Kolumni: Aikuiset – vähän tukea nuorten ilmastolakkoilulle, kiitos

Voihan byrokratian vellihousut. Vastuukysymysten pelossa Hyvinkään kaupungin sivistystoimi otti kielteisen asenteen ilmaston puolesta lakkoileviin koululaisiin.

Äitini on minulle joskus aikoinaan opettanut jotakuta viisasta ajattelijaa lainaten, että rohkeus on ensimmäinen askel kaikkeen suureen. Olisin koululaisten ilmastolakon kohdalla todellakin toivonut vähän rohkeutta kaupungin virkamiehiltä. Ei olisi ollut edes kovin uhkarohkeaa osoittaa tukensa ja sympatiansa rohkeasti kantaaottaville koululaisille.

Nyt osa nuorista peloteltiin pois kirjastoaukiolta Wilma-viestillä, jossa todettiin, että ilmastolakko perjantaina 15.3. ei ole missään muodossa hyväksyttävä syy poissaoloon eli opiskelija on tuolloin luvattomasti poissa. Melkoista pienempien kiusaamista sanon minä.

Ja millaistavastuunkantoa yhteiskunnasta ja ympäristöstä viesti välittääkään. Eikö ilmastolakkoilu toteuttaisi lukioiden opetussuunnitelmaa mitä suurimmassa määrin. Yleissivistävän lukiokoulutuksen tavoitteena kun opetussuunnitelmaa mukaillen on, että kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun pystyvät yksilöt osaavat toimia vastuullisesti, myötätuntoisesti, yhteisöllisesti ja menestyksekkäästi.

Some-keskusteluissa osa aikuisista on tuominnut koululakot jyrkästi. Heille lakko sanana taitaa olla melkoinen punainen vaate.

Totta on, että esimerkiksi Wikipedian lakko-sanan määritelmässä työntekijät ja työnantajat asetetaan vastakkain. Wikipedian mukaan lakko on työntekijöiden yhteisellä päätöksellä sovittu töistä pois jääminen, jonka tarkoituksena on tavallisesti painostaa työnantajaa.

Koululaisten ilmastolakossa ei kuitenkaan ole kyse työntekijöistä ja työnantajista. Nuorille koululakko ilmaston puolesta ei ole puoluepoliittinen kysymys, jollaisena osa aikuisista haluaa sen väen väkisin nähdä.

Nuorilta on myös peräänkuulutettu konkreettisia ympäristötekoja lakkoiluun sijaan.

Niin kuin Santeri Leinonen lehtemme sivulla viisi toteaa: nuorista moni on jo valinnut kasvisruoan. Siitä voisin itsekin ottaa mallia. Liian usein on punaista lihaa lautasella.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat