Viikko

Viikon ruoka: Intialainen keittiö hurmaa makukirjollaan – tulisen lisäksi löytyy pehmeää ja mietoa

Sakeat ja maittavat kastikkeet voin nauttia myös naanleivän kanssa.

Tulista, mietoa, makeaa, hapanta intialainen keittiö on yhdistelmä erilaisia makuja. – Intialaiset pitävät yleensä tulisesta ja voimakkaasti maustetusta ruoasta, mutta tarjolla on myös miedompia ja pehmeämpiä makuja. Ravintola Darshanin keittiömestari Rajesh Jayal kertoo.

Mia Lagström

Intialaisen ruoan makuvivahteiden kirjo yllättää. Tulistakin ruokaa joukosta löytyy, mutta myös pehmeämpää ja miedompaa.

– Intialaiselle keittiölle on vaikea sanoa yhteistä nimittäjää, sillä ruokakulttuuri eroaa paljon Intian eri osissa. Etelässä syödään enemmän kasviksia, pohjoisessa taas lihaa. Kasvisruokakulttuuri ylipäätään on Intiassa rikas ja monivivahteinen, sillä iso osa intialaisista on kasvissyöjiä, kertoo Ulla Rytkönen riihimäkeläisestä ravintola Darshanista.

Kauden kasvisten lisäksi Intiassa käytetään paljon erilaisia papuja, linssejä ja kikherneitä, jotka ovat tärkeitä proteiininlähteitä intialaisille.

Suosittua on myös perinteinen käsintehty paneerjuusto.

Lihoista käytetyimmät ovat kana ja lammas. Ravintola Darshanista löytyy myös possunlihaa, mutta Intiassa sitä ei juuri syödä.

– Pohjois-Intiaan keittiöön kuuluvat tikat, jotka ovat tandooriuunissa vartaissa paistettuja lihanpaloja. Tandooriuunissa paistetaan myös perinteinen intialainen naanleipä.

Uunin lisäksi ruokaa valmistetaan paistamalla, keittämällä sekä hauduttamalla.

Intialaisen keittiön kulmakiven muodostavat mausteet, joiden tuoma makumaailma eroaa paljon länsimaisesta keittiöstä ja myös muista Aasian keittiöistä. Mausteista käytetyimmät ovat inkivääri, chili, kurkuma, kumina, sinapinsiemenet, sarviapila ja korianteri. Masala tarkoittaa maustesekoitus.

Rytkösen mukaan jokaisella kokilla on oma masalasekoituksensa, joka siirtyy sukupolvelta toiselle.

Intialaiset kastikkeet ovat sakeita ja herkullisia. Masalakastike syntyy tomaatista, sipulista ja mausteista, kormakastike cashewpähkinästä.

– Curry tarkoittaa Intiassa kastiketta, sillä ei ole mitään tekemistä meidän tuntemamme maustesekoituksen kanssa. Curryssa tosin käytetään samoja ainesosia, kuten kurkumaa, mutta muutoin kyse on eri asiasta, Rytkönen sanoo.

Curry voi olla tulinen tai mieto ja se nautitaan perinteisesti naanleivän kanssa. Lisukkeena voidaan käyttää myös riisiä.

Ruoan jälkeen kannattaa nauttia perinteinen intialainen jogurtista valmistettu lassijuoma. Darshanin suosituimmat makuvaihtoehdot ovat mango ja makea, jossa on aavistus ruusuvettä.

– Lassi rauhoittaa vatsaa hyvin, etenkin tulisen ruoan jälkeen.

Palak paneer maistuu

Intialaisessa keittiössä suositaan kasvisruokaa. Erityisen käytettyjä ovat palkokasvit, kuten pavut, linssit ja kikherneet. Lihoista käytetyimmät ovat kana ja lammas.

Paksut ja runsaat kastikkeet voi nauttia naanleivän tai riisin kanssa.

Ravintola Darshanin suosikkeja ovat mm. palak paneer (pinaattia ja paneerjuustoa) sekä murgh korma (kanaa kermaisessa sipuli-cashew-pähkinäkastikkeessa) sekä murgh tikka butter masala (kanan varraspaloja kermaisessa tomaatti-makhikastikkeessa).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viikon ruoka: Premium-lagerit johdattelevat usein erikoisoluiden maailmaan13.3.2019 11.17
Viikon ruoka: ”Lautasen täydeltä terveyttä”6.3.2019 16.32
Viikon ruoka: Potkua päivään terveysshotista27.2.2019 19.10
Viikon ruoka: Riihimäen vanhimman kebabravintolan asiakkaat suosivat tulista soosia ja valkosipulijogurttia20.2.2019 03.40
Viikon ruoka: ABC:n lihapullat ja lehtipihvit maistuvat riihimäkeläisille30.1.2019 03.30
Viikon ruoka: Hyvän pitsan salaisuus on tomaattikastikkeessa – "Ihmisistä on tullut kokeilunhaluisempia"23.1.2019 03.00
Viikon ruoka: Nhung Nguyenin käsissä syntyvät niin kukat, Ryhmä Hau kuin veriset sormenpätkätkin16.1.2019 10.33
Viikon ruoka: Thaimaalainen ruoka yllättää monipuolisuudellaan – Uusia makuja tulee vastaan joka päivä9.1.2019 03.30
Viikon ruoka: Mutakakkua, luumujäädykettä ja suklaista saaristolaisleipää – perinteisiä makuja voi yhdistellä rohkeasti uusiin juttuihin19.12.2018 14.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat