Puheenaihe

Poliisiylijohtaja paljasti: tällaisia ovat virkavallan laitteet rikollisia vastaan vuonna 2030

Poliisikunta suunnittelee jo kiivaasti sitä, millaista uutta teknologiaa voidaan tulevina vuosikymmeninä käyttää apuna rikollisjahdissa. 

ESM arkisto

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen teki tänään Tampereella selkoa niistä keinoista, joilla virkavalta käy rikollisten kimppuun tulevaisuudessa. Kolehmainen puhui Poliisiammattikorkeakoulussa pidetyssä poliisien valatilaisuudessa. 

Eettisen valan antoi kaikkiaan 140 poliisia.

– Parikymmentä vuotta sitten ei ollut juurikaan nettipetoksia. Nyt enemmistö petoksista tehdään netissä. Vastaavasti digitalisaatio, tekoäly ja robotiikka kaikkine hyvine mahdollisuuksineen valjastetaan varmuudella tulevaisuudessa myös rikollisiin tarkoituksiin, Kolehmainen totesi.

Kolehmaisen mukaan poliisilla on merkittävä rooli yhteiskunnassa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden keskiössä. Kun maailma muuttuu, myös poliisin on muututtava ja pysyttävä kärjessä.

– Pyrimme parhaillaan selvittämään, millaisia välineitä vuonna 2030 poliisissa tarvitaan. Käytämme jo nyt tekoälyä muun muassa rekisterikilpien tunnistukseen, kasvokuvavertailuun ja kuvamanipulaatioiden tunnistamiseen.

Poliisilla on toistakymmentä hanketta, joissa kehitetään edelleen uusia suorituskykyjä.

– Ensi vuosikymmenellä poliisilla voisi olla käytössä esimerkiksi puheohjattuja järjestelmiä, kolmiulotteisia ympäristömalleja, kamera- ja sensoriverkkojen tuottamaa reaaliaikaista tietoa esimerkiksi takaa-ajotilanteessa, hahmontunnistus tai vaikkapa sähköinen nenä rikospaikkaan liittyvien tietojen dokumentointiin, poliisiylijohtaja Kolehmainen visioi.

Hän kuitenkin muistutti, että samalla, kun kehitetään uutta, ei pidä unohtaa vanhaa. Aina tarvitaan ihminen ihmiselle. Yksi poliisitoiminnan vahva perinne onkin taito toimia ihmisten kanssa.

– Poliisin tärkein pääoma ja voimavara on viime kädessä luottamus. Se on ansaittava, eikä sitä ole missään olosuhteissa varaa menettää. Luottamus ansaitaan päivittäin sen perusteella miten kohtaamme ja kohtelemme asiakkaitamme.

Seppo Kolehmainen kertasi myös poliisin viestin resursseista.

– Viestimme on lyhyt ja ytimekäs: Tarvitsemme lisää poliiseja. Kyky turvata kaikkia kaikkina aikoina tarkoittaa tietysti sitä, että meillä on riittävästi voimavaroja Hangosta Nuorgamiin, Kolehmainen muistutti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat