Viikko

Teatteri Päivölän Metsänpeitto koskettaa pääroolinnäyttelijää: "Ihmisen pitää olla ihminen toiselle"

”Ihmisen pitää olla ihminen toiselle.”

Sisarukset (Sirpa Salmi, Riitta Lantela ja Arto Vedenpää) ovat vierailulla mummin (Maija Honkasalo) luona. Mukana ovat lapsenlapset (Aino ja Atte Piela).

Eeva Mantere

Teatteri Päivölän tuorein esitys, Metsänpeitto, koskettaa näyttelijä Maija Honkasaloa.

– Näytelmän ohjaaja Seppo-Ilmari Siitonen tiesi minun rakkaudestani metsiä ja puita kohtaan, joten hän kysyi, lähtisinkö mukaan näytelmään esittämään mummon roolin. Eihän siitä voinut kieltäytyä.

Metsänpeitto näytelmässä kolme sisarusta elää tavallista elämää tavallisine murheineen. On työmurheita, ihmissuhdemurheita ja ennen kaikkea huoli siitä, mitä tehdä ikääntyvälle äidille.

Honkasalo esittää näytelmässä ikääntyvää äitiä, joka on shokissa miehensä kuolemasta ja kommunikoi ainoastaan lausumalla runoja.

– Lapset eivät ymmärrä hänen puheitaan, mutta lapsenlapset ymmärtävät. He rakastavat mummon tarinoita ja satuja, jotka liittyvät metsään ja luontoon. Mummo on ollut nuoruudessaan miehensä kanssa suuri metsänystävä, jolle metsä on taianomainen paikka, täynnä puiden, kivien ja lampien henkiä.

Metsä on taianomainen paikka myös Honkasalolle. Hänellä on omat lempipuunsakin, joita hän tervehtii ohi kulkiessaan. Erityistä ihastusta herättävät satoja vuosia vanhat tammet, jotka muodostavat ympärilleen taikapiirin.

– Puut ovat olleet täällä jo ennen meitä ja ne ovat täällä vielä meidän jälkeenkin. Niissä on jotain mystistä, mitä kaikkea ne ovatkaan nähneet.

Honkasalo vietti lapsuutensa Riihimäellä. Vanha kotitalo Murtokadun varrella on edelleen pystyssä. Hän muistelee, kuinka he olivat vieneet naapuruston lapsien kanssa läheiseen lampeen ruutanoita.

– Joku huomasi ruutanat lammessa ja Riihimäen Sanomissakin ihmeteltiin, miten ne siellä elivät. Kyllä meitä lapsia nauratti. Se oli varsinainen aprillipila.

Kotoaan hän sai kipinän myös näyttelemiseen.

– Isäni oli näyttelijänä Porin VPK:n näyttämöllä, joten kai tätä voi kutsua sukuviaksi.

Oppikoulussa Honkasalo esitti kuninkaan roolin Prinsessa Adalmiinan helmessä. Kun näytelmän lopussa tuli loppumarssin aika, tarttui lavasteena ollut kaivo Honkasalon viitan helmaan.

– Siinä me marssimme sitten kulkueena kaivo perässä.

Näyttelemisessä on parasta muuntautuminen toiseksi ihmiseksi.

– Näytteleminen ei ole vain repliikkien lukemista. Silloin kun katsoja näkee sinussa jonkun muun ihmisen, olet onnistunut. Se on maagista.

Honkasalon mukaan hänellä on ollut suuri onni olla mukana monissa hienoissa näytelmissä ja rooleissa niin Teatteri Päivölässä kuin Teatteri Betassa. Jokainen rooli on ainutkertainen ja tärkeä. Mieleenpainuvimpia ovat olleet muun muassa Federico Garcia Lorcan Bernarda Alban talo, jota työstettiin yhdessä ohjaajan kanssa useita kuukausia.

– Näytelmissä parasta on niihin valmistautuminen. Mieluisia ovat olleet myös Jouni Laineen hengelliset suurteokset. Niissä on tärkeä sanoma, jolla voi olla iso merkitys katsojalle.

Nyt esitettävää Metsänpeittoa on ollut hienoa tehdä. Näytelmä on vakava, mutta sydämellinen ja inhimillinen, ja se käsittelee hyvin ajankohtaisia aiheita: vanhusten hoitoa ja metsien merkitystä.

– Ihmisen pitää olla ihminen toiselle ja metsiä pitää arvostaa, Honkasalo kiteyttää.

Metsänpeitto Studio Donnerissa

Teatteri Päivölän Metsänpeitto Studio Donnerissa (Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää) ke 20.3. klo 19, la 23.3. klo 15 ja su 24.3. klo 15.

Näytelmän on käsikirjoittanut Hannu Tyhtilä ja ohjannut Seppo-Ilmari Siitonen. Rooleista vastaavat Maija Honkasalo, Riitta Lantela, Arto Vedenpää ja Sirpa Salmi sekä lapset Aino ja Atte Piela.

Liput 20 euroa puh. 040 762 1990 tai s-postitse [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kun Mummi katoaa salaperäiseen metsään – Teatteri Päivölä tuo ensi-iltaan tarinan luonnosta ja luopumisesta15.1.2019 09.04
Teatteri Päivölä esittää Niskavuorta aidossa ympäristössä – esitykset vanhassa ladossa18.7.2018 05.00
Teatteri Päivölässä syksyllä hirviömäinen näytelmä – esityspaikkana vanha navetta13.6.2018 04.45
Linnuissa on kaikki, elämä ja rakkaus – Anu Vänskä antautuu Adelen rooliin Teatteri Päivölän uutuudessa13.3.2018 18.10
Lemmenkaruselli huimaa pian Hyvinkäällä – Teatteri Päivölän Miehen kylkiluussa Amorin nuolia lentää sinne tänne10.10.2017 13.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat