Puheenaihe

Vaalit tuottavat Uudellamaalla jättiyllätyksen – Asiantuntija: kahdelle puolueelle sama paikkamäärä

Demarit saavat dosentti Pertti Timosen tekemän paikka-arvion mukaan Uudellamaalla läpi kahdeksan kansanedustajaa – siis saman verran kuin kokoomus. 

Sauvo Jylhä / Arkisto

Uudellamaalla kytee parhaillaan poliittinen paukku, joka todennäköisesti laukeaa huhtikuun eduskuntavaaleissa. 

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen on tehnyt laskelman, jonka perusteella selviää, että gallupsuosiotaan jatkuvasti kasvattava Sdp kipuaa Uudenmaan vaalipiirissä kokoomuksen rinnalle. 

Timosen arvion taustalla on Ylen eilen julkaisema vaaligallup, josta hän on laskenut tarkemman, vaalipiirikohtaisen arvion. Sen mukaan uusi paikkajako olisi koko maassa tämä: Sdp 47, Keskusta 34, kokoomus 33, perussuomalaiset 28, vihreät 27, Vasemmistoliitto 16, Rkp 10 ja Kd 5.

Löydä oma ehdokkaasi vaalikoneesta

Jokaisesta vaalipiiristä erillisen laskelman tehnyt Timonen paljastaa, että vihreät voivat Uudellamaalla hyvinkin tuplata paikkamääränsä entisestä kolmesta peräti kuuteen. 

Samoin käy Vasemmistoliitolle, joka Uudellamaalla kasvattaisi paikkalukunsa yhdestä kahteen.

– On mahdollista, että kokoomus menettää vaalipiirissä yhden paikan, mutta vastaavasti Sdp saa kaksi lisäpaikkaa. Näin ollen molemmilla puolueilla olisi Uudellamaalla jatkossa kahdeksan kansanedustajaa, Timonen pohtii.

Vaalien suurin häviäjä Uudellamaalla on puolestaan Perussuomalaiset, joka menettää viime vaalien seitsemästä paikasta kaksi. Keskusta ja Rkp joutuvat molemmat luopumaan yhdestä paikasta, kun taas kristillisdemokraatit säilyttänevät Uudellamaalla ainoan paikkansa.

Sinisille Pertti Timonen ei ennakoi koko Uudeltamaalta yhtään läpi mennyttä kansanedustajaa.

Lue lisää siitä, miten vaalitulos hankaloittaa tulevia hallitusneuvotteluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat