Viikko

Viikon laji: Vinttikoirakilpailuissa rahasta juokseminen ei ole pääasia – "Juokseva greyhound on kaunis näky"

Greyhound on maailman kolmanneksi nopein maaeläin.

Tyyne osallistui ensimmäisiin ratajuoksukilpailuihin viime kesänä. Tänä vuonna tavoitteena on osallistua mahdollisimman moneen kilpailuun. Nuori Hugo vasta opettelee ratajuoksua. – Ratajuoksu on Suomessa tavallinen harrastus siinä missä agility, Milla Toivanen kertoo.

Mia Lagström

Greyhoundit Tyyne ja Hugo pötköttelevät sängyssä tyytyväisen näköisinä. Niitä ei osaisi ihan heti yhdistää vinttikoirakilpailuihin.

– Greyhoundit voivat olla kilparadalla tulta ja tappuraa, mutta kun viehe pysähtyy, ovat ne tavallisia kotikoiria, jotka viettävät tavallista perhekoiran elämää, tervakoskelainen Milla Toivanen Etelän Greyhound Urheilijoista kertoo.

Toivanen kiinnostui lajista nähtyään koirien juoksevan.

– Se on tavattoman kaunista katsottavaa, kun koira venyttää itsensä lentoon. Juokseminen on vinttikoirille luontaista.

Kovin yleinen harrastus vinttikoirakilpailut eivät ole ja lajin pariin kaivattaisiin lisää harrastajia. Mukaan voi tulla, vaikka omaa koiraa ei olisikaan.

– Lähtee katsomaan kisoja. Siitä se alkaa. Kilpailut ovat hienoja tapahtumia, joissa saa jännittää kunnolla, Toivanen kannustaa.

Koira koulutetaan ratajuoksuun askel kerrallaan. Ensin opetetaan, että viehe on jahtaamisen arvoinen. Sen jälkeen koiralle opetetaan lähtökopista lähteminen.

– Ratajuoksuharrastus on muutakin kuin vain kisaamista. Tämä on mukavan sosiaalinen harrastus.

Vinttikoirakilpailulla saattaa olla osan korvaan negatiivinen kaiku. Tämä juontaa juurensa suuresta maailmasta, jossa kilpaillaan isosta rahasta, eikä aina koiran terveys edellä. Suomessa ei vastaavaa kulttuuria ole. Vuoden aikana juostaan rahasta ainoastaan 1–2 lähdössä. Eikä niissäkään voittosummat päätä huimaa.

– Edellisissä rahalähdöissä voittaja sai 50 euroa. Aikoinaan lajilla on ollut Veikkaus-yhteistyötäkin, mutta ei enää. Koiria ja harrastajia on liian vähän.

Suomessa järjestetään vuosittain greyhoundeille noin 13 kilpailut, joissa kussakin on 5–12 lähtöä koirien määrästä riippuen. Juostavat matkat ovat 280 m, 350 m ja 480 m. Kisoja järjestetään mm. Tampereella ja Turussa.

– Hyvinkään Vinttikoiraradalla on parasta aikaa käynnissä remontti ja pian sielläkin nähdään greyhoundeja, jotka voivat saavuttaa parhaimmillaan jopa 80 km/h nopeuden. Keskimääräinen kisavauhti on 60–65 km/h.

Tulevana kilpakautena Toivasen tavoitteena on osallistua Tyynen kanssa mahdollisimman moneen kilpailuun. Hugoa vasta koulutetaan.

– Siitä on kasvamassa sen verran iso poika, että sen kisaura tulee siirtymään. Nuorta, kasvavaa koiraa ei saa rasittaa liikaa. Tätä tehdään täysin koirien ehdoilla.

Vinttikoira- toimintaa

Lisää tietoa greyhoundeista ja kilpailuista löytyy Greyhound Racing Liiton nettisivuilta www.grl.fi tai Etelän Greyhound Urheilijoiden nettisivuilta www.egu.fi.

Hyvinkäällä toimii vinttikoirayhdistys Luhtilaukkaajat, joka järjestää rata- ja maastojuoksua sekä koiranäyttelytoimintaa kaikille vinttikoiraroduille. Lisää tietoa www.luhtilaukkaajat.net.

Vinttikoiriin ja ratajuoksuun pääsee tutustumaan Hyvinkään Vinttikoiraradalla järjestettävässä Roturace-tapahtumassa 8.–9.6. Mukana on myös muiden rotujen edustajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon laji: Kilpatanssissa yhdistyy kuntoilu ja musiikki: "Olet kuin pieni pumpula maailman meressä"20.3.2019 04.15
Viikon laji: Kiipeily rentouttaa mielen – kevät on hyvää kiipeilyaikaa27.2.2019 20.15
Viikon laji: ”Parasta on ratsastajan yhteistyö hevosen kanssa”13.3.2019 16.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat