Viikko

Viikon ruoka: Tutut makumuistot houkuttelevat leivostiskillä

”Asiakkaat löytävät tutut maut vuosi toisensa jälkeen.”

Pehmeän herkulliset moussekakut ovat tämän päivän trendiherkku. Riihimäen Laurellin ostetuimpia herkkuja ovat myös Sibelius-leivos, kevytmarjatuutti, vadelmaviineri sekä Suomen paras leipomo -kilpailussa syntynyt kisapuusti, Katriina Konttinen (kuvassa) ja Johanna Valli kertovat.

Mia Lagström

Perinteisten leivonnaisten suosio ei näytä laantumisen merkkejä.

– Myyntitilastojen mukaan vanhanajan leivoksia menee hämmästyttävän paljon. Asiakkaat löytävät tutut maut vuosi toisensa jälkeen. Ne kulkevat sukupolvelta toiselle, Konditoria-leipomo Laurellin kehitysjohtaja Salme Kokko kertoo.

Kokko uskoo, että suosion syynä ovat makujen herättämät muistot. Aleksanterinleivos, bebeleivos tai perunaleivos voivat tuoda mieleen lapsuuden ja kahvihetken mummon kanssa. Aina kahvilassa ei matkata kuitenkaan menneisyyteen. Vanhan ajan klassikkoleivonnaisten rinnalle on tullut tuhteja juustokakkuja sekä suutuntumaltaan keveitä mousseleivonnaisia.

– Nykyisin leivonnassa käytetään paljon marjoja ja hedelmiä, jotka tuovat leivonnaisiin raikkautta ja keveyttä. Suosittelenkin kaikille kotileipureille hyödyntämään tulevaa marjakautta. Mansikkaleivonnaisesta alkaa kesä.

Suolaisista herkuista Laurellin ostetuimpia ovat erilaiset täytetyt leivät, croissantit ja piirakat. Piirakkapaloja syödään salaatin kera lounaaksi tai kahvin kanssa. Kokonaisia piirakoita ostetaan myös kotiin.

– Erilaiset juustot tuovat piiraisiin, täytetyin leipiin ja croissanteihin kivaa makua.

Kokon mukaan muutamia vuosia sitten suurta suosiota saavuttanut karppausbuumi on taakse jäänyttä aikaa ja leipä on palanut takaisin ihmisten ruokalistoille. Laurellista haetaan leipää, patonkia ja sämpylöitä etenkin viikonlopuksi.

– Viikonloppuaamuisin halutaan satsata parempaan. Halutaan nautiskella, mutta syödä kohtuudella.

Nykypäivänä leivonnassa panostetaan entistä enemmän raaka-aineisiin. Ihmiset ovat hyvin tietoisia, mitä he syövät ja tämä koskee myös leivonnaisia.

– Pitää panostaa kotimaisuuteen ja lähiruokaan, puhtauteen ja aitouteen. Käytetään aito voita ja aitoa kermaa. Toinen viime vuosien trendi on erikoisruokavaliot: kasvisruokavalio, maidottomuus, gluteenittomuus. Niiden perään asiakkaat kyselevät entistä enemmän.

Etenkin gluteenittomista jauhoseoksista valmistettujen leivonnaisten osuus on kasvanut. Leivospuolella tai piirakkapohjassa gluteenittomat vaihtoehdot eivät eroa mitenkään perinteisillä jauhoilla leivotuista. Sen sijaan leipien ja pullien kohdalla gluteenittomat jauhot eivät toimi rakenteen osalta vielä samalla tavalla kuin perinteiset jauhot.

– Niiden osalta tarvitaan vielä tuotekehittelyä.

Marjoilla raikkautta

Marjat ja hedelmät tuovat leivonnaisiin raikkautta ja keveyttä.

Yhdistä mansikoita muropohjaan. Kova muropohja alimmaisena tuo kivan säväyksen leivokseen.

Kokeile helppotekoista marenkipavlovaa. Kermaa voi keventää rahkalla.

Mustaherukat ovat omiaan juustokakussa. Mustaherukoiden kaveriksi sopii hyvin valkosuklaa. Kivan parivaljakon muodostavat myös mansikka ja lime.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Momentossa lehtipihvi ja sveitsinleike ovat asiakkaiden suosikkeja 27.3.2019 22.00
Viikon ruoka: Intialainen keittiö hurmaa makukirjollaan – tulisen lisäksi löytyy pehmeää ja mietoa20.3.2019 04.30
Viikon ruoka: Premium-lagerit johdattelevat usein erikoisoluiden maailmaan13.3.2019 11.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat