Puheenaihe

Sipilän hallituksen kaatumisen jäljet huolestuttavat – Mikä on uusien tiedustelulakien kohtalo?

Siviili- ja sotilastiedustelulakien käsittely eduskunnassa ei pysähdy, vaikka Sipilän hallitus on jättänyt eronpyyntönsä. Kuva ei liity tapaukseen.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Tämän päivän kuumia keskusteluaiheita ovat Sipilän hallituksen kaatumisesta aiheutuvat seuraukset konkreettiseen päätöksentekoon. 

Moni politiikkaa seuraava on jo pohtinut esimerkiksi sitä, mikä on eduskunnan käsittelyssä olevien siviili- ja sotilastiedustelulakien kohtalo. Jopa eräät tutkijat ovat huolestuneet siitä, että pitkään valmisteilla olevat tiedustelulait jäätyvät nyt kokonaan.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan hallituksen erohetkellä eduskunnan käsittelyssä olevia lakihankkeita käsitellään edelleen normaaliin tapaan – vaikka hallitus jatkaa toimitusministeristönä. 

Tiedustelulakien kohtalo voi siis olla synkkä vain siinä tapauksessa, että nyt työnsä aloittanut toimitusministeristö haluaisi nämä lait torpata. Niin tuskin käynee missään tapauksessa.

Sotilas- ja siviilitiedustelulakien olivat viimeksi torstaina eduskunnan täysistunnon käsittelyssä. Tiedustelulakien ympärillä on nähty värikäs prosessi eduskunnassa.

Yllätys oli sekin, että lakeja oli määrä käsitellä eduskunnan täysistunnossa jo helmikuussa, mutta ne vedettiin yllättäen pois asialistalta ja lait palasivat valiokuntien käsittelyyn.

Hallituksen jatkaminen toimitusministeristönä ei sinänsä ole mullistava menettely, sillä vastaava tilanne syntyy lähes aina eduskuntavaalien jälkeen. 

Silloinkin hallitus jättää eronpyyntönsä tasavallan presidentille ja jatkaa toimitusministeristönä siihen saakka, kun uusi hallitus muodostetaan.

Toimitusministeristössä toimivan ministerin ei valtuuksistaan huolimatta oleteta tekevän merkittäviä ratkaisuja ainakaan poliittisten päätösten suhteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat