Viikko

Viikon ruoka: Juhlissa syödään muutakin kuin karjalanpaistia

Suomalaiset juhlaruoat ovat monipuolistuneet.

Juhlien luonne kannattaa ottaa huomioon tarjoilua mietittäessä. – Cocktailpalat sopivat juhliin, joissa ruoka on nautittava seisten. Koska ruokaa ei syödä haarukalla ja veitsellä, ovat cocktailtilaisuuksien tarjottavat kaikki pieniä suupalallisia, joukossa niin suolaisia kuin makeita paloja, Marja Partanen Harlekiinista sanoo.

Mia Lagström

Juhlat ovat tulleet tutuksi yrittäjä Marja Partaselle. Harlekiini on valmistanut juhlaruokia niin syntymäpäiville, muistojuhliin, yritysten juhliin kuin valmistujaisiin.

– Vierailukulttuuri on muuttunut. Enää ei piipahdeta satunnaisesti kylässä. Tämä näkyy juhlissa. Kun juhlat järjestetään, halutaan niihin kutsua kerralla kaikki. Juhlien koko on kasvanut, Partanen kertoo.

Ruokapuoli hoidetaan juhlissa useimmiten buffetpöydällä.

Tarjoilu kulkee tuttuja kaavoja: alkuun kalat ja salaatit, sitten lämmin pääruoka ja lopuksi kakkukahvit.

– Kaava, jota moni edelleen tunnollisesti noudattaa.

Hymyillen Partanen kertoo, että karjalanpaistikin lämpimien juhlaruokien joukosta löytyy. Sen verran maailma on muuttunut, ettei se ole enää ainoa vaihtoehto häihin ja hautajaisiin.

– Karjalanpaistia ja kokoperunoita menee kiitettävän paljon, ja se on suosittu ruoka etenkin muistojuhlissa. Muissa juhlissa sitä enää harvemmin tarjoillaan.

Partasen mukaan suomalainen juhlaruoka sisältää nykyisin huomattavasti enemmän kasviksia kuin ennen. Salaattien lisäksi halutaan yrttimarinoituja kasviksia ja kasvisgratiineja. Juhliin halutaan saada myös makuja maailmalta.

– Yksi kysytyimmistä juhlamenuista on tapaspöytä, joka sisältää muun muassa marinoitua lohta ja kasviksia, chilibroileria, espanjalaisia lihapullia ja broilerivartaita, cheddarpaistosta ja yrttiperunoita.

Enenevässä määrin suomalaisissa juhlissa päädytään myös pelkästään kylmiin tarjottaviin.

Kylmä kattaus sopii erityisen hyvin valmistujaisjuhliin, joissa vieraat saattavat käydä samana päivänä useissa juhlissa ja saapuvat juhlapaikalle tipoittain. Ei tarvitse huolehtia, miten ruoan saa pysymään lämpimänä.

Kylmäkattaus saattaa käsittää esimerkiksi kylmäkalapöydän. Juhlat saatetaan hoitaa myös kahdella erilaisella voileipäkakulla ja salaatilla.

– Kasvisvoileipäkakut ovat lisänneet pikkuhiljaa suosiotaan, mutta edelleen eniten menee kinkkukakkuja ja lohikatkarapukakkuja. Ihmiset tykkäävät voileipäkakkujen suhteen perinteisistä mauista.

Eikä juhlia ilman kakkukahveja. Marjaisa kermakakku kruunaa tilaisuuden kuin tilaisuuden.

Partasen mukaan perinteisten kermakakkujen rinnalle ovat tosin tulleet myös erilaiset juustokakut.

– Jälkiruoaksi saatetaan haluta myös täysin jotain muuta, kuten hedelmämaljat kermavaahdon kera.

Mieluummin liikaa kuin liian vähän

Seisova pöytä kannattaa suunnitella juhlien luonteen mukaan.

Tarjoilu voidaan hoitaa pelkästään kylmillä tarjottavilla, kuten ruokaisilla salaateilla ja voileipäkakuilla.

Lämmin ruoka sopii juhliin, joissa ruokailu tapahtuu tiettyyn kellonaikaan.

Pääruokia on syytä olla vähintään kahta lajia: liha- ja kasvisvaihtoehto.

Ruokaa kannattaa varata juhliin mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Intialainen keittiö hurmaa makukirjollaan – tulisen lisäksi löytyy pehmeää ja mietoa20.3.2019 04.30
Viikon ruoka: Riihimäen vanhimman kebabravintolan asiakkaat suosivat tulista soosia ja valkosipulijogurttia20.2.2019 03.40
Ravintola Harlekiini remontoi ja laajentaa toimintaansa – uusi toimitusjohtaja paiskii töitä samaan tahtiin kuin 30 vuotta ravintolaa pyörittänyt Helena Koivisto26.6.2017 14.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat