Jokainen voi tehdä osansa ympäristön hyväksi - Riihimäen kaupungilla kunnianhimoiset ympäristötavoitteet

– Fiksu syöminen on sitä, että ruokajätettä vähennetään – nostetaan marttailu kunniaan! Kierrätetään jätteitä ja kulutetaan vähemmän – ostetaan vain tarpeeseen, luettelee Jenni Takala, Riihimäen kaupungin ympäristöasiantuntija. 

Siinä on muutamia aivan arkisia ympäristötekoja, joilla vastuullinen kaupunkilainen voi olla mukana kaupungin kunnianhimoisessa kestävän kehityksen hankkeessa. Listaan voisi lisätä vielä vaikkapa kulkemisen pyörällä tai jalan autoilun sijasta,

Hankkeella on hankalalta kuulostava nimi, Resurssiviisauden ja kiertotalouden tiekartta. Sen tarkoituksena on ohjata paitsi kaupungin omaa, myös yritysten, yhteisöjen ja aivan tavallisten kaupunkilaisten elämää kohti kestävämpää tulevaisuutta.
 Siihen kootut tavoitteet ovat sinänsä tuttuja: olla hukkaamatta resursseja kuten energiaa tai raaka-aineita, jätteettömyys ja kiertotalous, jolloin kaikki materiaali pysyy kierrossa sekä kasvihuonepäästöjen vähentäminen.

Tiekartta kertoo, miten noihin tavoitteisiin päästään vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteet on palasteltu viiteen väylään. 

Yksi niistä on  edellä mainittu Vastuullinen riihimäkeläinen, jonka ympäristötietoisuutta koulitaan jo varhaiskasvatuksesta lähtien. Tavoitteisiin voivat niin yksittäiset kaupunkilaiset kuin yritykset ilmaista sitoutumisensa.

Toinen väylä on hiilineutraali energiantuotanto ja -kulutus. 
– Esimerkiksi kaupunki, Hyria, Sako ja Valio ovat sitoutuneet vähentämään energian käyttöään, Takala mainitsee.
Riihimäen Veden tavoitteena on tutkia harmaan veden hyödyntämistä.
– Ja muun muassa aurinkopaneelien käyttö on jo lisääntynyt niin kaupungin kiinteistöissä, yrityksissä kuin omakotitaloissa.

Kolmas väylä on kestävä liikkuminen ja energiatehokas kaupunkirakenne. Sitä edustavat pyöräilyn lisääminen ja kaupunkipyörät, yhteiskäyttöautot.

Neljäs väylä on nimeltään luonnonvarojen kestävä kulutus ja kiertotalous. Siihen sisältyvät juuri jätteen vähentäminen sekä niiden ja erilaisten materiaalien kierrättäminen.
– Ensi vuonna taloyhtiöihin ja kaupungin toimipaikkoihin on määrä tulla  muovijätteen keräysastiat, Takala mainitsee toimista.

Viides väylä tavoittelee monimuotoista ja viihtyisää elinympäristöä, johon liittyvät ympäristön tilan seuranta, virkistysalueverkostot, vieraslajien torjunta tai viherkatot.

Riihimäki on jälleen kehityksen kärjessä tultuaan valituksi pari vuotta sitten FISU ja Circwaste -edelläkävijäkuntien verkostoon, joissa on sitouduttu tiekartan tavoitteisiin ja kiertotalouteen. – Kuntien rooli keskeinen. Niiden kontolla on 70 % maapallon kasvihuonepäästöistä ja jätteistä, tähdentää Salka Orivuori FISU-verkostosta.
Riihimäen tiekartta julkistettiin tiistaina.

Lisää aiheesta

Fisu-verkostosta hyviä kokemuksia14.12.2018 05.21
Kiertotalouskylä pyörii jo Riihimäellä14.5.2016 04.15
Kiertotalous antaa muoville uuden elämän11.7.2018 03.30
Kiertotalous kannattaa opetella ajoissa – ihmiskunnan tulevaisuus on pelissä20.4.2017 05.20

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat