Viikko

Viikon ruoka: Lounaalla kauppansa tekevät lihapullat ja makaronilaatikko: "Peruskotiruoka maistuu"

Lounasbuffetin suosikkeja ovat lihapullat ja makaronilaatikko.

Tärkeintä ruoassa on keittiömestari Jussi Törmän mukaan maku. Siitä hän ei tingi. – Ruoan on maistuttava hyvältä, muuten se ei mene kaupaksi. Ison ruokamäärän maustaminen on haasteellista. Oikea maustemäärä löytyy vain kokemuksen kautta. Mitään valmiita ohjeita maustemääristä ei meillä ole. Ruokaa on maistettava.

Mia Lagström

Riihimäkeläinen Asema X on tullut tunnetuksi lounasbuffetistaan. Vilkkainta ravintolassa onkin juuri arkisin ja lauantaisin lounasaikaan. Keittiömestari Jussi Törmän mukaan tärkeintä lounasbuffetissa on maku ja hyvät raaka-aineet.

– Nykypäivänä ihmiset ovat hyvin tarkkoja siitä, mitä he syövät. On otettava huomioon erilaiset ruokavaliot, kuten gluteenittomuus ja laktoosittomuus. Jos ennen laitettiin lihapulliin korppujauhoa, on tänä päivänä käytettävä gluteenitonta korppujauhoa.

Törmän mukaan osa ihmisistä haluaa tietää myös, mistä ruoka on lähtöisin, tuleeko liha kotimaasta vai ulkomailta.

Viime vuosina on puhuttu paljon myös ilmastonmuutoksesta. Törmän mukaan hän on odotellut, koska huoli ilmastonmuutoksesta alkaa näkyä vähempänä lihankulutuksena, mutta toistaiseksi tilanne on pysynyt ennallaan.

– Kokeilimme tarjota päivän kolmantena lämpimänä ruokana kasvisruokaa, mutta se ei kaupaksi mennyt. Nykyisinkin kasvisvaihtoehto löytyy, mutta se on tilattava erikseen lautasannoksena.

Törmän mukaan lounasaikaan halutuinta on tavallinen kotiruoka.

– Lihapullapäivänä menekki on kova. Suosittuja ovat myös makaronilaatikko, pasta bolognese, kanapadat ja uunimakkara, peruskotiruoka maistuu.

Törmä miettii, mahtaisiko syynä olla, että kotona tehdään nykyään harvemmin perinteistä ruokaa. Pastat, pitsat ja hampurilaiset ovat syrjäyttäneet perinteiset kastikkeet ja laatikot. Lisukkeissakin lounasajan suosikkeja ovat erilaiset perunat, kuten kerma- ja juustoperunat sekä muusi.

– Kerrankin eräs asiakas kysyi, saisiko hän ottaa kanan kanssa riisin sijaan muusia.

Isoäitien ja äitien tekemää ruokaa on alettu arvostaa. Paluu menneeseen näkyy tänä päivänä myös raaka-aineiden käytössä.

- Nykyisin lihasta käytetään ruoanlaitossa muutakin kuin vain sisä- ja ulkofileet. Ruohon osat, mitkä menivät ennen automaattisesti jauhelihaksi, on otettu jälleen käyttöön. Luonnostaan sitkeistäkin ruhon osista saa herkkuruokaa hitaasti hauduttamalla.

Kun ruokaa valmistetaan suurelle ihmismäärälle, on tämä huomioitava myös maustamisessa. Törmän mukaan mausta ei lähdetä kuitenkaan tinkimään.

– Mitään valmista reseptiikkaa, kuinka monta grammaa maustetta laitetaan, ei meillä ole. Oikea maustemäärä löytyy kokemuksen kautta ja maistamalla.

Suola tuo maut esii

Suola tuo ruoassa maut esille. Suola vahvistaa esimerkiksi ruokaan laitettujen yrttien tai valkosipulin makua.

Yhdistämällä suolaa ja sokeria, saa aikaan umamin.

Valmis tomaattikastike saa täysin uuden ulottuvuuden, kun siihen lisää ripauksen suolaa ja sokeria ja keittää pitkään ja hartaasti vettä välillä lisäten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Juhlissa syödään muutakin kuin karjalanpaistia10.4.2019 17.13
Viikon ruoka: Tutut makumuistot houkuttelevat leivostiskillä3.4.2019 03.30
Viikon ruoka: Momentossa lehtipihvi ja sveitsinleike ovat asiakkaiden suosikkeja 27.3.2019 22.00
Viikon ruoka: Intialainen keittiö hurmaa makukirjollaan – tulisen lisäksi löytyy pehmeää ja mietoa20.3.2019 04.30
Viikon ruoka: Premium-lagerit johdattelevat usein erikoisoluiden maailmaan13.3.2019 11.17
Viikon ruoka: ”Lautasen täydeltä terveyttä”6.3.2019 16.32
Viikon ruoka: Potkua päivään terveysshotista27.2.2019 19.10
Viikon ruoka: Riihimäen vanhimman kebabravintolan asiakkaat suosivat tulista soosia ja valkosipulijogurttia20.2.2019 03.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat