Viikko

Viikon laji: Kahvakuulailussa voima kasvaa temmaten, työntäen ja rinnalle vetäen

Kahva-kuulaurheilu on monipuolinen voimailulaji.

Jenni Kuosmanen, Satu Kurki, Mari Murto ja Päivi Tuohi kannustavat kaikkia kahvakuulailun pariin. – Miehiäkin saisi enemmän mukaan tulla. Tällä hetkellä kahvakuulaurheilu on Suomessa naisvaltainen urheilulaji, Murto kertoo.

Mia Lagström

Hyvinkään Ryhdin kahvakuulajat ovat aikaansaavaa sakkia. Jenni Kuosmanen on viime vuoden maailmanmestari, Satu Kurki on saavuttanut EM-hopeaa ja Teija Rantanen tekee tulosta kahvakuulan maratonkilpailuissa.

– Kilpaurheilijoiden lisäksi treeneissämme käy entisiä kilpaurheilijoita sekä omaksi ilokseen ja kuntoilumielessä lajia harrastavia. Laji sopii monelle ja treenaamme sulassa sovussa kaikki yhdessä, Hyvinkään Ryhdin puheenjohtaja Mari Murto kertoo.

Painonnostoliiton alaisuuteen kuuluva kahvakuulaurheilu on vanha ja perinteikäs laji, jossa tehdään kolmea perusliikettä: työntö, tempaus ja rinnalle veto.

Erilaisia kilpailuvariaatioita on monia. Kuulia on eripainoisia, niitä nostetaan yhdellä kädellä tai kahdella kädellä. Nostoaika vaihtelee klassisen kahvakuulakisan kymmenestä minuutista jopa kuuden tunnin ultramaratoneihin.

– Eniten suoritusajan puitteissa puhtaita nostoja tehnyt kilpailija voittaa ja tasatilanteessa kevyempi kilpailija vie voiton, Murto kertoo.

Murron mukaan kahvakuulaurheilu on monipuolinen voimailulaji, joka kehittää koko vartaloa. Treeneissä tehdään erilaisia tekniikkaharjoituksia ja nostosarjoja. Tekniikka on hyvä osata, vaikka kuulaa nostelisi vain kuntoilumielessä.

– Kun tekniikka on oikea, saa enemmän irti, eivätkä paikat hajoa, Kuosmanen selittää.

Voimaharjoitusten lisäksi myös aerobinen harjoittelu on tärkeää, sillä kahvakuulaurheilu on voimakestävyyslaji, jossa tarvitaan hyvää kuntoa. Harjoituksia voi tehdä oman kunnon ja voiman mukaan.

– Lajin aloituskynnys on matala, sillä treenitehoja voi säädellä kahvakuulan painolla ja toistojen määrällä. Olemme kaikki aloittaneet lajin aikuisena ja harrastusmielessä, Murto sanoo.

Varustukseksi treeneihin käyvät joustavat vaatteet sekä lenkkarit. Kehittymisen myötä kannattaa hankkia nostokengät, jotka helpottavat nostamista. Alkuun lajia voi tulla kokeilemaan seuran kuulilla.

– Ilmoittaa vain etukäteen, että on tulossa ja tarvitsee kuulan, Murto vinkkaa.

Jos laji puraisee, kannattaa hankkia omat kuulat. Kuosmanen ja Murto neuvovat hankkimaan kunnollisen ison kilpakuulan.

– Aloittelijalle sopiva paino on 10–12 kiloa. Pienillä ja kevyillä kuulilla liikkeitä ei pysty tekemään oikein. Voimat kasvavat tässä lajissa nopeasti, Kuosmanen lupaa.

Treenejä kerran viikossa

Hyvinkään Ryhdin kahvakuulaajat harjoittelevat su klo 13–14.30 Hyrian (Kauppalankatu 18) liikuntasalissa. Toukokuussa siirrytään ulos harjoittelemaan. Jäsenmaksu 25 euroa/vuosi. Tietoa treeniajoista ja paikoista löytyy Facebookista/Hyvinkään Ryhti ry.

Heracles Finland järjestää kahvakuulan ulkotreenejä Riihimäen Urheilutalon takana ma klo 18–19 sekä yhdessä Lopen Voima ja Kunto team ry:n kanssa Joentaan koululla ke klo 18–19. Säänmukainen vaatetus, omia kuulia ei tarvitse tuoda. Treenit ovat kaikille avoimet, vapaaehtoinen parin euron kolehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon laji: Lentopallo saa naiset liikkeelle – "mitään virallisia vaatimuksia ei ole"10.4.2019 12.16
Viikon laji: Kehonrakennus on elämäntapa3.4.2019 03.30
Viikon laji: Vinttikoirakilpailuissa rahasta juokseminen ei ole pääasia – "Juokseva greyhound on kaunis näky"27.3.2019 21.00
Viikon laji: Kilpatanssissa yhdistyy kuntoilu ja musiikki: "Olet kuin pieni pumpula maailman meressä"20.3.2019 04.15
Viikon laji: ”Parasta on ratsastajan yhteistyö hevosen kanssa”13.3.2019 16.58
Viikon laji: Kendo vaatii henkistä vahvuutta – "miekan lyönnin tuntee, mutta kipeää ne eivät tee"6.3.2019 10.35
Viikon laji: Kiipeily rentouttaa mielen – kevät on hyvää kiipeilyaikaa27.2.2019 20.15
Viikon laji: Tikanheitossa tärkeintä on tasainen heittorytmi – lisää jäseniä toivotaan Hyvinkään seuraan20.2.2019 03.55
Viikon laji: Painonnostossa tärkeintä on tekniikka13.2.2019 03.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat