Puheenaihe

Miten käy, kun 15-vuotias saa "ladatun aseen" ilman ajo-opetusta? – Ylen haastattelema konkaripoliisi muistuttaa fysiikan laista: "Kuolonuhreja tulee väistämättä"

Kuvituskuvassa mopoauto.

Päivi Tuovinen / Arkisto

40 vuotta poliisina työskennellyt komisario Ilkka Kantola jakaa liikenneopettajien huolen Suomessa pian käyttöön otettavista kevytautoista.

Uudistuksen myötä 15-vuotiaat nuoret saavat allensa 60 km/h:n tuntinopeuteen yltävän auton ilman, että he suorittavat lainkaan pakollisia ajotunteja.

Ylen uutisten haastattelema Kantola pelkää, ettei 15-vuotias ole kypsä toimimaan liikenteessä vastuullisesti. Tämä näkyy jo nyt, kun ajetaan mopoilla porukassa.

– Jos toisella kulkee pari kilometriä kovempaa, tehdään ihan järjettömiä ohituksia ja ajetaan rinnakkain, vaikka joku tulisi vastaan. Lisäksi saatetaan ajaa ihan väärissä paikoissa kuten puistoissa ja kevyenliikenteenväylillä, Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevä Kantola sanoo Ylelle.

Kantola muistuttaa, että 18-vuotiaat ovat jo nyt yliedustettuina kaikissa kolaritilastoissa. Hän epäilee, että jatkossa synkkiin tilastoihin päätyvät yhä nuoremmat.

Monet poliitikot ovat puolustaneet kevytautoja sillä, että ne ovat turvallisempia kuin nykyiset mopoautot.

Kantola muistuttaa, että liikenteessä vaarassa voivat olla muut tiellä liikkujat.

– Jos kevytautoilla osutaan toiseen, niin siinä on mopoautoon verrattuna lähes seitsenkertainen osumaenergia. Kuolonuhreja tulee väistämättä, jos suojatiellä törmätään, Kantola ennustaa Ylelle.

Liikenneopettajat ovat kritisoineet sitä, että kevytauton ajokorttiin vaaditaan vain hyväksytyt suoritukset teoria- ja ajokokeesta. Liikenneopettaja Niina Ukkonen sanoo Ylelle, että 15-vuotias saa kuvaannollisesti "ladatun aseen käteensä" ilman kokemusta ja pakollista ajo-opetusta.

Ilkka Kantola pelkää, että kevytautoja tullaan virittämään niin, että niiden nopeus ylittää sallitut 60 km/h.

– Aikanaan kehuttiin, miten digitaalisia ajopiirtureita ei pysty huijaamaan. Viime viikon raskaan liikenteen tehovalvonnassa tosin huomasi, että tästä huolimatta kaikenlaista yrittäjää riittää. Vaikea uskoa, että tämä olisi sellainen viisasten kivi, jota kukaan ei pystyisi kiertämään, Kantola sanoo Ylelle.

Kevytautojen on määrä ilmestyä teille marraskuussa.

Onko kevytautouudistus tervetullut?

Ei
80% (472 ääntä)
Kyllä
20% (121 ääntä)
Ääniä yhteensä: 593

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yle: Marraskuussa käyttöön otettava kevytauto kerää jo nyt kritiikkiä – "leikitään jalankulkijoiden hengellä" 23.2.2019 12.51
Mopoautojen korvaajaksi suunniteltu kevytauto voi saada reilusti lisää nopeutta – "Sujuvoittaisi liikennettä merkittävästi"6.6.2018 09.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat