ottakaa mukaan tavarat, jotka haluatte säästää.

On tärkeää, ettei jo aikuistuneiden lasten vanhasta kodista muodostu lapsiperhemuseota, Ahjoniemi sanoo. Legot hän on säilyttänyt; niitä on varastossa sata litraa.

Ahjoniemi sanoo huomanneensa, että yhä useampi kaipaa levollisuutta, joka tavaran vähentämisestä seuraa.

– On äärettömän vapautunut tunne, kun tavarat eivät kahlitse elämää. Mutta tykkään kyllä kauniista tavaroista. Täällä on tavaroita, jotka tuottavat minulle iloa.

Tavaroita pitää olla vain se määrä, josta jaksaa huolehtia, hän lisää.

Itse hän sanoo pyrkivänsä minimalismiin. Kaupoissa nainen ei pyöri.

– Olen ollut sukkienostolakossa jo neljä vuotta. Aina niitä on riittänyt, hän nauraa.

Rahaa Ahjoniemi käyttää silti, varsinkin kotikaupunkinsa palveluihin. Hän käy Riihimäellä usein syömässä, kampaajalla, kosmetologilla ja teatterissa.

Kun kodin järjestelyyn ei arjessa kulu aikaa, sitä voi antaa niille asioille, joista pitää, hän sanoo.

Toimistopäällikkönä työskentelevä Ahjoniemi kulkee arkisin Vantaalle töihin. Vapaalla hän suuntaa uimaan, salille tai joogaan.

– Riihimäellä on myös yllättävänkin paljon kulttuuria ja tapahtumia, hän sanoo.

Ei imuria, tv:tä eikä kirjahyllyä

Mira Ahjoniemen 43-neliöisestä kaksiosta ei löydy mikroa, televisiota eikä kirjahyllyä. Kirjasto on ihan vieressä, ja ohjelmia katson tabletilta, Ahjoniemi kommentoi. Mikroa hän ei ole kokenut tarvitsevansa.

Imuriakaan ei ole, sillä kotona käy kahdesti kuussa siivooja omine välineineen. Ahjoniemi sanoo käyttäneensä siivouspalveluja jo 20 vuotta. Toivon, että jokainen työssäkäyvä nainen palkkaisi kotisiivoojan, hän sanoo.

Ahjoniemen keittiössä on arkiastioita kahdelle hengelle. Varastosta löytyy vielä laatikollinen astioita juhlien tai vieraiden varalle. Kokatessa Ahjoniemi kertoo pärjäävänsä hyvin yhdellä paistinpannulla ja yhdellä kattilalla.

 

Mira vinkkaa: Näin pidät kotisi järjestyksessä

1. Vähennä tavaraa. "Siitä seuraa helpompi arki."

2. Kaikelle pitää olla oma paikka, johon tavara on myös helppo laittaa käytön jälkeen.

3. Hanki kotiisi siivouspalveluja. "Kaikkea ei tarvitse tehdä itse."

4. Käytä tavaroita mahdollisimman monipuolisesti. "Esimerkiksi monet kulhot ja rasiat sopivat säilytykseen. Pystyviikkaan sukat Applen tukeviin kännykkä- ym. laatikoihin. Pyörivä kakkulautanen ei mahdu keittiööni, joten käytän sitä vaatekaapissa kosmetiikan säilytysalustana."

5. Digitalisoi kaikki, mitä voit: paperit, lehdet ja niin edelleen. "Minulla on osin kirjatkin kännykässä."

 

Mira Ahjoniemi

44-vuotias riihimäkeläinen toimistopäällikkö.

Tullut tunnetuksi vuonna 2016 julkaisemastaan kirjasta Loistava järjestys sekä perustamistaan Konmari Suomi- ja Loistava järjestys -Facebook-ryhmistä, joissa molemmissa keskustellaan tavaroiden karsimisesta, kierrättämisestä, sisustuksesta ja kodin järjestyksen ylläpitämisestä.

Loistava järjestys -yrityksensä kautta muun muassa pitää luentoja tavaroiden karsimisesta.

Tutustui japanilaisen Marie Kondon konmari-metodiin neljä vuotta sitten karsiessaan tavaraa 150-neliöisestä omakotitalostaan Karkkilassa.

Vuosi sitten muutti Riihimäelle, missä asuu paljon sukulaisia. Sinkku, 19-vuotiaat kaksoset asuvat jo omillaan. Asuu yksin 43-neliöisessä kaksiossa Riihimäen ydinkeskustassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirppispöytä voi tuottaa 1 000 euroa viikossa, näitä merkkejä himoitaan eniten – "Moni on kyllästynyt Facebookissa myyntiin ja tyhjiin lupauksiin"3.4.2019 19.20
Listasimme: Näistä käytetyistä tavaroista saat parhaiten omasi pois – "PS4-konsoleita myytiin 235 eurolla, Emmaljunga-vaunuja 300 eurolla"18.3.2019 06.10
Hyvinkääläinen kolmen lapsen äiti aikoo rakentaa perheelleen minitalon perävaunun päälle – budjetti "nelinumeroinen"13.2.2019 10.00
Sisäilmasairaudet pakottivat hyvinkääläisperheen luopumaan tavaroistaan – uutta kotia on etsitty jo vuoden ajan1.3.2018 10.00
Teemana Asuminen: Kenraalinkulmassa asuva muotoilija Sirpa Kallio toi Japanista kotiinsa minimalismia21.9.2016 08.35
Mitä teki rehtori lomalla? Siivosi! – Jaakko Rainio hurahti japanilaiseen konmariin17.8.2016 16.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat